Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽELJKO BUDIĆ:

'Zalažemo se da omjer između minimalne i maksimalne plaće bude 1:4'

Željko Budić
Foto: screenshot HRT
25.01.2015.
u 16:09

Naš član ne može biti kapitalist. Ako i postoji dobar kapitalist, ne znači da je kapitalizam dobar, rekao je član Radničke fronte

- SDP i HDZ su dva kraja istog štapa koji već 20 godina neumorno udaraju po leđima radnika, kazao je u emisiji Nedjeljom u dva, Željko Budić, nezaposleni radnik iz Osijeka i član Radničke fronte, čija peteročlana obitelj preživljava s 3600 kuna primanja mjesečno.

Radnička fronta je, pojasnio je na pitanje voditelja Aleksandra Stankovića,  politička organizacija, koja se zalaže za demokratski socijalizam 21 stoljeća, a okuplja radnike, studente, nezaposlene, umirovljenike i sve obespravljene u kapitalizmu. Budić, koji je prije tri godine bio voditelj jedne parfumerije u Osijeku, je protuzakonito dobio otkaz dok je bio na bolovanju, a unatoč sudskoj pravomoćnoj presudi nije se uspio od bivšeg poslodavca naplatiti zbog 'prebacivanja novaca na druge račune'. Dan prije nego što je trebao biti deložiran iz kuće zbog duga od oko 7000 kuna njegov dug je platio jedan vozač tramvaja, iako i sam  živi kao podstanar sa ženom i djetetom.

- To je je ta radnička solidarnost.  Ne vjerujem u dijalog između radnika i kapitalista, jer bi to bio dijalog gospodara i sluge - kazao je Budić.

- Radnička fronta se nasuprot drugim političkim strankama želi organizirati horizontalno. Naše većinsko članstvo je radničko, studentsko i nezaposleno. Naš član ne može biti kapitalist. Ako i postoji dobar kapitalist, ne znači da je kapitalizam dobar. Pozivamo radnike i studente da nam se pridruže u borbi za bolje i  pravednije društvo. Nemamo jednog vođu, demokratskim putem smo izabrali voditelje podružnicama. Zalažemo se da omjer između minimalne i maksimalne plaće bude 1:4 i za  nacionalizaciju poduzeća, koja ne isplaćuju plaće radnicima, a tjeraju ih na prekovremeni rad. Borit ćemo se i putem parlamentarnih izbora  za naše ideje, no nismo još odlučili hoćemo li ići na izbore za godinu dana. Ako naši članovi budu u Saboru, ne bi trebali imati veću plaću od 3700 kuna jer ne želimo da se odnarode iz baze - ustvrdio je Budić.  

Zalažu se  se i za nacionalizaciju banaka jer su banke u većinskom stranom vlasništvu, pa im, kaže, nije u interesu da razvijaju industriju ove zemlje, dodajući da nacionalizacija banaka ne bi trebala ići na "horuk". Budić kaže da se zauzimaju  i za to da se hrvatski dug reprogramira i ukine, a pritom se  pozivaju na odluku iz 1953. donesenoj na konferenciji u Londonu kojom je Njemačkoj ukinuto 70% duga, a ostatak je reprogramiran dok Njemačka ne 'stane na svoje noge'.  Zalažu se i za reviziju Vatikanskih ugovora jer kaže: "500 milijuna kuna izdvaja se za siromašne, a za Crkvu 600 milijuna kuna". Stranci na vlasti (SDP-u) zamjera što se prodaju pod ljevicu, a to nije. No, Budić je kazao da treba razlučiti obično članstvo od političkog vodstva, koje je otišlo u neoliberalnu politiku.

Podržavate li stavove Radničke fronte?

Komentara 182

GU
General_U
16:33 25.01.2015.

sokole moj zasuči rukave i radi pun kufer mi je demagoga i mesija ako se čovjek nije u stanju pobrinuti za sebe zašto bi mu netko dao povjerenje puste udruge i stranke na državnoj sisi prodavači magle niškoristi ajde lovi rakove i aco za ovakve emisije buba lovu bljak.

TO
tolitol
17:14 25.01.2015.

Populizam, pusti populizam prodavača magle. Ne trebaju nama nikakva ograničenja, nikakva redistribuiranja novca i poreza. Treba nam poslovna klima kakva vlada u Češkoj, Slovačkoj, Estoniji i drugim zemljama bivšeg lagera koje se ubrzano razvijaju kako bi ljudi mogli proizvoditi, zapošljavati i kako bi država radila svoj posao u realnim okvirima.

DU
Deleted user
16:32 25.01.2015.

Za vrijeme Jugoslavije je bila fora: Ne možeš ti mene malo platiti, koliko malo ja mogu radit. E nema više. Treba raditi. Žao mi je nostalgičara, pa i Ace.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije