Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nada Murganić, ministrica za demografiju:

Zakonom o radu treba omogućiti povratak majki na radno mjesto

nada murganić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
26.10.2016.
u 22:15

Treba delimitirati roditeljske naknade za drugih šest mjeseci, smanjiti rad na određeno i vraćati rodilje na njihovo ili bolje radno mjesto

Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, vodit će zahtjevan resor od kojeg javnost ima velika očekivanja. S pravom ističe da je rješavanje demografskih problema i provođenje mjera populacijske politike odgovornost ne samo njezina resora, nego i cijele Vlade jer će uspjeh mjera ovisiti, primjerice, i o odnosu Ministarstava rada, regionalnog razvoja i financija prema demografskoj problematici. Za razliku od nekih ministara koji misle da su eksperti za sve bez obzira na zvanje i zanimanje, pohvalno je od ministrice Murganić, socijalne radnice po struci, što nema problem s egom pa otvoreno kaže da nije demografkinja, ali će zato okupiti stručnjake u Upravi za demografiju, čije nam je osnivanje najavila.

Ministarstvo koje ćete voditi specifično je i po tome što za sada nema demografa, a čeka ga nagomilano rješavanje demografskih problema, što nije vaše profesionalno područje kao resor socijale. Smatrate li hendikepom to što ćete morati odlučivati o rješavanju demografskih problema kojima se nikad dosad niste bavili?

Nisam demograf i ne moram to ni biti, ali okupit ću vrsne stručnjake koji nam mogu pomoći u ovom, za Hrvatsku gorućem problemu. U provođenju mjera demografske revitalizacije Hrvatske sudjelovat će cijela Vlada, a ne samo ovo ministarstvo, tako da se pogrešno ne shvati da će samo ovo ministarstvo donositi mjere i biti za njih odgovorno. Bit ćemo odgovorni svi zajedno, cijela Vlada, za mjere koje trebamo predložiti i provoditi.

Demografija je bila temelj izbornog programa HDZ-a i jedna je od ključnih stvari iz programa Vlade. Svi stručnjaci demografi bili su jednoglasni u stavu da se demografija treba odvojiti od socijale. Kakav je vaš stav o tome?

Demografska je situacija u Hrvatskoj složena i zato je i formirano Ministarstvo za demografiju. Imat ćemo Upravu za demografiju koja će okupiti stručnjake na čelu s državnim tajnikom za demografiju koji će planirati mjere koje vode demografskoj revitalizaciji i usmjeravati ih na ostale državne resore.

Radite li već na okupljanju takvog tima, kada će biti poznata njihova imena i kada će biti imenovan državni tajnik samo za područje demografije?

Razgovaram s našim poznatim stručnjacima i vjerujem da će i oni prepoznati važnost potrebe da se uključe u rješavanje problema na koji godinama upozoravaju. Kad složimo tim i formiramo Upravu, predstavit ćemo ih javnosti.

Kada će se početi provoditi sve one mjere populacijske politike koje je vaša stranka obećala u predizbornoj kampanji?

Demografska revitalizacija zahtijeva niz mjera. Jedna od njih svakako su one koje potiču natalitet, koje će poticati rodnost. Važno je imati u društvu ozračje koje će poticati sigurnost i ozračje slobodnog stvaranja obitelji i radost mladih roditelja da se vesele rađanju djece, a ne da budu zabrinuti za svoju ili njihovu budućnost. Jedna od mjera je delimitiranje roditeljskih naknada za drugih šest mjeseci rodiljskog dopusta.

Mladim majkama može se pomoći i izmjenama Zakona o radu, ima previše rada na određeno, mlade majke imaju neprikladno i predugačko radno vrijeme koje im ne omogućuje kvalitetan obiteljski život, a trebalo bi kroz Zakon o radu voditi računa da se ženama koje su na rodiljskom dopustu omogući povratak na njihovo radno mjesto ili ponudi neko drugo, bolje radno mjesto.

Komentara 8

TO
toljaga22
22:24 26.10.2016.

reci to todoriću pa bude zaprijetio radnicama burzom. nista od toga

Avatar kravata
kravata
22:54 26.10.2016.

Nista od toga prije je jedna zena u prosjeku rodila i odgojila cetvero djece a danas za jedno treba majka otac i baka i djeda .

SO
Somelier
07:57 27.10.2016.

Ta priča ili zakon može proči u državnim firmama ali nikako u privatnim. Može i tamo ako će država to stimulirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije