Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
‘Lex Todorić’

Zakon na Vladi u petak, hoće li Todorić do tada dogovoriti kredit

08.03.2017., Zagreb - Vlada je na svojoj 25. sjednici, uz ostalo, raspravljala o nacrtu Zakona o procjeni ucinaka propisa. Martina Dalic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
29.03.2017.
u 08:10

Kako se čuje iz krugova bliskih Vladi, zakon se još brusi i donijet će poveće promjene prije konačnog prijedloga

U javnosti se je pojavila prva verzija zakona o postupku izvanredne uprave, tzv. Lex Todorić, a donosi ono što je potpredsjednica Vlade Martina Dalić i najavila neki dan. No kako se čuje iz krugova bliskih Vladi, zakon se još brusi i donijet će poveće promjene prije konačnog prijedloga u petak na sjednici Vlade. Pretpostavlja se da će Vlada pokušati izmjenama izbjeći mogućnost tužbi pa će zakon olabaviti. Ivica Todorić, vlasnik Agrokora, utorak je proveo na sastancima s vjerovnicima s kojima dogovara uvjete sindiciranog kredita. Da bi ih dobio, morat će popustiti vjerovnicima i pristati na promjenu uprave, a možda i predati dio vlasništva. S druge strane, na taj bi način izbjegao primjenu Vladina zakona. Pitanje je hoće li zakon uopće ikad biti aktiviran s obzirom na to da bi do petka, kada bi se zakon trebao pustiti u hitnu proceduru, dogovor o novom kreditu trebao biti postignut. To ne znači da će novac već u petak sjesti na račun jer je potrebno vrijeme za tehničku provedbu sindiciranog kredita.

Dobavljačima ne daju kredite

Da će tvrtka dobiti financijsku injekciju, Todorić je obećao i dobavljačima s kojima se susreo u ponedjeljak. No njegovim obećanjima malo tko više vjeruje, a posebno ne investitori, pa se cijena Agrokorove obveznice približila na 55 posto vrijednosti. Ulagačima se ne sviđa ni predugo čekanje i stalne najave o kreditima kojih nema, a niti ih ohrabruje zakon koji Vlada priprema. Lutz Röhmeyer, direktor za upravljanje fondovima u njemačkom fondu Landesmark Berlin Investmentu, jednom od ulagača u Todorićevu PIK obveznicu, rekao je za slovenski Siol kako je “činjenica da se u Hrvatskoj priprema ovakav zakon vrlo zabrinjavajuća”. Kako nam tumače neki pravnici, u slučaju Todorića briga o ustavnom pravu na vlasništvo više i ne postoji jer mu je imovina manje vrijedna od dugova.

– Todorić je taj koji je ugrozio tuđe vlasništvo jer ne može vraćati kredit niti dobavljačima novac za isporučenu robu, stoga ustavno pravo za njega nije važeće – kaže nam jedan pravnik. Stoga je mišljenja da bi izmijenjeni zakon trebao biti i radikalniji jer i europski primjeri dokazuju da se situacija može brzo i radikalno riješiti bez ikakvih tužbi. A to podrazumijeva promptnu smjenu uprave, NO-a i vlasništva.

Dobavljačima ne daju kredite

Takav slučaj imao je Swissair, koji je nakon samo jednog dana počeo normalno poslovati. Iako dobavljači teško žele priznati, većina njih već podosta osjeća posljedice krize u Agrokoru. Neki ne mogu dobiti kredite jer zbog potraživanja nemaju financijsku sposobnost, a dodatni im je i problem to gdje će ubuduće plasirati robu. No, svi kažu da ne žele izazivati paniku i zato gotovo pasivno čekaju. A izgleda da čeka i Todorić, koji bi, kažu njemu bliske osobe, ali i neki članovi Vlade, mogao pričekati da cijela situacija izmakne kontroli i zatražiti da država, kako bi izbjegla gospodarski kaos, financijski uskoči, što je uostalom tražio i na jednom od sastanaka u Vladi. Ili je možda ipak najavljeni zakon ubrzao Todorićevo popuštanje pred uvjetima koji traže vjerovnici, ali koji će isto tražiti novu upravu i novu vlasničku strukturu.

>> Todorić došao pred glavne dobavljače i iznio plan za stabilizaciju Agrokora

>> Pravnici: Zabraniti prevelika zaduživanja

Komentara 15

DU
Deleted user
08:41 29.03.2017.

Spašavanje vojnika Todorića.Jedva čekam prvu ustavnu tužbu.

Avatar bosanac1951
bosanac1951
08:39 29.03.2017.

Kako se čini sve će to narod na koncu platiti.A ja mislio da smo pred zakonom svi jednaki....kad ono ima i jednakijih.

SI
siskic
08:58 29.03.2017.

užas od vlade. spašava lupeža i probisvijeta. tko će spašavati poduzetnike koji zapošljavaju od 10 do 15 radnika, a ukupno cca 800 000 ljdi? ko će njih spašavati, jer ste ih vi svojom politikom doveli na prosijački štap. važni su vama tajkuni koji su nas bezočno toliko puta opljačkali i upropastili....i to nije dosda i sada ih hrvatska sirotinja mora sanirati. spašavajte vi todotića ali sa svojim novcem i imovinom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije