Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pravni savjetnik

Zakon je povrijeđen na vašu štetu i imate pravo na poništenje projekta za gradnju

gradnja,građevina
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
18.09.2014.
u 16:45

Vaš je interes bio saznati kako su riješeni vaši prigovori jer i na novo idejno rješenje o gradnji imate pravo staviti nove prigovore

Pitanje: Susjed je prodao zemljište koje se nalazi uz našu okućnicu. Na zemljištu je novi vlasnik predvidio gradnju trokatnice s više stambenih jedinica. Bio sam pozvan na uvid u idejni projekt i uložio sam primjedbu na projekt. Glavni razlozi za taj prigovor bili su sljedeći: odvodnja otpadnih voda iz te nove, velike kuće ugrožavala bi moju i okolne nekretnine, a sama kuća bi zbog svoje visine zaklanjala svima nama pogled na more. Novi vlasnik pozvan je da izmijeni idejni projekt, nakon čega mu je izdana dozvola za gradnju. Upitno mi je to što nisam bio ponovno pozvan napraviti uvid u izmijenjeni idejni projekt. Bez obzira na to, žalio sam se na izdano rješenje, ali mi je žalba odbijena. Mogu li što dalje poduzeti? Ima li načina da spriječim tu gradnju? Ivan (Makarska)

Odgovor: Zakon propisuje da je nadležno upravno tijelo dužno prije izdavanja rješenja o uvjetima građenja omogućiti uvid u idejni projekt i izjašnjenje strankama koje neposredno graniče s nekretninom za koju izdaje rješenje. S obzirom na to što navodite da je tijelo investitoru nakon uloženih prigovora naložilo ispravak idejnog projekta, tada je nadležno upravno tijelo bilo dužno ponovno pozvati sve vlasnike okolnih nekretnina na uvid u ispravljeni idejni projekt i omogućiti im izjašnjenje iznova.

Kako vi navodite da vam nije omogućen ponovni uvid u ispravljeni idejni projekt, jasno je da je time povrijeđen zakon. Stoga, ako vam je žalba odbijena, možete pokrenuti upravni spor protiv te odluke radi zaštite svojih interesa i interesa drugih susjeda koji graniče sa zemljištem na kojem će se graditi.

Vaš se interes sastojao u sljedećem: saznati kako su u novom projektu riješeni prigovori, a vaše je pravo bilo i na nova rješenja eventualno staviti prigovor bez obzira na to bi li ti novi prigovori nakon toga bili prihvaćeni ili odbijeni.

Kako vam nije omogućen uvid, niste se bili u mogućnosti valjano očitovati i iznositi prigovore svojoj žalbi jer vam  nije poznat sadržaj novog projekta. U tome se sastoji povreda zakona na vašu štetu.

Uzimajući u obzir navedeni propust nadležnog tijela uprave, rješenje je nezakonito te možete pokretanjem upravnog spora tražiti poništavanje tog rješenja.

U ponovljenom postupku moći ćete iznijeti samo one prigovore koji se  tiču promjena zbog kojih je izrađen novi idejni projekt, a ne i druge prigovore koji su se mogli iznositi ranije u tijeku upravnog postupka i koji se odnose na činjenice koje nisu mijenjane novim idejnim projektom, a koje eventualno uočite kasnije.

>>Početnicima optimalno ulaganje u novčane fondove

>>Podizanje dječje štednje veće od 10.000 kn mjesečno – uz odobrenje suda

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije