Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uz pomoć političara i sportaša

Zaklada Zvonko Bušić prikuplja donacije za stanovnike poplavljenih područja

bušić
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/2
19.12.2014.
u 11:30

Nakon birokratskih prepreka zaklada je počela raditi pod sadašnjim imenom

Ususret Božiću za Julienne Bušić stiže poseban dan – prvi humanitarni koncert koji je organizirala Zaklada Zvonko Bušić Taik, kojoj je ona na čelu. Promičući hrvatsku kulturnu baštinu, pa tako i glazbu, Zagrepčanima će ove subote u 18 sati u dvorani Tribine grada Zagreba na adresi Kaptol 27 darovati događaj za pamćenje.

Božićne pjesme

– Pripremili smo poseban koncert tradicionalnih hrvatskih božićnih pjesama u izvedbi naše poznate kantautorice i etnologinje Lidije Bajuk, koja će izvoditi pjesme s albuma “Zipčica”, a čiji je producent bio Zvonko Bušić – ispričala nam je Zvonkova supruga ne skrivajući uzbuđenje zbog te večeri.

– Dodatno ćemo je uljepšati klavirskom izvedbom američkih božićnih pjesama u interpretaciji pijanista Stewarta Schultza – kaže Julienne pa skromno dodaje kako je riječ o njezinu rođenom bratu, dosad posve samozatajnom kad je riječ o medijima.

Ovaj humanitarni koncert bit će kruna dosadašnjeg, višemjesečnog rada zaklade koja je s radom otpočela u rujnu, a dosad je uglavnom prikupljala pomoć u hrani, ali i darovima za najpotrebitije.

Plemeniti cilj

Sve dosad prikupljeno i ono što će se tek prikupiti subotnjim koncertom ide za plemeniti cilj. Zanimljivo, novac nije ono što će posjetiteljima trebati žele li u subotu nazočiti ovom iznimnom glazbenom doživljaju.

– Ulaz na koncert je slobodan, a umjesto ulaznice donesite limenke hrane! Da, limenke hrane – grah, tunjevina, rajčice ili ulje, brašno, šećer, sol... Ponesite bilo što od trajne hrane jer ćemo sve što prikupimo poslati u paketu s darovima za djecu u poplavama pogođena područja Slavonije kako bismo im malo uljepšali Božić – otkriva Bušić ispred zaklade koja nosi ime njezina tragično preminulog supruga. Okupila je zaklada eminentna imena hrvatske političke javne scene poput Nikice Valentića, Dražena Budiše, Stojka Vrankovića, Josipa Đereka i Zdravke, sestre pokojnog Zvonka Bušića.

Svi oni proteklih su šest mjeseci vodili, najblaže rečeno, birokratsku bitku s odlukom ministrice kulture Andreje Zlatar Violić koja je dovela u pitanje rad zaklade pod Bušićevim imenom. Bitku su u konačnici dobili jer nije postojala nijedna formalna prepreka da zaklada ne počne s radom.

Spas nakon tragedije

Stoga se Julienne Bušić tek od rujna mogla prepustiti humanitarnom radu i promociji Zvonkovih memoara diljem Hrvatske (čekaju je gostovanja u Mostaru i Zadru), koji su dočekali i svoje drugo izdanje.

Humanitarnom radu i promoviranju knjige silno se veseli, u tome vidi i izlaz i nadu nakon tragedije koju je doživjela odlaskom voljenog supruga.

– Istina, spomenute me aktivnosti drže na životu. Zvonko je bio uistinu poseban čovjek i jedna velika, posebna priča. Za svog iznimnog života volio je davati svima i svojoj Hrvatskoj, na svim razinama, sve što je imao. Bio bi zadovoljan da zna što poduzimamo, sigurna sam da nas gleda s neba i da je sretan jer u njegovo ime dajemo drugima – kazala je Bušić s nestrpljenjem iščekujući prvu u zasigurno dugom nizu plemenitih akcija zaklade koja nosi ime Zvonka Bušića.

>> Zvonko Bušić - Pjesnik života koji je dva puta rekao: 'Ne mogu više!'

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije