Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO AKO NE IDU

Za vrijeme vjeronauka idu u knjižnice ili kabinete i ne smiju biti bez nadzora

škola
Foto: Thinkstock
1/4
27.10.2016.
u 20:30

Pojedini ravnatelji predlažu rješenje: sve izborne predmete prebaciti u drugu smjenu. Tako ostali učenici ne bi imali “rupe”

Za one koji ga izaberu, vjeronauk u školama, prema sporazumu Svete Stolice i Hrvatske, postaje obvezni predmet, no kao takav ne smije diskriminirati i ostaviti bez nadzora školarce kojima vjeronauk nije izbor. Upozorila je na to i majka zagrebačke prvašice iz OŠ Vrbani, koja je, tvrdi, ostavljena u kabinetu bez nadzora iako je na početku školske godine dogovoreno da će učenici koji ne pohađaju vjeronauk 45 minuta nastave provoditi u školskoj knjižnici.

Škole imaju svoja pravila

I dok na razini Ministarstva znanosti i obrazovanja i Crkve postoji dogovor o nastavi vjeronauka i njezinu tretiranju, dogovora o onima koji isti predmet nisu izabrali nema. Štoviše, škole su na razini Hrvatske od Ministarstva još prije dvije godine dobile naputak kako organizirati 45 minuta za one koji ne slušaju vjeronauk ili koji drugi izborni predmet koji je po rasporedu školaraca predviđen u sredini njihova radnog dana, no kontrole nad provođenjem nema. Na ravnateljima je tako da osmisle zadovoljavajuće rješenje i za roditelje i za zaposlenike te osiguraju mjesto za boravak u slobodnim učionicama, kabinetima ili knjižnici. Za učitelje i profesore, dapače, ni prema pravilniku o tjednim radnim obvezama u osnovnim školama ne postoji obveza, ali ni financijska naknada za dežurstvo s djecom koja ne pohađaju neki izborni predmet. No baš sve škole tvrde – djecu nikada nisu prepustili “hodnicima” niti su dopustili da sat provedu bez nadzora. To uvjeravaju i u prozvanoj školi. Djeca su, kažu, uvijek pod nadzorom, pa čak i u ovom konkretnom primjeru prvašice.

– S učenicima je od uvijek netko od dežurnog osoblja – kazao je v. d. ravnatelja OŠ Vrbani Mislav Batarelo. Za razliku od Vrbana, OŠ dr. Ivana Merza ima dnevni boravak uređen u sklopu knjižnice, a učenicima su uz knjige na raspolaganju i računala.

– Učenici mogu gledati TV ili izabrati drukčije provesti to vrijeme, a pod nadzorom su osobe koja je zaposlena po principu stručnog usavršavanja – objasnio je ravnatelj škole Zvonko Piljek. Kaže, na skupovima ravnatelja uvijek se iznova spominje problem organiziranja nastave za one koji predmet nisu izabrali, no dogovora nema jer je, kaže, to političko pitanje koje se mora riješiti na razini Ministarstva. Da se mora pronaći rješenje, misli i Vlatka Mihelić, ravnateljica zagrebačke OŠ Tin Ujević.

Vjeronauk u drugu smjenu

– U našoj školi djeca koja ne pohađaju vjeronauk ili koji drugi izborni predmet vrijeme provode u knjižnici, i to s onim profesorima koji imaju slobodan sat. To je jednostavno stvar organizacije škole i s tim nemamo problema – kaže Mihelić. Njezinim zaposlenicima nije problem pričuvati djecu, no zagovornik je trajnog i ujednačenog rješenja ovog problema.

– Škole su se organizirale jer djeca ne mogu biti bez nadzora, no jedno bi od rješenja, primjerice, bilo da se svi izborni predmeti presele u suprotan turnus. Tako ne bi bilo čekanja sata – kaže Mihelić. Slična je situacija i u sisačkim osnovnim školama. Djeca iz OŠ Viktorovac koja ne idu na vjeronauk, koji je po rasporedu treći ili četvrti sat, provode ga s nastavnikom u knjižnici i gledaju filmove. No takvih problema nemaju varaždinski i karlovački učenici. Njihov je raspored uglavnom organiziran tako da je vjeronauk ili prvi ili posljednji sat pa učenici ili kasnije dolaze u školu ili iz nje ranije izlaze. Zašto isti princip na mogu imati i zagrebačke škole?

– Takav raspored nije moguće uskladiti zbog obveza vjeroučitelja – kažu ravnatelji.

>> Biologiju je pisalo 7700, a vjeronauk 219 maturanata

Komentara 36

Avatar prof.baltazar
prof.baltazar
21:41 27.10.2016.

Silovanje javnosti se nastavlja potpuno bedastom pričom. Kakav nadzor? Kakvi bakarači? Kao da je škola počela postojati prije dva tjedna. Tko tu djecu nadzire kad idu svojim kućama? Ima u školama knjižnica pa nek klinci čitaju knjige. Prestanimo od djece svjesno raditi debile. Doista..ako su ispunili uvjete za školovanje onda bi valjda trebali biti dovoljno samostalni za izdržat u surovom svijetu 45 minuta u knjižnici. U biti što uopće komentiram bedastoće? Umjesto da stvari nazovemo pravim imenom, a to je kampanja za izbacivanje vjeronauka iz škola. Zar to nije stvar izbora? Ako je majci bio problem "pasivno" slušanje vjeronauka onda doista treba potražiti pomoć kod psihijatra.

JT
Jedan_tamo
21:06 27.10.2016.

Ovi koji ne odaberu vjeronauk moraju za to vrijeme isto imati nastavu, a ne slobodno vrijeme (bez nadzora pogotovo ne). Npr. nek uče za to vrijeme etiku i moral u društvu.

PP
Petra Pan
21:07 27.10.2016.

Ne znam zašto se stalno govori isključivo o vjeronauku kad je ista stvar sa svim izbornim predmetima!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije