Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kupaca ZASAD nema

Za uspomenu, od pepela pokojnika izrađuju dijamant

Velimir Plantak,dijamant od pokojnika
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/2
29.01.2015.
u 18:33

Postupak traje tri mjeseca i provodi se u Švicarskoj

"Od pepela pokojne osobe nastaje jedinstveni dijamant za uspomenu koji vam pomaže da zadržite bezvremensku povezanost s pokojnikom".

Rečenica je to kojom švicarska tvrtka Algordanza reklamira svoj proizvod – dijamant izrađen od pokojnikova pepela! Mogućnost tzv. dijamantnog ukopa počelo je nuditi i Pogrebno poduzeće Plantak iz Varaždina.

Patent i certifikat

– Procijenili smo da će biti interesa za takvu vrstu ukopa. Kako u Varaždinskoj županiji nema krematorija, pokojnikovo tijelo vozi se na Mirogoj, a potom se pepeo šalje u Švicarsku, u grad Chur, u kojem znanstvenici u laboratorijima od njega izrađuju dijamante po želji – objašnjava direktor Velimir Plantak.

Cijeli postupak traje od tri mjeseca nadalje, ovisno o veličini naručenog dijamanta i karatima kojima se mjeri težina.

Početna cijena je 30.000 kuna. Kada pepeo (oko dva i pol kilograma) stigne u laboratorij, obavi se kemijska analiza kojom se utvrđuje količina ugljika i drugih elemenata. Uz pomoć posebnog, patentiranog postupka ugljik se odvaja od ostalih tvari i elemenata te pretvara u grafit, od kojeg nastaje dijamant. S njime se dobiva i certifikat o autentičnosti, veličini, boji, kemijskim svojstvima i podrijetlu, a obitelji stiže u drvenoj kutijici. U zlatarnici se može izraditi i nakit, poput prstena ili ogrlice, s ovim dijamantom.

Planiraju se širiti

Iako u Varaždinu zasad nema kupaca jer je, ističe Plantak, riječ o nedovoljno poznatoj usluzi, u susjednim državama ona nije ništa novo. U Hrvatskoj je ekskluzivni zastupnik tvrtka Pogrebne usluge Miraj iz Velike Gorice, koja planira širenje po Hrvatskoj. Prvi je Varaždin.

– Sve je po zakonu, iako takva vrsta ukopa kod nas još nije regulirana – napominje Plantak.

>>Pepeo ovog mladića rasuli su u više od 100 država

>>Urnu u sobu za molitvu dizalom dovozi robot

Komentara 5

Avatar tajar
tajar
18:42 29.01.2015.

Krajnje morbidno.

Avatar nijeminišta
nijeminišta
18:41 29.01.2015.

zaista "friška" vijest - ovo ISTO je pisalo i prije par mjeseci... očito se radi o plaćenom oglasu, samo što to nigdje nije navedeno. a bilo bi pristojno da je.

ZD
zdepar
16:05 30.01.2015.

vidio sam takav prsten, naručen je iz Austrije, izrađen u švicarskoj, upravo razmišljam koga bi najradije netaknuo - na prst

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije