Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trendovi

Za Syrizu HR nema šanse

Mirela Holy
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
28.01.2015.
u 18:57

Čular: U Europi se nikad nije dogodio opći pokret ljevice ili desnice

Prvi put od osamostaljenja Hrvatske u većem se broju javljaju lijeve stranke koje nisu sljednice bivše Komunističke partije. Hoće li te lijeve stranke postati svojevrsni treći put i hoće li uopće preživjeti dugih godinu dana do parlamentarnih izbora, pitanje je. No, one su svakako antirežimske i skupljaju protestne glasove birača. Trend je započela Mirela Holy odlaskom iz SDP-a i osnivanjem ORaH-a, lijeve zelene stranke.

Medijski produkti

Na predsjedničkim izborima svoju je priliku na najbolji način iskoristio Živi zid iako se ideološki ne smatraju ljevicom, a identificiraju se s grčkom Syrizom. U lijevi vlak ubacila se i Radnička fronta, koju bismo po stavovima mogli deklarirati komunističkom strankom. U jednom mandatu uspjela je potamnjeti zvijezda Laburista, koja je također zasjala preko noći. Nametnulo se pitanje – može li se i Hrvatskoj dogoditi Syriza i imaju li te nove lijeve stranke potencijala postati treći put, mimo glavnih igrača i njihovih blokova – SDP-a i HDZ-a. Profesor Goran Čular s Fakulteta političkih znanosti napominje da je nemoguće automatizmom preslikati zbivanja iz jedne države u drugu pa tako ne smatra ni da će se Hrvatskoj dogoditi Syriza. Navodi da se u posljednjih 20-30 godina u Europi nikada nije ponovio jedinstveni trend u različitim državama. Izazovi u kojima se određeni trendovi pojavljuju slični su, ali odgovori na te izazove izrazito su nacionalno obilježeni. U Europi se, dodaje, nikada nije dogodio opći pokret ljevice ili desnice. On napominje da treba razdvojiti one stranke koje zaista postoje (ORaH i Živi zid) od onih koje su čisti medijski produkt (Radnička fronta).

Mirela Holy, šefica ORaH-a, kaže da se nikako ne uspoređuju sa Syrizom i da su njihove politike bitno drukčije. Živi zid ona uopće ne smatra lijevom strankom, nego desnim populistima, a za Radničku frontu kaže da je nerealna i neodrživa.

– Ali Hrvatskoj je potrebna radikalna ljevica poput Radničke fronte – uvjerena je Holy.

Sa Syrizom se ne uspoređuju ni u Živom zidu. Jedan od supredsjednika te stranke Ivan Sinčić kaže da su sa Syrizom slični jedino u stavu protiv mjera štednje i pružanju otpora fiskalnoj i monetarnoj okupaciji Bruxellesa. No ne krije da je u kontaktu s ljudima iz Syrize koji su ga, tvrdi, pozvali u Atenu te će uskoro taj posjet i realizirati.

– Njima je, kao i nama, zanimljiv svaki pokret koji se uspio izdići iznad propale političke oligarhije, a koji ima u dogledno vrijeme velike izglede sudjelovati u kreiranju politike svoje zemlje. Planovi uključuju razmjenu iskustava i vjerojatno osnivanje europskog udruženja sličnih stranaka. Međutim, pričekat ćemo nekoliko tjedana da vidimo u kojem će smjeru Tsipras povesti svoju politiku – napominje Sinčić.

Da Hrvatska svoju Syrizu već ima, i to tri godine, drži pak v. d. predsjednika Laburista Nansi Tireli. – Sve što Syriza zagovara govorimo i mi laburisti. Ali držim da Hrvatska nije u istoj situaciji u kojoj je Grčka i neka radikalna ljevica u Hrvatskoj i nije rješenje za probleme – kaže Tireli. Za svoje laburiste kaže da su najiskrenija lijeva stranka u Hrvatskoj i tvrdi da su radili dobro, da nisu bili lažni idealisti i da su sva predizborna obećanja ispunili.

Ne znaju iskoristiti prilike

– Mi probleme rješavamo institucionalno kao ozbiljna stranka, a ne kao stranke koje žele malo EPP-a – zaključuje.

Mate Kapović, lider Radničke fronte, svoju stranku želi graditi na temeljima sindikalne infrastrukture pa u RF masovno poziva sindikate. Cilj im je preko sindikalne mreže doći do svakog radnika. Na pitanje nisu li utopisti, odgovara da im je takva retorika potrebna jer će voditi beskompromisnu borbu za radnike i radničku klasu.

Politički analitičar Žarko Puhovski zasad najveće šanse od četiri stranke koje se bore za 250 do 400 tisuća prosvjedno orijentiranih birača daje Živom zidu. Iako, dodaje, oni imaju i najmanje sposobnosti da ih iskoriste jer nemaju program, infrastrukturu, vrludaju, igraju se, nisu ni lijevo ni desno...

>>ISTRAŽILI SMO Tko će s kim na političkoj sceni pred izbore

>>Sinčićev Živi zid postao treća najjača stranka, ORaH četvrti

Komentara 21

Avatar Piruška
Piruška
19:28 28.01.2015.

A joj kaj vas čeka za godinu dana, Živi zid će pobjediti na izborima ! Stiže nova OLUJA !

PR
Protivcenzure
19:56 28.01.2015.

sad će se pojaviti hrpe i hrpe plačenih "analitičara" koji će nas uvjerqavati kako je ovo sve - "protestno" "privremeno" itd... zašto je nužno ideološki biti opredjeljen u 21 st? ne čini ljevičara stav o partizanu/ustaši nego stav o ekonomiji , pravima, slobodama, zaboravljenim stvarima.tri uzastopna mandata očito lijevih predsjednika mesića i josipovića to je pokazao to je završena priča u hrvatskoj

NA
Nadalinaaa
21:11 28.01.2015.

Klasična podjela na lijevo i desno u novim okolnostima ne vrijedi. Danas imamo globalnu prijetnju i na tu prijetnju treba globalno odgovoriti. Globalni korporativni fašizam (globalizacija) ima namjeru srušiti nosive stupova društva i nacionalnih država. Globalizam preko centralnih banaka i i dužničkog ropstva porobljava narode, uništava rad, vjeru, odgoj i obrazovanje, obitelj, i nacionalni identitet. Zato imamo situaciju: Ili mi, ili oni. Globalisti i antiglobalisti, a ne lijevi ili desni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije