Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kopno je more

'Za razliku od političara, mi smo od početka bili protiv arbitraže sa Slovenijom'

Piranski zaljev
Foto: Duško Marušić/PIXSSEL
1/2
26.07.2015.
u 12:37

Pokrenuli su akciju prikupljanja potpisa radi referendumskog izjašnjavanja o tom sporazumu za koju su dobili potporu čak 203 545 hrvatskih građana.

Građanska inicijativa “Kopno je more”,na čelu s predsjednikom Matom Knezovićem, traži od hrvatske Vlade da odmah raskine sporazum o arbitraži između Hrvatske i Slovenije.

- Smatramo da je potrebno raskinuti ugovor jer ne postoji vjerodostojnost Suda te je sporazum protivan međunarodnom pravu. Uz to je očigledno da slovenska strana ima povlaštene informacije, tvrde u ovoj građanskoj inicijativi koja je od samog početka bila protiv Arbitražnog suda jer se nisu mogli pomiriti s time da se suverenitet zemlje stavlja na milost i nemilost ad hoc suda.

Pokrenuli su akciju prikupljanja potpisa radi referendumskog izjašnjavanja o tom sporazumu za koju su dobili potporu čak 203 545 hrvatskih građana.

- Upozoravali smo da je navedeni sporazum protivan međunarodnom pravu i interesima Hrvatske i da će dovesti do trajnijeg narušavanja odnosa s prijateljskim slovenskim narodom. Vodstvo Republike Hrvatske (Sabor, Vlada Vlada i Predsjednik) ponijeli su se krajnje neodgovorno i kapitulantski. Odbili su prigovore stručnjaka i glas naroda. Podnijeli smo i Ustavnom sudu Prijedlog za ocjenu suglasnosti  spomenutog Sporazuma s Ustavom.

Međutim, Ustavni sud je odbacio prijedlog, uz obrazloženje da nije mjerodavan za ocjenu međunarodnih ugovora koje potpisuje RH. Tako smo došli u situaciju da ni jedno tijelo vlasti nije htjelo braniti teritorijalnu cjelovitost RH, ističu u inicijativi “Kopno je more” dodajući da se nadaju da će Hrvatski sabor odbaciti arbitražni sporazum sa Slovenijom.

>>Imamo plan za arbitražu, čekamo samo konsenzus

>>HAZU o sporu sa Slovenijom: Ugovoreni način arbitriranja izgubio je svaki smisao

Komentara 12

BJ
Ben Juda Talmudan
12:41 26.07.2015.

Drago mi je da sam bio potpisnik te inicijative,koja nažalost nije prošla usred raznih Kosorica,Šeksa i Jandrokovića,koji danas kokodaču iako bi trebali svi završiti u zatvoru.

DU
Deleted user
12:53 26.07.2015.

Svaka čast onima koji su ugradili vlastit znoj u taj referendum, ali treba se prisjetiti da je HDZ vrhuška (via notorni Šeks) lakoćom otklonila bilo kakav pokušaj da ih se skrene s kursa - hrabro naprijed u provaliju. Ono što je bilo razvidno iz aviona, da je riječ o jednoj od najvećih hrv. sramota - da se odričemo ozemlja i mora, na ime nekog upitnog pol. probitka (ništa nismo značajno pokusali iz EU fondova) - naši mediji su predstavili sasvim drugačije, kao velebni uspjeh naše Jadranke Kosor, dvojkašice-mudrice s PF, sjetimo se tjednima su izlazile naslovnice nje, u kardinal crvenoj haljini, kako se prošetava s Pahorom itd. itd. Uglavnom, bilo je to nezaustavljivo - na svakoj razini, od Ustavnog suda do HTV-a, gdje je Hloverka u posebnim emisijama uvjeravala svekoliki puk kako smo genijalno prošli. Na suprotnoj strani, desetak vrlo uglednih pravnih eksperata otvorenim pismom tražilo da se stopira arbitraža jer je štetna po RH. Ovo samo ističem u prvi plan - da se ne zaboravi kako uvijek bilo i bit će izda jnika, ali i kako im mediji orkestrirano davali podršku na velika zvona.

BA
balic
13:00 26.07.2015.

Sabor-Vlada Vlada i Predsjednik ponijeli su se krajnje neodgovrno i politikantski..Pa jesu ,odlucuju bez gradjana i to oni zovu demokracija,ja dikatatura.Da smo demokratska zemlja izravna demokracija ne bi nasi politicari ni bicikl mogli kupit bez nas kamo li nase i nas prodat,kao sto su do sad radili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije