Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpredsjednica Sabora

Za Pusić nisu glasovali vladajući: 'Tako se dosad nitko nije ponašao'

Vesna Pusić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
03.02.2016.
u 13:01

– Ja se sigurno neću pomaknuti ni za milimetar – kazala je Pusić.

Novoizabrana potpredsjednica Sabora Vesna Pusić poručila je vladajućim zastupnicima, koji su danas glasovali protiv njezina imenovanja zbog njezinih političkih stavova, da se ne planira mijenjati.

To što nisu glasovali za njezino imenovanje vidi kao neki novi pristup u Saboru. – Tako se dosad nitko nije ponašao, i pozicijske i opozicijske predsjednike uglavnom se biralo jednoglasno jer je to de facto jedna struktura Sabora koja je utvrđena. Ovo pokazuje politizaciju svake teme i ne govori dobro o mogućnosti onoga što je važno, a to je da o nekim temama postoji konsenzus i neka vrsta gentlemanskog ili "gentlewomanskog" dogovora, odnosno uvažavanja, ali kako je tako je, pa u skladu s time moramo i primjeriti svoja očekivanja – kaže Pusić. Dodaje da se politički stav mora imati u politici, pa čak i ako se zamjeriš protivnicima. – Ali postoje načini i mjesto i vrijeme kad ih i kako branite i iza njih stojite, i u tom pogledu ja se sigurno neću pomaknuti ni za milimetar – kazala je Pusić.

U oporbi imate zadaću kontrolirati rad

Podsjeća da je već četiri mandata u Saboru, tri kao zastupnica i jedan kao ministrica. – Drago mi je da imam priliku ovdje djelovati, i svakako ću raditi u skladu sa svojim dosadašnjim i političkim stavovima i podržavati i promovirati one projekte za koje smatram da su važni, bez obzira na stav Vlade, bez obzira na program koji je ovdje prikazan, u kojem pravcu će Vlada ići u pojedinim segmentima. Vidim da je pokrenuta komunikacija između Hrvatske i Mađarske, to je naravno dobro, i mi smo imali komunikaciju, ali to ne rješava probleme koje imamo s Mađarskom. Cilj vanjske politike mora biti rješavanje otvorenih pitanja s onim zemljama s kojima ih imamo. S Mađarskom imamo pitanje Ina – Mol, pitanje dviju arbitraža, pitanje žice na granici, dakle, puno poteškoća koje se nakon izmjene ljubaznih riječi i dalje moraju rješavati. Sve to i takve teme ovaj Sabor mora raspraviti, o njima mora voditi računa i na tome mora držati oko. Kad ste u poziciji, onda provodite određenu politiku, a kad ste u opoziciji, onda imate zadaću kontrolirati rad – komentira Pusić.

Povratak u saborske klube prokomentirao je i bivši ministar uprave Arsen Bauk, koji nije znao točno odgovoriti što mu je draže – vratiti se u Sabor ili biti četiri godine u Vladi. – Dobro pitanje. Kad gledam osobno, onda je lakši posao u Saboru, ali reći da je to draže, bilo bi bježanje od odgovornosti. Tako da ne mogu to izgovoriti – kazao je Bauk, a na pitanje misli li on da je tako, odgovara: – Zaključite sami. 

Bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić kaže da se zasad vratio u saborske klupe, ali će vidjeti do kada će tu ostati. – Sad sam tu, a do kada ću ostati, vidjet ćemo. Planiram ostati četiri godine – kaže Miljenić koji je, podsjetimo, ranije izjavio kako će, ako se smanje plaće zastupnicima, otići tražiti drugi posao jer od toga ne bi mogao živjeti. – Odlučio sam ostati u politici zato što me to privuklo, zanima me. Mislim da imam što dati – kaže Miljenić koji u oporbi planira biti drukčiji od bivše oporbe, danas vladajuće većine. – To znači da ono što valja treba pohvaliti. Ako ova vlada dođe s nečim dobrim, ja ću to prvi pohvaliti. Ono što ne bude valjalo, neću samo kritizirati. Budem li znao i mislio da znam bolje rješenje, ja ću ga ponuditi. To je zadaća opozicije. To je ono što je meni kao ministru nedostajalo. Kritiziralo se reda radi, ali gotovo nikad nisam dobio prijedlog, a kad je došao, mi smo ga prihvatili – zaključio je Miljenić.

Klub SDP-a predložit će ukidanje članarine za HGK

Bivši ministar poduzetništva Gordan Maras najavljuje da će već ovaj tjedan on kao zastupnik i njegov Klub SDP-a predložiti izmjenu Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori kojim traži ukidanje članarine za HGK. Na pitanje zašto to nije napravio dok je bio u Vladi, kratko odgovara "pitajte naše koalicijske partnere koji nisu bili za to".

– Ja ću sutra predložiti, odnosno Klub zastupnika će predložiti, da u proceduru uđu izmjene Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori. U tome smo dobili podršku i u pregovorima s Mostom pa očekujem da će se to i u Saboru ostvariti. Želimo pokazati, kao što smo to radili zadnje četiri godine, da postoji alternativa u Hrvatskoj koja je drukčija od ove Hasanbegovićeve, Crnojine i Karamarkove. S te strane građani to moraju non-stop imati u svijesti i mi ćemo im to i pokazivati. Danas se već na drugoj točki ide kontra prava koja radnici ostvaruju. Ne može se Hrvatska voditi kao korporacija bez ikakvog osjećaja za ljude i okolnosti u kojima se nalaze. Ne može se dogoditi da se prvim zakonom koji se predlaže praktički krše prava koja ljudi imaju ili da prvi ministri odlaze već nakon tri dana kao Crnoja. A i Hasanbegović mi se čini kao jako klimav, znači mogao bi i on brzo – komentira Maras. Novinari ga upozoravaju da je Zakon o uskrati ipak povučen s današnjeg dnevnog reda.

– Za to ne znam, ali to vam je to – nesnalaženje. Čovjeka su postavili tako kao da su mene, recimo, stavili da igram finale Australian opena protiv Novaka Đokovića. Tako se, otprilike, gospodin Orešković snalazi u ulozi premijera – primijetio je Maras. Nekim bivšim članovima vlade zamjeraju da se ne žele okušati na tržištu rada, a već su se svi osim Ante Kotromanovića vratili u saborske klupe. – Pa to je moj posao, a kad se odlučim prestati baviti politikom, onda ću tražiti drugi posao. Kao zastupnik dobio sam povjerenje građana druge izborne jedinice i to je ono što želim raditi sljedeće četiri godine i uvjeren sam da ću opravdati to povjerenje koje sam dobio – zaključio je Gordan Maras.

>>Brkić ide iz Sabora, ali ne želi otkriti razlog

>>Klub ću voditi kao stranku. Kada treba, i lupiti šakom o stol

Komentara 242

GU
General_U
13:20 03.02.2016.

pa dosadašnja praksa je bila i da se predsjednik sabora bira jednoglasno, u čemu je problem ako sad vesna nije izabrana jednoglasno, da su nor... ne bi te ni predlagali bivša ministrice spoljnih poslova otadžbine.

GL
GLADIATOR
13:23 03.02.2016.

Čestitke vladi što je nisu podržali!!!

KG
kgs
13:23 03.02.2016.

Kažu oni koji nisu glasali za predsjednika sabora, to može samo posebna vrsta ljudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije