Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na raspolaganju

Za pripremu i dostizanje schengenskih standarda 120 milijuna eura

Ranko Ostojić
Foto: Marko Prpić/PXSELL
1/3
05.03.2015.
u 14:41

Mađarska u posljednje dvije godine bilježi doslovce eksploziju broja ilegalnih prelazaka granica i broja tražitelja azila

Vlada je usvojila Izjavu o spremnosti za početak postupka Schengenske evaluacije koju će ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić 12. ožujka predati Europskoj komisiji.

– Hrvatska ima važan strateški nacionalni interes, a to je ulazak u Schengen. Najraniji datum kada Hrvatska može aplicirati za Schengen je 1. srpnja (dvije godine od ulaska u EU) i to ćemo učiniti. Nakon apliciranja, dolazi do procesa evaluacije koji traje oko godinu i pol. Spomenut ću i Rumunjsku i Bugarsku, koje su odavno članice EU, koje su prošle i tehničku evaluaciju, ali još uvijek nije donesena politička odluka o tome da budu članice Schengenske zone – rekao je jučer ministar Ranko Ostojić.

Evaluacija znači i ocjenjivanje hrvatske sposobnosti upravljanja granicom, migracijama, pitanjima azila, sigurnosti...Za pripremu i dostizanje schengenskih standarda upravljanja vanjskom granicom Unije, Hrvatskoj je EU na raspolaganje stavila 120 milijuna eura.

– Ta sredstva moramo prvo ugovoriti a onda i namjenski potrošiti najkasnije do 23. srpnja 2016. godine. Uspjet ćemo dobiti svih 120 milijuna eura, jer smo dosad ugovorili već 90 posto sredstava, u tijeku su mnogi radovi na objektima, kao i nabave opreme, a dosad je već isplaćeno 2,5 milijuna eura. Dakle, isplate slijede tek po završetku radova ili nabave opreme – objasnio je Ostojić. Novcima iz schengenskog fonda Hrvatska nabavlja plovila za nadzor “plave granice”, rekonstruiraju se i grade zgrade granične policije i granični prijelazi, tranzitni centar za strance u Tovarniku, prihvatni centar u Ježevu, termo kamere za noćni nadzor granice...

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kaže kako će Hrvatska sigurno biti spremna za nadzor naše, ujedno i vanjske granice Unije. Naveo je kako već dvije godine bilježimo bolje rezultate - smanjenje broja ilegalnog prijelaza granice i broja tražitelja azila - i od nekih članica Schengena poput Mađarske koja u posljednje dvije godine bilježi doslovce eksploziju broja ilegalnih prelazaka granica i broja tražitelja azila.

– Da li ćemo i kada postati dio Schengena ovisit će i o politici, ali naši argumenti su snažni a imamo i dugu tradiciju povijesne uloge Hrvatske kao štita Europe – zaključio je Ranko Ostojić.     

>> Hrvatska u EU šalje izjavu o spremnosti za Schengen

Komentara 12

Avatar navijač
navijač
17:45 05.03.2015.

Neznam kako će onda na posao dolaziti policajci koji žive u Srbiji, a ima ih poprilično , kao i drzavni službenici suci itd?

AM
amky1
14:50 05.03.2015.

Koliko u čiji džep, da vidimo tko ima najdublji.

Avatar ivanvard
ivanvard
19:54 05.03.2015.

Na primjeru Mađarska i Grčke se vidi koliko je moćan ta Schengenska granica. Ha, ha.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije