Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gomilaju se neriješeni slučajevi

Nezadovoljni ste presudom Županijskog suda? Na pravorijek Vrhovnog suda mogli biste čekati dulje od 2,5 godine

24.07.2013., Zagreb -  Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
15.04.2016.
u 21:15

Vrhovni sud posljednji dan prošle godine imao je 18.227 neriješenih predmeta, najviše u proteklih pet godina. Ima najnižu stopu rješavanja predmeta – 72,8%

Nezadovoljni ste presudom Županijskog suda i odlučili ste se žaliti pa će o vašoj žalbi odlučivati Vrhovni sud, najviši sud u Republici Hrvatskoj čija je zadaća – prema Ustavu – osigurati jedinstvenu primjenu zakona i ravnopravnost građana. No, vrlo je izvjesno da ćete pravorijek čekati dulje od dvije i pol godine, točnije 867 dana, koliko je procijenjena duljina trajanja samo jednog postupka na Vrhovnom sudu. Posljednji dan prošle godine na tom je sudu bilo ukupno 18.227 neriješenih predmeta, najviše u proteklom petogodišnjem razdoblju.

‘Snimanje’ situacije

Od svih sudova u Hrvatskoj, a ima ih ukupno 77, Vrhovni sud ima najnižu stopu rješavanja predmeta – 72,8 posto.

Podatak je to iz statističkog pregleda za 2015. godinu koji je izradilo Ministarstvo pravosuđa kako bi na temelju prikupljenih podataka “snimilo” situaciju i vidjelo kakva je zapravo učinkovitost rada sudova. A ti statistički pokazatelji baš i ne idu u prilog hrvatskom sudstvu koje je – iako učinkovitije nego 2014. – prošlu godinu završilo s ukupno 559.072 neriješena predmeta i još 1,869.137 predmeta u radu.

Porast neriješenih predmeta uočen je na trgovačkim sudovima (30 posto), Vrhovnom sudu (19 posto) te na upravnim sudovima (7 posto) na kojima je lani bio najveći zabilježeni broj neriješenih predmeta u proteklom četverogodišnjem razdoblju, otkako su ti sudovi i ustanovljeni.

Brojke iz izvješća otkrivaju i najveću boljku trgovačkih sudova, a to je duljina trajanja stečajnih postupaka. Iako je procijenjenaduljina trajanja svih postupka na tim sudovima prihvatljiva 102 dana, stečaj u prosjeku traje gotovo deset puta dulje, odnosno 1304 dana. Od osam trgovačkih sudova, koliko ih ima u Hrvatskoj, najsporiji je u radu prošle godine ponovno ustanovljen Trgovački sud u Pazinu, za kojeg je procijenena duljina trajanja postupka na 856 dana. Na trećem je mjestu po sporosti rješavanja predmeta Upravni sud u Zagrebuna kojem je procijenjena duljina trajanj postupka 532 dana. Prema podacima Ministarstva pravosuđa, najažurniji je Visoki upravni sud RH na kojem postupak u prosjeku traje 62 dana. Na drugom je mjestu Županijski sud u Osijeku za kojeg je procijenjeno da predmet riješi za 75 dana, a na trećem je mjestu osječki Prekršajni sud gdje je prosječno potrebno 78 dana za rješavanje jednog predmeta.

Što se pak tiče stope rješavanja predmeta, najuspješniji je Općinski radni sud u Zagrebu gdje ta stopa iznosi 264,7 posto. Općenito, na svim općinskim sudovima (osim u Slavonskom Brodu, Šibeniku i na Građanskom sudu u Zagrebu) stopa rješavanja predmeta veća je od 100 posto, što znači da su se sudovi prihvatili posla i krenuli u rješavanje zaostataka iz proteklih godina.

Postat će ispostave

Da bi pravosuđe postalo učinkovitije nego što je danas, Ministarstvo pravosuđa kani ukinuti prekršajne sudove i pripojiti ih općinskima, gdje bi se zapravo ustanovili odjeli prekršajnih sudova. Sasvim je izvjesno da će dio sudova koji su lanjskom reorganizacijom izgubili “status” i postali ispostave većih sudova opet biti vraćeni na staro, no koji su to sudovi, znat će se nakon što Ministarstvo potpuno “snimi” što je reorganizacija zapravo donijela.

Ministarstvo pravosuđa u pripremi ima izmjene nekoliko zakona, među kojima su i Zakon o sudovima, Zakon o Državnom sudbenom vijeću te Zakon o državnom odvjetništvu. Plan je da se izmijene ovlasti i dužnosti predsjednika sudova, profesionalizira njihova dužnost te izmijeni koncept odgovornosti za obavljanje poslova sudske uprave. Ministarstvo smatra i da je nužno izmijeniti važeće kriterije za ocjenjivanje sudaca kako bi se osiguralo objektivnije praćenje njihova rada, što treba poslužiti i kao polazište budućeg sustava nagrađivanja sudaca, ali i njihova bržeg imenovanja.

>> Hrvatsko pravosuđe i dalje pri dnu EU, a imamo dvostruko više sudaca od Austrije

Ključne riječi

Komentara 14

MX
Mister X
21:42 15.04.2016.

Nezadovoljni ste presudom Županijskog suda? Na pravorijek Vrhovnog suda mogli biste čekati dulje od 2,5 godine; tj kao ja nekih 13 godna ! Samo da podsjetim nai vne siromahe "građane" ne seljake ljude koji misle , nadaju se očekuju vjerujuju da sudovi sudi u RH: pravedno = pošteno ... Ako je tako zašto do vrhnoga - boga-suda ?????? Sudovi sude po "zakonu" RH... .A to vam je isto kao morate zemlju obrađivati a ja vam dam motiku bez drške i traktor bez volana ............................. Hallooo razumijete vrhovni pa zar ovi niskotlačni uskotračni nisu sudovi, ne poznaju zakone pravdu ?????

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
21:33 15.04.2016.

lakse je s bezbol palicom uletit u komunisticko gnjezdo zvano sud ..ehheheh

Avatar bosanac1951
bosanac1951
21:49 15.04.2016.

Naše sudstvo je korumpirano...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije