Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stožerni brigidar Božo Kožul

Za postroj u Kranjčevićevoj uvježbavali smo i studente

Božo Kožul
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/2
28.05.2016.
u 22:45

Nekadašnji pripadnik Jedinice za posebne namjene MUP-a Rakitje postroj na stadionu NK Zagreb pratio je s tribine jer mu je nedostajalo - visine

Kada u subotu na stadionu NK Zagreba u Kranjčevićevoj ulici, gdje je prije 25 godina održana prva svečana smotra Zbora narodne garde, nebo nad Zagrebom propara 25 počasnih plotuna topničke postrojbe, na travnjak će izići i svečani postroj branitelja iz Domovinskog rata. Njih 80, pripadnika gardijskih brigada, predvodit će stožerni brigadir Božo Kožul. Nekadašnji pripadnik Jedinice za posebne namjene MUP-a Rakitje, u to vrijeme zapovjednik 1. voda 2. satnije ove postrojbe, i tog je 28. svibnja 1991. u Kranjčevićevoj sudjelovao u stvaranju povijesti, ali s tribina.

– Da bih sudjelovao u postroju, tada mi je nedostajao koji centimetar visine, jer se tražila jednoobraznost hrvatskih vojnika. Međutim, 25 godina poslije, kada su me suborci jednoglasno izabrali za svog zapovjednika, izgleda da to više nije problem – smije se Božo Kožul.

Prisjeća se kako su, uz pripadnike netom formiranih gardijskih brigada, na postrojavanje u Kranjčevićevoj uskakali i studenti. – Mi smo se u Rakitje vratili iz Ljubova nekoliko dana prije postrojavanja i na brzinu obukli i trenirali te mladiće i djevojke, pripremali ih za mimohod – prisjeća se Kožul.

Na pomisao da je, u to vrijeme 20-godišnjak, sudjelovao u rađanju Hrvatske vojske danas osjeća silni ponos. – Studenti iz Kranjčevićeve vratili su se u školske klupe, a mi smo uzeli oružje i ratovali širom Hrvatske – kaže Božo Kožul, bivši pripadnik Tigrova. Umirovljen je 2001., a za zasluge u ratu odlikovan je najvišim vojnim odličjima. Poput najvažnijeg odlikovanja primio je vijest o zapovijedanju ešalonom veterana u povodu 25 godišnjice Oružanih snaga RH.

– Iznenadilo me, ali počašćen sam izborom. Velika je čast stati ispred svojih suboraca – zaključio je brigadir Kožul.

>> Kožul će zamijeniti Crnoju na mjestu ministra branitelja?

Komentara 7

SS
sokac sa drave
13:56 29.05.2016.

Ceremonija postrojbi HV-ojske sve odlicno i profesionalno.Samo gdje je izostao narod u vecem broju ,prazna tribina u Kranjcevicevoj.Ostaje jedno pitanje otvoreno, dali je ovo bila prijetnja HDZ-a da se ostavi Karamarka na miru a sa time i sadasnju vladu?

UM
Umjereni
01:37 29.05.2016.

Iz članka razabirem dvije stvari: čovjek je 1991. bio dvadesetogodišnjak, plus-minus. Umirovljen je 2001., dakle deset godina kasnije kao tridesetogodišnjak. 2001. sigurno nije ranjen jer tada nije bilo rata, dakle, ako je mogao raditi do 2001., onda nema nijednog razloga da nije mogao raditi i danas. I takvih je na tisuće i tisuće u našem mirovinskom sustavu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije