Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blizu rješenje

Za pobačaje ginekolozi vanjski suradnici

Siniša Varga
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
30.10.2014.
u 17:00

Neke bolnice čiji ginekolozi ne žele raditi pobačaje angažirat će liječnike iz drugih bolnica da povremeno zahvate rade kod njih.

Dvotjedna javna polemika zbog nedostupnosti prava na pobačaj i razgovori resornog ministra Siniše Varge s čelnicima bolnica, čini se, imaju učinka. Neke bolnice čiji ginekolozi ne žele raditi pobačaje angažirat će liječnike iz drugih bolnica da povremeno zahvate rade kod njih.

“U dosje? Može!”

“Ugovorom o poslovnoj suradnji riješit ćemo zahtjeve žena koje žele obaviti pobačaj u našoj ustanovi. Prema riječima rukovoditeljice ginekološkog odjela i rodilišta, ove smo godine imali samo tri telefonska upita za pobačaj. Vjerojatno je ženama neugodno zahvat obavljati u maloj sredini. Pozdravljamo vašu akciju koja će pomoći ženama koje donose vjerojatno najtežu odluku u životu i osigurat ćemo sve potrebno za obavljanje tog zahvata na koji žene imaju pravo”, piše u odgovoru koji smo dobili od dr. Sanje Milanović, sanacijske upraviteljice OB Našice. Sanacijska upraviteljica kninske bolnice dr. Antonela Karačić poručuje da će bolnica svakako poštovati uputu Ministarstva zdravlja čim je primi, a slično odgovaraju i druge bolnice. Ako je suditi po cijenama pobačaja u bolnicama, cijena takvog angažmana mogla bi biti oko 2500 kuna. Kako je Večernji pisao prije dva tjedna, Ministarstvo će tražiti da se priziv savjesti vodi u dosjeu svakog liječnika, da se ti podaci navedu u registru pri ugovaranju s HZZO-om, da se izradi standardna procedura od zahtjeva za pobačaj do izlaska žene iz bolnice nakon zahvata, a žene poziva da prijave nepravilnosti.

Doktorima s kojima smo razgovarali nije sporno ako im u dosjeu stoji da ne rade zahvat. – Neka se evidentira. Zadnji sam koji bi uskratio pravo na siguran i diskretan pobačaj. Dva su legitimna prava: žene na pobačaj i ginekologa na priziv savjesti. Sustav ih mora uskladiti i ovo je dobra prilika da se standardi poboljšaju – kazao nam je doc. Berivoj Mišković, predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo Sveti Duh, koja pobačaje više ne radi. Prof. Ante Ćorušić, pročelnik Zavoda za ginekološku onkologiju Klinike u Petrovoj, također ne vidi problem u opasci u dosjeu, kao ni dr. Trpimir Goluža.

Rizik privatnih ordinacija

Pitali smo ginekologe i što misle o mogućnosti da se taj zahvat radi u privatnim ordinacijama. – To bi bila katastrofa, zahvat se mora raditi isključivo u sigurnim bolničkim uvjetima – kaže doc. Mišković. Šef riječkog KBC-a Herman Haller ističe da se pri pobačaju jednoj od 800 žena probije maternica i pita: – A što ako je u tom trenu u privatnoj ordinaciji na 7. katu? Umire – predočio je rizik. Prof. Ćorušić pak podsjeća da tzv. abortoriji, klinike za pobačaje u SAD-u, puno zarađuju, ali su u znanstvenom smislu nula tj. najnecjenjenije klinike i liječnici.

>> Zašto je ginekolozima trebalo 20 godina da dođu k savjesti?

>> Iako legalan, pobačaj je sve teže dostupan

>> HNS: Sv. Duh krši zakon, priziv savjesti ne smije ugrožavati prava drugih

Komentara 15

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
18:17 30.10.2014.

...pa će biti obavijest... tko želi obavit pobačaj... neka dođe u utorak u 18.00... jer tada dolazi ginekolog iz suradne ustanove...

Avatar M+M
M+M
20:34 30.10.2014.

Opaska o prigovoru savjesti u dosjeu liječnika je super ideja jer onemogućava one koji ne žele raditi pobačaje u bolnici da ih rade kasnije privatno. Oni s opaskom o prigovoru savjesti to ne smiju raditi nikako, a ako ih se uhvati, otkaz i adio. To mi je skroz ok rješenje.

Avatar abakus
abakus
17:48 30.10.2014.

Ne vidim da ste objavili popis s imenima onih, kako ste napisali, mnogobrojnih liječnika koji ujutro u bolnici ne žele raditi pobačaj pa ga rade poslijepodne privatni, novinarko Kovačević Barišić. Dakle, još jedna laž (i uz to blaćenje liječnika koji ne žele raditi pobačaje) u nizu onih kojima se pokušava na sve načine opravdati pobačaj i to što nije zabranjen. Da mi je znati kako će se osjećati "kolege" koji će dolaziti obavljati pobačaje u bolnice u kojima svi ostali liječnici to odbijaju? Ovi su to odbili jer znaju što se u pobačaju događa, a on će to za svoje "judine škude" "obavljati"... I onda se zgražavamo nad nacistima koji su ljude gurali u plinske komore i pitamo se kako su mogli... činiti to, i onda doma normalno ručati, otići na koncert, zabavljati se. Strašno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije