Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AGLOMERACIJE

Za odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda 900 milijuna

aglomeracija
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
28.02.2015.
u 22:00

Došao je u zadnji tren za građevinarska poduzeća iz dviju županija

Varaždinski župan Predrag Štromar najavio je projekt odvodnje oborinskih i fekalnih voda u općinama oko grada Varaždina vrijedan čak 610 milijuna kuna! Riječ je o najvećem projektu dosad provedenom u Varaždinskoj županiji, a dobro je zazvučalo i da će čak 70 posto novca za odvodnju i pročišćavanje dati Europska komisija.

Razmak 20-ak kilometara

– Izgradnja aglomeracije trebala bi početi u veljači iduće godine, a završili bismo je 2018. – rekao je župan. Po deset posto investicije trebali bi pokriti Vlada, Hrvatske vode te gradovi i općine. Pribroji li se varaždinskoj aglomeraciji ona u susjednom Čakovcu, na razmaku od dvadesetak kilometara odvijat će se investicije vrijedne čak 900 milijuna kuna. Aglomeracija Čakovca procijenjena je, naime, na 273 milijuna kuna. Izrada dokumentacije i prijava trajala je dvije godine. U sufinanciranju sudjeluju Europska unija s nešto manje od 73 posto, po deset posto osigurat će Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske vode, a Grad Čakovec i općine Nedelišće, Pribislavec, Strahoninec, Sveti Juraj na Bregu i Šenkovec platit će oko sedam posto investicije. Rok za završetak svih radova na aglomeraciji Čakovec jest svibanj 2018.

Radovi na aglomeraciji Novo Selo na Dravi počeli su u studenom, a trebali bi završiti do ožujka 2016. Za aglomeraciju Novo Selo na Dravi još krajem 2012. sklopljeni su ugovori o kreditu s Europskom bankom za obnovu i razvoj. Planirana je vrijednost projekta oko 60 milijuna kuna, a rok je za završetak ožujak 2016.

Otpušteno 5300 ljudi

Razgovara se već i o aglomeracijama Donja Dubrava, Mursko Središće, Podbrest, Belica, Držimurec, Turčišće, Goričan, Podturen, Donji Kraljevec i Štrigova. Investicijski zamah došao je u zadnji tren za građevinarske tvrtke iz tih dviju županija, koje su proteklih godina proživljavale najveću krizu. Samo je lani više od 5300 radnika u građevinskom sektoru u Hrvatskoj ostalo bez posla. U HGK su izračunali da je prošle godine broj izdanih odobrenja za građenje smanjen za gotovo 50 posto u odnosu na 2008., a za isto toliko smanjena je i vrijednost građevinskih radova.

>>Zagorski vodovod diže kredit od 11,8 milijuna kuna koji bi mogli otplaćivati gradovi i općine

>>Za 15,8 mil. kn rekonstruirat će se sustav odvodnje u Županji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije