Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uštede

Za obnovu zgrade više ne trebaju potpisi svih stanara

zgrade
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
19.09.2014.
u 17:00

Također, zakonom se jasno određuju pravila igre i pri sklapanju poslova obnove - povećanje energetske učinkovitosti - i privatnih višestambenih zgrada

Vlada je jučer donijela Zakon o energetskoj učinkovitosti koji uređuje odnose za ugovaranje poslova energetskih usluga, odnosno za obnovu javnih zgrada privatnim kapitalom.

– Zakonom se stvaraju preduvjeti da država preuzme ulogu pružanja primjera za stvaranje tržišta za energetske usluge. Stvaraju se preduvjeti da se za investicije u državnu imovinu koristi privatni kapital, te da se pokrene investicijski ciklus bez dodatnih troškova države – rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Također, zakonom se jasno određuju pravila igre i pri sklapanju poslova obnove - povećanje energetske učinkovitosti - i privatnih višestambenih zgrada.

– Uređujemo jedno od ključnih pitanja za javnost. To su energetska usluga i energetska obnova zgrada. Oba instituta uređuju se tako da je za sklapanje ugovora potrebna natpolovična suglasnost suvlasnika zgrade, a ne kao što je do sada bilo, svih suvlasnika zgrade. Drugim riječima, omogućili smo poslove energetske učinkovitosti u višestambenim zgradama – rekao je Vrdoljak.

Dakle, stanari/suvlasnici zgrada ugovarat će energetske usluge, a da ne ulažu svoj novac u izvođenje radova i da ne preuzimaju kreditne obaveze ili rizike vezane uz provedbu ostvarenja uštede energije. Stanari imaju jamstvo da će se troškovi za energente smanjiti barem za iznos jednak otplatama energetske usluge. Pružatelj energetske usluge naknadu može obračunati tek za ostvarenu uštedu.

>> Od iduće godine: Nova pročelja čuvaju, ali i dižu vrijednost objektu

Komentara 2

KA
Kakma
17:29 19.09.2014.

Mozda ce sada biti bolje i u Rijeci,tamo su skoro sve Fasade unistene,kao da je jucer tamo bio rat.Strasno i sramotno.

Avatar airbizz
airbizz
07:49 20.09.2014.

...Za obnovu zgrade više ne trebaju potpisi svih stanara...sad ja,kao firma,podmitim(izlobiram)predstavnika stanara da treba nešto napraviti na zgradi i lijepo naplatim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije