Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Druženje hrvatske i američke vojske

Za obnovu društvenog doma, uređenje vrtića, bolnica... uložili četiri milijuna dolara

Dubovac
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/3
02.07.2016.
u 07:30

Zadnji projekt u koji je vlada SAD-a uložila u Hrvatskoj bio je uređenje kuhinje u karlovačkoj Osnovnoj školi Dubovac

Uređenje kuhinje u karlovačkoj OŠ Dubovac nije projekt koji mjerimo samo kroz njegovu materijalnu vrijednost.

To je puno više od toga, jer su američki i hrvatski vojnici uređujući školsku kuhinju usavršavali vodoinstalaterska, keramičarska, građevinska zanimanja, razmjenjivali iskustva i stvarali prijateljstva, što je neprocjenjivo – kazala je Julieta Valls Noyes, veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj na otvorenju preuređene kuhinje u karlovačkoj školi.

Radovi i namještaj

Vlada SAD-a za građevinske radove i kupnju namještaja potrošila je 100.000 američkih dolara. Tom prilikom MORH je organizirao i obilježavanje dva desetljeća duge suradnje između američke i hrvatske vojske koja je počela pružanjem potpore u obuci i školovanju hrvatskih vojnika, ali se kroz godine razvila i u suradnju na brojnim humanitarnim projektima diljem zemlje.

– Vlada SAD-a u tom je vremenu uložila četiri milijuna američkih dolara u niz projekata koji su omogućili razvoj lokalnih sredina. Osim pripadnika hrvatske vojske, u tim su nam projektima pomagali i članovi Nacionalne garde Minnesote i njihove savezne države. Ovim projektom uštedjeli smo školi novac koji može uložiti u poboljšanje kvalitete obrazovanja učenika – kazao je Mate Ostović, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske.

Zahvala na pomoći

Četiri milijuna dolara uložena su u projekte u Račinovcima, u kojima je obnovljen društveni dom uništen u poplavama, u Osijeku, Kninu i Dugoj Resi uređeni su dijelovi bolnice, u Našicama dječji vrtić, u Karlovcu igralište za djecu i školska kuhinja.

Škole su preuređivane i u Slunju i Ogulinu, a vojska je u Udbini gradila vodovod i vrtić.

Novu kuhinju u OŠ Dubovac obišao je i ministar obrazovanja Predrag Šustar koji je, kao i gradonačelnik Karlovca Damir Jelić, zahvalio američkoj i hrvatskoj vojsci na pomoći.     

Komentara 2

Avatar navijač
navijač
09:36 02.07.2016.

U svom ovom zlu i izdaji , barem smo stvorili dobre odnose s Amerikom i EU, još da prođe domovinska koalicija , bilo bi super.

OG
Oger
08:30 02.07.2016.

Sad se ovi naslikavaju, a cijeli poduhvat je poceo dok njima nije bilo traga ni glasa. Sram ih bilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije