Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakov specijal: malim koracima do boljeg života

Za novi auto ili poduzeće pet minuta

automobili
Foto: Reuters/PIXSELL
26.05.2016.
u 22:47

Pogled u Italiju: birokracija im je maksimalno smanjena i sve ide preko interneta

Obnova osobne iskaznice traje oko pet minuta i to se čini u općinama bez ikakve naplate. Plaća se jedino ako je potrebno načiniti novu jer na staroj nema mjesta ili ako je istrošena, a to onda košta 10 eura. Putovnicu se obnavlja u gotovo svakoj policijskoj postaji i plaća se oko 60 eura. Kada se kupuje automobil, ne treba odlaziti u policiju po registarske pločice ni po bilo kakve dokumente. Sve se dobije u trgovini u koju se dođe preuzeti automobil, a njima se i internetom pošalju osobni podaci kako bi oni u uredima za to izvadili prometnu dozvolu. Ako se pri tome želite riješiti i starog automobila, jednostavno ga dovezete u prodavaonicu i ostavite ga njima, a sve birokratske radnje oni će obaviti. Novi automobil ne treba na tehnički pregled iduće četiri godine, a nakon toga treba ga svake dvije godine tehnički pregledati. 

Kući stiže izračun mirovine

Ali to ne morate vi raditi, već se automobil jednostavno odveze u najbližu radionicu i oni voze automobil na tehnički pregled koji košta oko 60 eura. 

Za produljenje valjanosti vozačke dozvole (koja traje do 10 godina za osobe mlađe od 50 godina, a za one od 50 do 60 godina 5 godina itd.) dovoljno je otići u bilo koju privatnu agenciju koja to obavi za vas bez ikakva čekanja. U agencije dolaze i liječnici koji provjeravaju vid. To sve zajedno košta najviše 60 eura ako ne treba mijenjati dozvolu.

Za otvaranje samostalne individualne djelatnosti dovoljno je pet minuta i imati sa sobom osobnu iskaznicu i fiskalni broj, što je u Hrvatskoj OIB. Dobijete broj, tzv. partite IVA, odnosno broj tvrtke s kojim se rade fakture i plaća PDV (IVA je PDV). Fakture se šalju internetom i na njima nije potreban pečat pa ni potpis. Ne morate otvoriti za tu svoju djelatnost ni račun u banci, već se može, recimo, na šalterima pošte, a preko poštanske banke, uzeti kreditnu karticu koja ima i IBAN na koji vam stižu naplate i s kojeg plaćate račune i preko smartphonea. Nije potrebna nikakva dodatna papirologija ako s računa samostalnog djelatnika uzimate novac kako vam drago. 

Stranice mirovinskih fondova

Nakon godinu dana djelovanja individualne tvrtke plaća se porez i PDV. Najbolje je za to tražiti savjet nekog knjigovođe, što se plaća, ali neznatno (ako nije komplicirano, onda samo oko 60 eura godišnje), a može se to obaviti i besplatno u uredima koje samo za to imaju sindikati. 

Svi ljudi koji se približavaju dobi za odlazak u mirovinu dobivaju na kućnu adresu izračun mirovine i mogu intervenirati na vrijeme ako misle da nešto nije točno.

Svi porezni obveznici mogu izravno na stranicama porezne uprave pristupiti svojim podacima, prijavama itd. te ili ih ispravljati sami, što se kasnije i provjerava, ili zatražiti ispravke bez odlazaka u urede. Isto se tako može pristupiti, dakako uvijek uz pomoć PIN-a koji se dobije iz ustanova, i na stranice mirovinskih fondova, koje su opet povezane sa stranicama porezne uprave. 

Talijani drže da su porezi ti koji guše ekonomski rast. Prema upravo objavljenom izvješću OECD-a (Taxing Wages 2016) među 34 zemlje članice Italija se popela na četvrto mjesto s 49% poreznog pritiska (bila je šesta), a Belgija je ostala prva (55,3%), druga je Austrija (49,5%), pa Njemačka (49,4%), a Francuska je pala na peto mjesto (48,5%) itd.•

>> Kako do kapitala za investicije kombinacijom EU fondova i izvora privatnog sufinanciranja?

>> Najviše novca iz EU izvući ćemo za novu uporabu bačenih stvari

Komentara 2

JU
jurayy
08:19 27.05.2016.

Naučna fantastika za nas balkance

KI
killthesnake
07:47 27.05.2016.

No coment!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije