Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJE SPAŠAVANJA

Utopio se Nijemac, Argentinka na brodu prestala disati

brod
Foto: ilustracija
28.07.2014.
u 12:03

Dvije akcije spašavanja, jedna za drugom, bile su na dubrovačkome plovnom području poslijepodne

Za nedjeljnog nevremena na moru Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je nekoliko dojava o nesrećama na moru te je u suradnji sa nadležnim lučkim kapetanijama, Pomorskom policijom i ostalim službama koordinirala akcije traganja i spašavanja, javljaju iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.  

Prva dojava u Središnjici zaprimljena je ujutro u 9.36 sati od posade brodice koja je ostala u kvaru nedaleko Čiova. U pomoć su im pritekli djelatnici trogirske ispostave Lučke kapetanije Split koji su između Čiova i Trogira pronašli traženu brodicu sa pet neozlijeđenih članova posade, od toga dvoje malodobne djece, svi naši državljani, te su ih zbog približavanja nevere uzeli u tegalj do Okruga Donjega na Čiovu.

Sat vremena poslije u Središnjici je zaprimljena dojava iz  Lučke kapetanije Split o teže ozlijeđenom nautičaru koji je odaslao poziv u pomoć nedaleko od luke Hvar tražeći pomoć pri uplovljavanju. Splitska kapetanija je u koordinaciji sa Središnjicom angažirala djelatnike Lučke ispostave Hvar koji su organizirali prihvat ozlijeđenoga nautičara, našeg državljana, na plovilo na poziciji oko 300 metara od hvarske luke te su ga već u 11 sati iskrcali u Hvaru gdje ga je preuzela Hitna pomoć. Ozlijeđeni nautičar je tijekom plovidbe ozlijedio prst na ruci zbog čega više nije bio sposoban upravljati plovilom.  

Dvije akcije spašavanja, jedna za drugom, bile su na dubrovačkome plovnom području poslijepodne. U 15.50 sati zaprimljena je obavijest Lučke kapetanije Dubrovnik o nasukavanju manje brodice na Lopudu uslijed jakoga nevremena. Na plovilu je bilo četvero neozlijeđenih naših državljana, dvoje članova posade od 18 godina starosti, jedan član posade od 17 i jedno dijete od 7 godina starosti. Brzom akcijom organiziran je prekrcaj brodolomaca s brodice koja je  iznenadnim nailaskom jakoga neverina oštećena. Brodolomci su iskrcani u Dubrovniku, a na poziciji nesreće nije primijećeno zagađenje mora. Gotovo istovremeno, oko 16 sati kod Cavtata je došlo do druge pomorske nezgode kada je zbog puknuća veza na plutači nevrijeme odbacilo jedrilicu na obalu. Na jedrilici u tom trenutku nije bilo posade, a nije primijećeno niti onečišćenja mora. Vlasnik je jedrilicu odsukao odmah nakon smirivanja nevremena.  

S riječkog  područja nadzora u 17.43 sati Središnjica je zaprimila dojavu da je iz lokalnoga hotela u Loparu na Rabu prijavljen nestanak muške osobe, njemačkog državljana, na plaži ispred susjednog hotela o čemu je obaviještena Lučka kapetanija Rijeka. Supruga je  prijavila  nestanak 74-godišnjeg muža koji je otišao plivati oko 16 sati i nije se vratio. Plovilima Lučke ispostave Lopar i Pomorske policije Rijeka pretraženo je područje lokalnih plaža i u 19.50 sati pronađen je mrtav nestali Nijemac.

Posljednja jučerašnja akcija na moru bila je oko 18 sati nakon što je Središnjica zaprimila poziv preko Obalne radio postaje Split radio od posade jedrilice "Himalaya“ s koje je zatražena hitna medicinska intervencija zbog člana posade koji ne diše. Naloženo im je iskrcavanje u Hvaru gdje je Hitna pomoć preuzela Argentinku, 74-godišnjakinju, kako bi joj bila pružena liječnička pomoć.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije