Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova pravila

Za dvije godine polovica javne nabave morat će biti 'zelena'

27.08.2015., Zagreb - Konferencija za medije Ministarstva zastite okolisa i prirode na kojoj su ministar Mihael Zmajlovic, pomocnica ministra Marija Sculac Domac i Branka Pivcevic Novak predstavili su Nacionalni plan za zelenu javnu nabavu. Ministar zasti
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
28.08.2015.
u 16:02

Uvođenje zelene javne nabave podrazumijeva izbor proizvoda i usluga koje imaju manji učinak na okoliš

Javne nabave u Hrvatskoj godišnje su "teške" oko 30 mlrd. kuna i čine 12% BDP-a. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode akcijskim planom želi u svim javnim nabavama, kojih je trenutačno oko 25 tisuća godišnje, posebnu pozornost posvetiti ekologiji te bi u iduće dvije godine 50% svih tendera trebalo biti "zeleno". Naime, kako je jučer u Zagrebu pojasnio ministar Mihael Zmajlović, uvođenje "zelene" javne nabave podrazumijeva izbor proizvoda i usluga koje imaju manji učinak na okoliš.

Fokus je na uvođenju osnovnih "zelenih" mjerila u javnu nabavu za prioritetne skupine proizvoda i usluga: papir za ispis i kopiranje, motorna vozila, uredska i informatička oprema, električna energija, telekomunikacijske usluge i usluge mobilne telefonije zajedno s uređajima i usluge čišćenja kazao je Zmajlović.

Kolike mogu biti koristi "zelene" javne nabave, u Ministarstvu navode primjer Beča koji je kroz program ekološke javne nabave uštedio oko 337 milijuna eura i spriječio više od 100.000 tona CO2 od 2004. do 2007. Akcijski plan namijenjen je obveznicima javne nabave, no može služiti i kao poticaj u postupku tzv. bagatelne nabave i privatnom sektoru. Kako je pojasnila pomoćnica ministra Marija Šćulac-Domac, "zelena" javna nabava zasad je samo dobrovoljna smjernica, a nakon dvije godine sumirat će se rezultati.

>>'Zelenom javnom nabavom do čišćeg okoliša, smanjenja potrošnje i štetnih emisija'

>>Spor ministra Zmajlovića sa suradnicima građani plaćaju 250 tisuća kuna

Komentara 9

FO
Fortuna1980
17:32 28.08.2015.

jedino ti si zelen od gluposti!

Avatar tnin
tnin
18:16 28.08.2015.

..i ministre koliko nas porezne obveznike košta najam nebodera s yakuziem ?

CR
Crna ruka
17:06 28.08.2015.

Ovaj ministar stvarno prolupao,on spominje zelenilo pa to imamo sve je zeleno oko nas i nasih domacinstava niko ne obradjuje zemlju sume se doselile u dvorista sve vise vukova i divlji svinja koje tjeraju obitelji van naselja jer nesmiju ubiti krvolocne zvjeri mora ti drzava odobriti ali to ce biti kad nestane 20 ovaca ili mladi teladi.Ovo ministarstvo je moglo 400.000 zaposliti hrvata da se bave sumarstvom i okolisem postigli bi bolju oplodnju drva i jasno privukli turisam po cjeloj hrvatskoj.Zmajlovic je to mislio ali je zaboravi kako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije