Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZGOVOR U CENTRU

Za bečke Hrvate veleposlanik Bakota i konzul Lončar najbolji diplomatski dvojac

Gordan Bakota, Branimir Lončar
09.04.2015.
u 16:13

Diplomacija se jako promijenila, posebno nakon ulaska RH u EU, kaže hrvatski veleposlanik u Austriji

Prema ocjenama brojnih pojedinaca, te predstavnika hrvatskih i austrijskih udruga, organizacija i institucija, izrečenim u srijedu navečer u Hrvatskom centru u Beču, dvojica vrsnih hrvatskih diplomata u Austriji, koji su pri kraju svojih četverogodišnjih diplomatskih mandata, hrvatski veleposlanik Gordan Bakota i voditelj Konzularnog odjela RH u Beču, ministar savjetnik Branimir Lončar "najbolji su diplomatski dvojac“ do sada u ovoj alpskoj zemlji. Pregršt pohvala gostima "Razgovora u Centru“, koji organiziraju Hrvatski centar u suradnji s HKD Napredak Beč, uputio je u ime gradišćanskih Hrvata, glavni urednik Hrvatskih novina Petar Tyran koji je vodio razgovor s hrvatskim diplomatima.

Bakota i Lončar, između ostalog, osvrnuli su se i na svoj život i diplomatsko djelovanje u Austriji.

– Bila mi je čast i izazov biti veleposlanikom RH u Austriji jer Beč u hrvatskoj diplomaciji spada među najvažnija odredišta – rekao je Bakota, inače diplomirani pravnik po zanimanju i nositelj Spomenice Domovinskog rata 1991./1992. kao član 100. zagrebačke brigade te Spomenice domovinske zahvalnosti (1997.) za uspjehe u ratu.  Dodao je da mu je Beč nakon Turske bio "najintenzivniji mandat“. Među događaje koji će mu zauvijek ostati u sjećanju naveo je proslavu ulaska Hrvatske u EU svečanim koncertom Zagrebačke filharmonije u bečkoj Gradskoj vijećnici u nazočnosti najviših austrijskih i hrvatskih dužnosnika te neumornu borbu prijateljske nam Austrije unutar EU za hrvatsko članstvo. Govorio je i o novoj dimenziji diplomacije kao servisu hrvatskih građana u inozemstvu te gospodarskoj diplomaciji koja je posebno dobila na važnosti.

Diplomacija se jako promijenila, posebno nakon ulaska RH u EU – rekao je hrvatski veleposlanik, istaknuvši važnost hrvatsko-austrijskog jačanja srednjoeuropske komponente. Ponosno je ukazao i na otvaranje impresivnog zdanja novog hrvatskog veleposlanstva u središtu Beča. Nazočni skup izvijestio je i o podnošenju zahtjeva RH početkom srpnja ove godine za ulazak u Schengen i važnosti tog članstva. Austrijske Hrvate pozvao je da se uključe u političku scenu Austrije, nazvavši to važnim iskorakom, kako osobnim tako i za Hrvatsku.

Zanimljivu osobnu priču uspješnog poduzetnika – povratnika iz Novog Zelanda ispričao je konzul Lončar, koji je već 22 godine u diplomaciji.

– Diplomaciju nisam tražio, ona je našla mene u vrijeme potrage za visokoobrazovanim kadrovima – istakao je napomenuvši kako diplomate mora krasiti "ljubav prema domovini i narodu“. Ispričao je kako je Novi Zeland priznao Hrvatsku među prvim zemljama. Nabrojavši svoje prethodne diplomatske aktivnosti u Novom Zelandu, SAD-u, Norveškoj i Srbiji, napomenuo je kako su nekoliko tisuća posjetnica i brojna prijateljstva sklopljena za vrijeme mandata u Austriji potvrda da će mu Beč ostati u nezaboravnom sjećanju. Osvrnuo se je i na konzularne dane u Grazu, Linzu, Innsbrucku, Salzburgu i Feldkirchu. Iseljenim bečkim Hrvatima ukazao je na važnost dobivanja Hrvatskog kulturnog centra, po uzoru na Hrvatski dom u Linzu. Zaključak skupa bio je da su dva vrsna hrvatska diplomata za svoga četverogodišnjeg mandata vrlo uspješno i s lakoćom vršili svoju profesionalnu dužnost, osvojivši srca Hrvata i Austrijanaca.

>> Među 250 hrvatskih atletičara i veleposlanik Bakota

Komentara 1

NV
novo vriijeme
21:59 09.04.2015.

Na svim diplomatskim događanjima kurtoazno se pohvale ovi i oni pa tako i ovaj diplomatski dvojac koji je naručio ovaj članak ne bi li zadržali fotelje u novoj vlasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije