Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HOK tvrdi:

"Za Bandićevo jamstvo ne vrijede odredbe o sukobu interesa"

20.11.2014., Zagreb - Prvi dan nakon izlaska iz zatvora Milan Bandic sa svoji psom Rudijem, otisao je na trcanje gdje su ga srdacno docekali prijatelji te mu se pridruzili na rekreaciji.
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/2
21.11.2014.
u 20:28

Ako za jamčevinu vrijedi Zakon o sprečavanju sukoba interesa, onda je za javnog dužnosnika nitko ne može platiti

Hrvatska odvjetnička komora smatra da odvjetnik Marijan Hanžeković nije u sukobu interesa zato što je za zagrebačkog gradonačelnika uplatio jamčevinu, iako je istodobno opunomoćenik pojedinih podružnica Zagrebačkog holdinga (i Grada Zagreba, op. a.), odgovoreno je na upit Večernjeg lista.

"Te podružnice su pravne osobe sa svojom upravom i odvjetnici koji zastupaju podružnice štite interese i rade po uputi podružnica", obrazlaže HOK, dodajući kako je tu najčešće riječ o naplati računa za vodu, smeće, plin... Milan Bandić osumnjičen je kao gradonačelnik, ali branitelji njega brane kao fizičku osobu, a ne funkciju gradonačelnika, ističu. Za jamčevinu koja se uplaćuje za Bandićevu slobodu, polazeći od toga da dužnosnik ne smije primiti nikakav novac, kažu kako se ne isplaćuje Bandiću, već na račun koji odredi sud. Nakon ukidanja jamstva jamčevina se vraća osobi koja ju je dala, u slučaju kršenja uvjeta uplaćuje u korist državnog proračuna, a okrivljeniku se određuje istražni zatvor.

HOK smatra da se na jamčevinu ne primjenjuje Zakon o sprečavanju sukoba interesa i uredba o darovima jer onda javni dužnosnik, tvrde, ne može koristiti institut jamčevine i nijedna osoba ne može za njega platiti jamčevinu, što je protivno članku 102. ZKP-a i članku 6. Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava, odgovoreno nam je iz HOK-a.

Premda, prijatelji i rodbina sigurno, a možda i onaj tko ne posluje s Gradom Zagrebom može uplatiti jamčevinu za gradonačelnika. U krajnjem slučaju, poslovni odnos odvjetnika s Gradom, ili dužnosnički odnos, može se i raskinuti. U protivnom, gradonačelnik je privilegiran u odnosu na obične osumnjičenike koji ne mogu koristiti blagodati funkcije. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa još se ne izjašnjava.

>> Jedan od najbogatijih hrvatskih odvjetnika: Tko je Marijan Hanžeković? 

>> Jesu li gradonačelnik Zagreba Bandić i njegov odvjetnik Hanžeković u sukobu interesa?

Komentara 17

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
21:01 21.11.2014.

Boze sacuvaj kakvo su fiskali ovo priopcenje dali e nece svoj na svoga pun kufer nam je tih komora e fiskali da fiskali lopinama rad za opce dobro a gladnima ak ukrade koru kruha godinu dana haps jel bu mason gladnima pomogel

CH
chemica
21:04 21.11.2014.

A to što je Milan Bandić namjestio posao s ovrhama Hanžekovićevom uredu...Uz stotine pravnika zaposlenih u gradskoj upravi i sposobnih pokrenuti ovršni postupak ( napisati jednu stranicu i priklamati račun), Milanče je dalo posao Hanžeku koji se sad isprsio s novcima za jamčevinu. Unuci će nam se križati jer smo šutjeli. A tako je to kada je izgleda samo meni suludo. Lopovski sustav je odlučio sve zataškati. Ni prvi ni zadnji put, samo što ovu sramotu vidi cijela Evropa. Dobro, ako ne vidi, ajmo se pobrinuti da vidi. Par stotina dopisa na odgovarajuće adrese pa da naši novi gospodari dovedu u red svoje balkanske sluge. No, to je valjda i funkcija dobrog gospodara. Da se brine za služinčad, da joj ništa ne usfali. Ovdje je nasušno počelo nedostajati poštenja i morala. Kada je cijeli sustav korumpiran, onda je neophodna pomoć izvana.

NE
neboiznadzagreba
21:20 21.11.2014.

Previše je Rudija trčalo uz Bandićevu nogu i čekalo što će im pasti sa stola , previše je onih koji misle " iako je krao , i nama je dao " , pa ispada da se na Bandića nikakve odredbebe ne odnose , nastao je zrakoprazan prostor , odredbe koji bi vrlo dobro i učinkovito primijenili na meni ili tebi , odjednom poprimaju najrazličitija tumačenja , " ruka ruku mije , lice obadvije " ; sve u svemu , ili se netko gadno zaletio ulazeći u sukob s Bandićem i svitom koja ga okružuje , ili je sama Merkelica naredila : " Bandiću ne pakovati ! " , treće nije .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije