Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promjene u zdravstvu

Vukovarsku bolnicu preuzima V. Bosanac, sisačku haespeovac

bolnica
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/5
05.05.2016.
u 20:25

Novi v.d. ravnatelj splitskog KBC-a obećao je pacijentima da će unatoč manjku novca i osoblja nastojati smanjiti liste čekanja

Nakon što su bolnice iz sanacije vraćene pod okrilje županija, počele su i smjene upravitelja. Tri godine otkako je smijenjena, ratna ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac od 3. svibnja ponovno je, kao v. d. ravnatelja, na čelu Opće županijske bolnice Vukovar. Za 30 dana bit će javni natječaj za ravnatelja na koji će se javiti i ona, potvrdila je za Večernji list.

Novi upravitelj KBC-a Split

Dječji kirurg dr. Ivo Jurić novi je vršitelj dužnosti ravnatelja splitskog KBC-a. U prvoj izjavi za javnost zahvalio je kolegama u bolnici koji, kako kaže, rade znatno više od onoga koliko su plaćeni, a pacijentima je obećao da će unatoč manjku novca i osoblja nastojati smanjiti liste čekanja.

U sisačkoj Općoj bolnici također smjena.

Urolog dr. Tomislav Dujmenović, ujedno i čelnik županijskog HSP-a AS, imenovan je za v. d. ravnatelja, a naslijedio je dosadašnjeg sanacijskog upravitelja bolnice dr. Miroslava Dubovečaka. Sad već bivši upravitelj Dubovečak jučer je upozorio kako se projekt gradnje središnjeg paviljona sisačke Opće bolnice, vrijedan 150 milijuna kuna, ipak prekida, odlukom ministra zdravlja Darija Nakića. Projekt se trebao financirati u omjeru 85 posto iz fondova EU, a ostatak na teret države. Već je bio izabran i izvođač radova, kad je ministar prekinuo ugovor o suradnji na tom projektu između Ministarstva zdravlja i sisačke bolnice.

Prema svemu sudeći, propast će 3,5 milijuna kuna uloženih od 2008. do danas u pripremu projekta, a prijeti i tužba izvođača radova zbog raskida ugovora. Ministarstvo tvrdi da se ne odustaje od paviljona.

– Razlog odluke o otkazivanju objavljenog poziva “Ulaganje u dnevne bolnice/jednodnevne kirurgije” leži u činjenici da postoji potreba za značajnim izmjenama poziva koje bitno mijenjaju uvjete za prijavitelje te onemogućuju poštivanje načela jednakog postupanja tijekom postupka dodjele nepovratnih sredstava. Bolnice će se ubrzo pozvati da ponovno podnesu svoj projektni prijedlog, ali pritom tražeći sredstva iz fondova EU do najviše 50 milijuna kuna – priopćili su iz Ministarstva zdravlja.

To za sisačku bolnicu znači da sadašnji projekt propada, da se mora ići u preprojektiranje koje će trajati i koštati oko milijun kuna, poručio je pak dr. Miroslav Dubovečak.

Problem i bjelovarska bolnica

– Sisačka bolnica jedna je od najstarijih u Hrvatskoj. Zgrada stare interne građena je 1896. i po svim standardima ne bi se smjela više koristiti. Svaki odjel smješten je zasebno na svom brdu pa pacijente po snijegu i kiši selimo na pretrage od zgrade do zgrade. Ovaj projekt trebao je sve te odjele povezati u jednu cjelinu, stvoriti naprednu dnevnu bolnicu gdje bi se moglo provesti 99 posto zahvata, ali od toga se, izgleda, odustaje – kaže dr. Dubovečak.

Uz Sisak jedini projekt pred samim početkom gradnje je obnova i dogradnja bjelovarske bolnice. Taj projekt vrijedan je 160 milijuna kuna, od čega se iz fondova EU trebalo koristiti 85 milijuna kuna, Ministarstvo zdravlja platit će 15 milijuna, dok će Bjelovarsko-bilogorska županija za obnovu bolnice izdvojiti 60 milijuna kuna. No zbog novog ograničenja od maksimalno 50 milijuna kuna fondova iz EU ni taj projekt neće moći biti odobren u novom pozivu bez izmjena projekta.

Komentara 5

WI
willer
01:56 06.05.2016.

Haespeovac mu je ime ili prezime??? Ima li pismenih u redakciji???

Avatar BraBar
BraBar
06:53 06.05.2016.

Sramota! Zasto VL u naslovu ne imenuje dr. Tomislava Dujmenovića kao novim ravnateljem sisacke bolnice? Zasto je VL-u bitnije u naslovu napisati da je novi ravnatelj haespeovac? Dali covjek manje vrijedi i dali je manje sposoban ako je haespeovac? Usudim se reci da, po ponasanju i pisanju VL-a, da je odgovor na to pitanje pozitivan.

Avatar Melankolija
Melankolija
20:38 05.05.2016.

Doktor pa HSP-ovac, hahahaha,....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije