Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inicijativa

Vukovarski vodotoranj postaje vidikovac s rotirajućim restoranom

'plu..zgb...15.11.2007. vukovar. . . vodotoranj. . . dunav snimio:boris scitar'
Boris Ščitar/VLM/PIXSELL
12.05.2012.
u 11:00

Vukovar mora živjeti od tzv. ratnog turizma. Na nesreću, imali smo rat, što sada moramo i iskorištavati, ali na dostojanstven način, kaže P. Matić

Vodotoranj, Ovčara, memorijalno groblje, središnji križ, vojarna i spomen-dom na Trpinjskoj cesti uskoro postaju javna ustanova – Memorijalni centar Vukovar. Inicijativa je to ministra branitelja Predraga Matića na kojoj trenutačno radi stručno povjerenstvo sa zadaćom da Grad heroj već dogodine postane odredištem tisuća školaraca.

Radit će djeca branitelja

Naime, ministar branitelja u suradnji s kolegom Željkom Jovanovićem radi na tome da Vukovar uđe u školski program i da se ucrta na kartu koja će obuhvatiti mjesta stradanja iz Domovinskog rata kako bi učenici 8. razreda iz svih hrvatskih gradova u sklopu sata povijesti ondje imali terensku nastavu.

– Za djecu ćemo organizirati obilazak gradskih simbolima s vodičem. Planiramo u vojarni napraviti vojničke krevete da djeci bude zanimljivije, ali i igralište za paint-ball, jer vjerujemo da će takve uspomene iz Vukovara djeca nositi cijelog života i pritom slušati o Domovinskom ratu umjesto da napamet "bubaju" školsko gradivo – kaže ministar Matić te dodaje da će javna ustanova imati direktora, program i djelatnike koje će mahom "regrutirati" iz redova djece poginulih branitelja.

– Kad danas-sutra prestane potreba za Ministarstvom branitelja, Memorijalni centar, koncipiran kao javna ustanova, ostat će za sva vremena – kaže Predrag Matić, koji otkriva da će Ministarstvo pokriti troškove izrade projektne dokumentacije koja će biti dovršena još ove godine. Projekt će 70% financirati država, dok će preostalih 30% sredstava biti namaknuto samofinanciranjem jer pokretači inicijative računaju i na dobit od edukativnih tura.

– Iako nam se to ne sviđa, Vukovar mora živjeti od tzv. ratnog turizma. Na nesreću, imali smo rat, pa to sad moramo i eksploatirati, ali dostojanstveno – rekao je ministar.

Statički stabilan

Kao simbol stradanja, Vodotoranj će jedini od obilježja Vukovara ostati konzerviran u izvornom obliku. Ali samo izvana, otkriva gradonačelnik Željko Sabo.

– Željeli smo da barem jedna građevina bude opomena na ratnu 1991. pa će Vodotoranj, inače statički stabilan, izvana ostati sačuvan u obliku svoje ranjivosti. Sagradit ćemo vidikovac s rotirajućim restoranom, na visini od 55,5 metara, odakle pogled puca čak 100 kilometara. No, život se simbolički vraća u unutrašnjost tornja, gdje ćemo podići multikulturalni centar – kaže Sabo.

Ključne riječi

Komentara 10

RO
rowokopach
11:17 12.05.2012.

\"– Iako nam se to ne sviđa, Vukovar mora živjeti od tzv. ratnog turizma. Na nesreću, imali smo rat, pa to sad moramo i eksploatirati, ali dostojanstveno – rekao je ministar.\" HAHAHAHAHA. SMJENA VLADE! ovakvih kre*ena hrvatska vec dugo, dugo nije vidjela.

OB
-obrisani-
11:58 12.05.2012.

Na nesreću, imali smo rat, što sada moramo i iskorištavati, ali na dostojanstven način, kaže P. Matić========================== Korektno bi bilo reci imali smo krvavu jugo-cetnicku agresiju

MM
Marijan Matković
18:52 12.05.2012.

Bude pokazao iz kojeg su ga podruma mobilizirali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije