navigacija Hrvatska 62
NOVI KANDIDAT

Vukovarski branitelji za ministra predložili Branka Borkovića

Vukovarski zapovjednici kažu kako nemaju ništa protiv njega Brkića i da će ga podržati ako ga premijer imenuje

Branko Borković na lanjskom Danju sjećanja u Vukovaru

Foto: Davor Javorović/Pixsell

Zapovjednici obrane Vukovara u razini satnije i bojne 204. Vukovarske brigade te više braniteljskih i stradalničkih udruga predložili su za ministra branitelja ili u najmanju ruku za zamjenika ministra Branka Borkovića.

Podsjećujući na razloge za njegovu kandidaturu rečeno je kako se Borković tijekom Domovinskog rata istakao u obrani Hrvatske, a bio je i posljednji zapovjednik obrane Vukovara. Posebno su istaknuli činjenicu da je Borković još tijekom 1992. godine ustrojio skrb za sve hrvatske branitelje što je bio temelj Ministarstva branitelja. Znakovito je i da su od pet dosadašnjih ministara trojica bili branitelji Vukovara i tijekom agresije na Hrvatsku podređeni upravo Borkoviću.

- Radi svega toga smatramo kako je brigadir Borković idealna osoba koja može aktivno voditi ministarstvo ili biti dio tima koji će voditi ministarstvo, rekao je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak.

Jedan od zapovjednika u obrani Vukovara Ivo Ćurić istakao je kako je Borković izuzetno pošten čovjek kao i da je bio zapovjednik najbolje postrojbe u hrvatskoj povijesti. Rečeno je i kako se Borković slaže s ovom inicijativom i da je spreman da preuzme ministarstvo koje već duže vrijeme nema svoga ministra unatoč nizu nagomilanih problema koji se ne rješavaju.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o Milijanu Brkiću, koji je također jedan od kandidata za ministra branitelja, vukovarski zapovjednici kažu kako oni nemaju ništa protiv njega i da će ga svakako podržati ukoliko ga premijer imenuje za ministra. Na konferenciji za novinare Rehak je u ime zapovjednika 204. Vukovarske brigade pozvao premijera Tihomira Oreškovića i prvoga potpredsjenika Vlade da u što kraćem roku imenuju ministra branitelja kao i da se ne slažu s razdvajanjem obračuna mirovina. Isto tako pozvali su Vladu i državne institucije da štite i zastupaju interese branitelja i ratnih stradalnika te da ne popuštaju pritiscima iz EU u pogledu smanjivanja njihovih stečenih prava. I Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskoga rata Grada Vukovara, koja je bliska Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara, javila se s svojim kandidatom za ministra hrvatskih branitelja. Oni su predložili Milijana Brkića kojega smatraju najboljim kandidatom.  

>> HSP AS za ministra branitelja želi Milijana Brkića

>> Strava na farmi Mladog Jastreba: Gladni psi jeli živog konja

>> Slučaj Brkić pokazao da premijer još ne razumije finese politike

Ocijeni:

1 2 3 4 5

2 (12 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

170
Registracija
 • orguz orguz

  07.03.2016 u 10:41h

  nisam siguran da je on istinski domoljub, nešto mi kod tog lika ne štima, ako sam u krivu neka mi Gospod oprosti
  35 71% 14
 • Fazlinović

  07.03.2016 u 10:37h

  Nekoliko sam puta napisao. Hrabrost, odriješitost i sposobnost pojedinog Hrvatskog branitelja nije jamac da će biti dobar i uspješan političar. Protiv Mladog Jastreba nemam ništa, kao Hrvatski branitelj ima moje bezuvjetno poštovanje, ali bojim se da dužnost ministra ne bi obavljao zadovoljavajuće. Rat tražo odriješitost, a politika je sama po sebi pimplanje i traženje trulih kompromisa i Borković za to nije.
  31 78% 9
 • mikrogrizzly mikrogrizzly

  07.03.2016 u 10:35h

  Problem u dosadašnjim min. branitelja je što se radilo o osobama koje su "pobrstile" sve što se dalo i moglo, što po zakonskim odredbama, što po babu i stričevima (prethodnom min. je silno pomogao dr Njavro koji mu je vrlo blizak rođak, danas je on pokojnik i nek mu laka zemlja). To pak izazove instant revolt branitelja jer cca 20 % branitelja ide u tu kategoriju da su se "pomogli", imaju stabilne prihode i dobili stanove i ostalo. Ne tvrdim da nezasluženo, ali cca 80 % branitelja ostalo praznih ruku, s fiktivnim zakonskim pravima na ovo ili ono, u zbilji im ostao samo mizeran udjel u Braniteljskom fondu. I nova garnitura na vlasti je odmah stavila još jednog takvog na čelo Ministarstva - bez feelinga za braniteljsku populaciju, gdje je preko 2 tisuće branitelja napravilo samoubojstvo. Da im je bilo lijepo, ne bi se sigurno odlučili na taj očajnički čin. U široj javnosti pak stalno se vijori s nekim brojkama da ovaj se buni, a ima 10 tisuća kn i to sve neradnici, paraziti i dr. O onih preostalih 80 % javnost ni nema uvid kako im je, djeci ne mogu dati za topli obrok u OŠ.
  26 76% 8
 • briga me za sve briga me za sve

  08.03.2016 u 15:54h

  Molim ne širite dezinformacije,koja koordinacija udruga ,objavite imena udruga koje podržavaju ovaj prijedlog,zašto lažete i time produbljuje te raskol među braniteljskim udrugama.
  0 0% 0
 • Bekrija

  08.03.2016 u 10:35h

  Sad će "Domoljubi" Vukovarce i branitelje prozvat Yugosima, crvenima, komunjarama.... Podrška Vukovarcima!
  0 0% 0
 • varazdinac67 varazdinac67

  07.03.2016 u 21:33h

  on nemoze biti ministar jer je pobjego iz vukovara pod izlikom da ide u proboj po pomoc,on kao zapovjednik trebo ostat do kraja pid cijenu smrti,on je za mene kao vukovarskog branitelja logorasa dezerter
  0 0% 0
Pregledaj sve komentare