Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNE RANE

Vukovarska škola u kojoj je vrijeme stalo 1991. godine

OŠ Nikole Andrića
12.02.2016.
u 12:56

Naša škola je jedina neobnovljena škola u Vukovaru, kaže nam ravnateljica škole Josipa Kotromanović Sauka

Iako je od agresije na Vukovar prošlo gotovo 25 godina vrijeme kao da je stalo u i oko OŠ Nikole Andrića u Vukovaru. Ova škola i danas je, 18 godina od mirne reintegracije, neobnovljena pri čemu su na fasadi zgrade ratne rane i danas još vidljive. Gotovo da nema dijela zgrade gdje nema tragova gelera od eksplodiranih granata, a vidljivo je i niz nekadašnjih rupa u zidovima koji su zazidani opekom. Sumornom izgledu vanjskog izgleda škole doprinosi i fasada koja nije osvježena nekoliko desetljeća.

- Naša škola je jedina neobnovljena škola u Vukovaru. Čekamo na obnovu godinama ali za sada ništa od nje. U isto vrijeme neke škole su obnavljanje i po dva-tri puta, kaže nam ravnateljica škole Josipa Kotromanović Sauka koja je dužnost ravnateljice preuzela pred početak ove školske godine.

Unutrašnjost škole je čista ali i unutra se na svakom koraku vidi kako je obnova, i to hitna, neophodna. Parketi su izlizani, zidovi trošni, stolarija stara pa grijanje mora raditi stalno, a instalacije u katastrofalnom stanju. Svako malo prinuđeni su zatvarati neki od toaleta, a poznat je slučaj i od nekoliko godina kada je inspekcija zatvorila školu radi neispravnih električnih instalacija. Bočni zidovi škole svakoga ljeta se radi vlage nanovo gletaju i kreče. Tu se popis nedostataka ne zatvara s obzirom na to da je i školska dvorana neuvjetna za rad s djecom i na kojoj nedostaje nekoliko stakala na prozorima.

- Situacija je stvarno veoma teška. Iz godine u godinu je sve gore i teže, i svake godine se ulažu novci u krpanje kako bi se nastava mogla odvijati. Sve to doprinosi i da nam nedostaje kabineta za nastavu, a s obnavljanjem i nabavom modernije opreme smo tek krenuli. Osobno 12 godina sam radila u školi i svake godine se najavljivala obnova. Međutim, od nje još ništa, a nismo ni u planu za obnovu, kaže Kotromanović Sauka koja najavljuje kako će idućih dana zatražiti i razgovor s novim ministrom obrazovanja Predragom Šustarom kako bi ga upoznala s problemima škole.

Službenici u ministarstvu obrazovanja ne mogu reći kako nisu upoznati s problemima škole pošto su izvješća, bez uljepšavanja, redovito slana u Zagreb. Nažalost, na njih nije bilo odgovora niti su ministri našli vremena da posjete školu i osobno se uvjere u njeno stanje. Inače, OŠ Nikole Andrića broji 244 učenika i ima oko 60 zaposlenih. To nije jedini vukovarski zadatak za ministra Šustara pošto je u sličnoj situaciji i Ekonomska škola. Učenici te škole smješteni su u nekadašnjoj osnovnoj školi, a od najava izgradnje nove škole prošlo je više od deset godina. Do sada se ni od toga obećanja nema ništa.

>> Vukovar treba postati useljenički i grad prosperiteta, a ne grad-muzej kojem država daje mršavu godišnju 'lemozinu'

>> To je bio moj rat, majko, ti si mi rekla da slijedim ideale

Komentara 1

DU
Deleted user
08:55 21.02.2016.

Jadno i žalosno,za vrijeme dok je na vlasti bio HDZ htjeli su nas prodati i školu Nikole Andrića prepustiti srpskoj nacionalnoj manjini,kad su komunjare došle na vlast škola ih uopće nije zanimala, baš me zanima hoće li konačno ova vlast nešto konkretno poduzeti.Osim škole problem je i parkiralište i prilazna cesta,kad djecu dovezete u školu nastaje kaos posebice zimi kad padne snijeg.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije