Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Treća u Hrvatskoj

Vukovarska bolnica i službeno postala bolnica hrvatskih branitelja

vukovarska bolnica
Foto: Branimir Bradarić
1/5
17.07.2015.
u 15:32

Prema hrvatskom zdravstvenom sustavu i dalje će i branitelji i civili u vukovarskoj bolnici moći koristiti sve mogućnosti liječenja koje nudi jedna županijska bolnica

Otkrivanjem ploče vukovarska bolnica danas je i službeno ponijela naziv Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana.

Na ovaj način vukovarska bolnica je, poslije onih u Zaboku i Kninu, postala treća bolnica u Hrvatskoj koja je i službeno postala bolnica hrvatskih branitelja. – Vukovarska bolnica može se pohvaliti kvalitetnim smještajnim kapacitetima, vrhunskim osobljem, gotovo novom opremom i kao takva predstavlja biser hrvatskog zdravstva. Namijenjena je braniteljima i ratnim veteranima, kao i vojnicima koji se vraćaju iz NATO misija za njihove potrebe. Imat će ovdje svoje posebne prostorije, a sve će se provoditi bez ikakvih listi čekanja - rekao je ministar zdravstva u Vladi RH Siniša Varga.

Prema hrvatskom zdravstvenom sustavu i dalje će i branitelji i civili u vukovarskoj bolnici moći koristiti sve mogućnosti liječenja koje nudi jedna županijska bolnica. Sve ostale potrebe za liječenjem rješavat će se u suradnji s KBC-om Osijek koji i dalje ostaje zdravstvena „regionalna sila“. Najavio je kako će u budućnosti graditi nova fizikalna rehabilitacija, vrijedna 24 milijuna kuna te da će na ovaj način kapaciteti vukovarske bolnice biti bolje iskorišteni.

Prema riječima Varge nakon Zaboka, Knina i Vukovara ne planira se više otvaranje novih veteranskih bolnica. – Za 4,3 milijuna stanovnika koliko Hrvatska ima i 450.000 branitelja mislim kako su ove tri bolnice dostatne. Ako bude potreba, svakako da ćemo to razmotriti. Uz to treba znati i kako se u Lipiku uskoro otvara braniteljski centar, a ima još projekata koji su u realizaciji - rekao je Varga s kojim je ploču na vukovarskoj bolnici otkrio i 100-postotni hrvatski ratni vojni invalid Đuro Glogoški. On smatra kako je u odnosu na raniji period, kada nije bilo ništa, na ovaj način ipak napravljen određeni pomak, ali i da ima i dalje niz problema.

– Inzistirat ćemo na otvaranju jednog kliničko-bolničkog centra u Zagrebu. Postoje potrebe za tim jer svaka tri sata umire jedan branitelj, a prosječna životna dob branitelja iznosi 50 godina. Do sada je umrlo 40.000 branitelja. Nemamo podataka niti kakvo je stanje onih koji su živi. Na tome treba poraditi - rekao je Glogoški. Vukovarska bolnica danas ima 560 zaposlenih od kojih je 80 specijalista ili subspecijalista. Raspolaže za 126 akutnih kreveta i 116 kreveta dnevne bolnice. U razdoblju od 1998. do 2014. godine, koliko je trajala obnova, u obnovu vukovarske bolnice uloženo je ukupno 218 milijuna kuna od čega se na građevinske radove odnosi 146 milijuna kuna, a na opremu 72 milijuna kuna.

>>Stožer: Vukovarska bolnica treba postati memorijalna

>>Varga ukrašava veteranske bolnice simbolikom iz rata

Komentara 5

MA
macor
16:10 17.07.2015.

Zar Duro Glogoški nije u satoru?

Avatar sjeverozapad
sjeverozapad
19:44 17.07.2015.

uskoro će desničari đuru proglasiti udbašem

Avatar sjeverozapad
sjeverozapad
19:45 17.07.2015.

izgleda da je nestalo plina u hdz plinari u savskoj, ha ha ha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije