Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Red za zasluge

Vukovarki Ljiljani Gehrecke uručeno visoko njemačko odlikovanje

Foto: Branimir Bradarić
1/4
25.06.2015.
u 14:12

Gehrecke je bila osnivačica Europskog doma Vukovar još davne 1996. godine kada je sjedište udruge bilo u njezinom dnevnom boravku

Ministar za Savezno vijeće, europske i međunarodne poslove njemačke savezne zemlje BadenWürttemberg Peter Friedrich uručio je danas dr. Ljiljani Gehrecke njemačko odlikovanje Križ za zasluge na vrpci Reda za zasluge Savezne Republike Njemačke (Verdienstkreuz am Bande des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland). Kako je na današnjoj svečanosti rečeno Gehrecke je ovo odlikovanje dodijeljeno zbog njezinih posebnih zasluga za unapređenje suživota i tolerancije te iznimnog angažmana u sklopu dugogodišnjeg vođenja Europskog doma Vukovar. Gehrecke je bila osnivačica Europskog doma Vukovar još davne 1996. godine kada je sjedište udruge bilo u njezinom dnevnom boravku. Od 2000. do 2008. godine bila je predsjednica Europskog doma Vukovar, a od onda je počasna predsjednica ove vukovarske udruge poznate po brojnim aktivnostima.

- Većina vukovarskih Hrvata još uvijek misli da se ja zalažem za interes srpske nacionalne manjine i radim u njihovom interesu, a u isto vrijeme vukovarski Srbi misle da se zalažem za većinski hrvatski narod. Ništa od svega toga nije točno. Ja u Vukovaru ne vidim ni Hrvate ni Srbe, niti pripadnike bilo koje političke stranke ili nacionalne manjine. Ja u Vukovaru vidim samo ljude. I to ne kakvi su trenutno, nego kakvi su u svojoj suštini, na sliku svoga tvorca. Vidim ih kao savršene ljude, rekla je Gehrecke u svome emotivnom govoru dodajući kako su ratna stradanja potisnula pravu prirodu ljudi i njihovu dobrotu i čovjekoljublje, humanost… Na ta mjesta uselili su se destruktivne emocije, netrpeljivost, strah, mržnja. Ovom prilikom Gehrecke je pozvala sve Vukovarce da smognu snage i učine dalji korak na putu izgradnje međusobnog povjerenja, suosjećanja i ljubavi i na taj način stvore solidarnu, skladni i učinkovitu zajednicu.

 – Neka svatko u sebi ponese komadić ovoga odličja kao iskru i neka vam se u srcima spoji iskra hrabrosti i iskra ljubavi. Neka one onda proizvedu mali, a onda sve veći plamen koji će sagorjeti svu patnju, a našu razmrvljenu zajednicu pretvoriti u jedinstvenu, skladnu i učinkovitu zajednicu, poručila je Gehrecke. Odlikovanje koje je dodijeljeno Gehrecke od strane Njemačke rijetko se dodjeljuje strancima, a ova Vukovarka je jedna od rijetkih uopće osoba iz Hrvatske kojoj je ono uručeno. Samim tim radi se o velikoj stvari za Vukovar, Vukovarsko-srijemsku županiju ali i cijelu Hrvatsku.

Komentara 8

L0
luena 01
15:06 25.06.2015.

Verdienstkreuz ili kako ga ovdje zovu Bundesverdienstkreuz je jedno od najvecih odlikovanja u Njemackoj i dodjeljuje se osobama za posebne zasluge....

AG
Agramer198
14:33 25.06.2015.

Ja sam gospođu gledao u jednom njemačkom dokumentarcu. Došla je ekipa na čelu s njemačkom novinarkom i gospođa ih je provela kroz vukovarsku bolnicu i bez previše politike i uz tu i tamo koje pojašnjenje ih pustila da sami na svoje oči izvuču zaključke o tome tko je i što radio u Vukovaru 90-ih. Malo je reći da se dotična novinarka šokirala viđenim, pogotovo "rodilištem" pod zemljom. Nakon toga gospođa Gehrecke je majstorski odradila intervju na njemačkom (suprug joj je bio Nijemac) i mogu reći da tako staloženu i kulturnu osobu sam rijetko vidio na televiziji. Mogu samo reći bravo, gospođa je na čast svojoj zemlji. Dotični dokumentarac imate na youtube-u ako je itko zainteresiran..

SI
Sittingbull
15:14 25.06.2015.

Gospođa Gehrecke je zaslužila ovo priznanje. Pozdrav iz Vukovara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije