Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBNOVA GRADA HEROJA

Vukovar je ponovno lijep, središte je ljepše nego prije, ali je pretvoren u spavaonicu

12.11.2009., Vukovar - Obnovljene obiteljske kuce i simbol grada Vodotoranj.  Photo: Branimir Bradaric/VLM/PIXSELL
Foto: Branimir Bradarić/VLM/PIXSELL
01.10.2016.
u 19:00

U Vukovaru se pokazuje sav promašaj gospodarske politike koja se tad vodila - kaže gradonačelnik Ivan Penava

Četvrt stoljeća od ratnih razaranja Vukovar, koji je nakon Domovinskog rata zbog razine razaranja nazivan i hrvatskim Staljingradom, dobio je sasvim novu vizuru. U središtu grada danas gotovo i nema tragova rata, a sam centar ljepši je nego prije rata. Zgrade i njihove fasade obnovljene su, trgovi i parkovi uređeni su, nogostupi sređeni... Stranac, netko tko ne zna bližu povijest grada ne bi mogao ni zamisliti da je Vukovar prije samo 25 godina bio gotovo u cijelosti porušen.

Ipak, i dalje se u nekim dijelovima Vukovara mogu vidjeti ratom oštećene kuće, zgrade koje nisu obnovljene... Posebna je priča krug nekadašnjeg Kombinata Borovo koji je i danas najvećim dijelom razrušen i zarastao u travu te više od dva desetljeća propada. Na naš upit o obnovi Vukovara i do sada učinjenome i uloženome, iz Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje odgovorili su nam kako je do sada u Vukovaru obnovljeno 5014 obiteljskih kuća od kojih se njih 3448 odnosi na stambene objekte. Obnovljena su i 4743 stana u višestambenim objektima na području grada.

– Do danas su obnovljene sve obiteljske kuće za koje je Ured državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji izdao rješenje o pravu na obnovu. Iznimka su šest rješenja o pravu na obnovu za koje su radovi trenutačno u tijeku te devet višestambenih objekata s ukupno 32 stambene jedinice – navode iz Ureda.

Dodaju i kako se prema raspoloživim informacijama trenutačno u Uredu državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji nalazi 136 neriješenih zahtjeva za obnovu na čitavom području županije za koje je potrebno utvrditi ostvaruju li pravo na obnovu. Također, u ovom trenutku 28 zahtjeva za obnovu nalazi se u žalbenom postupku. Službeni podaci Ureda kažu kako je do sada u obnovu Vukovara uloženo 1,8 milijardi kuna (bez PDV-a).

– Vukovar je kroz sve ove godine od povratka dobio jednu novu vizuru, ali nisam zadovoljan u cijelosti. Obnovu stambenih objekata nije pratila obnova gospodarstva – rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Dodaje kako je u obnovu vukovarskog gospodarstva, koje je tijekom rata bilo gotovo uništeno, država uložila premalo prema stvarnim štetama. – U Vukovaru se pokazuje sav promašaj gospodarske politike koju je država u to vrijeme vodila. Trebalo se više učiniti da se u Vukovaru otvore pogoni državnih tvrtki, možda preseli dio državnih ureda, ministarstava. Nažalost, od grada je napravljena „spavaonica čiji stanovnici nisu imali gdje raditi“ – zaključio je Penava. 

>> Grad heroj dobio glazbenu ogradu koja svira hrvatsku himnu

Komentara 46

Avatar Zvjerinjak1
Zvjerinjak1
19:37 01.10.2016.

Vukovar je bio i ljepši prije rata, gok ga barbari nisu razorili (da ne govorim o odnosima među ljudima). Gospodarstvo Vukovara? Evo čitam da miljunska investicija Oraclea stoji već deset mjeseci jednom ministru u ladici. Zašto? Vukovar služi samo za skupljanje političkih bodova. Kada bi skupili sva dosadašnja obećanja političara prema Vukovaru, taj grad bi bio najbogatiji na svijetu.

AP
apolon
19:33 01.10.2016.

Uskoro krece obnova vodotornja cime ce se gradu posve vratiti stari sjaj i nece se na tome stati....

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
19:42 01.10.2016.

jesu Vukovar izgradili oni koji su ga rusili ili Hrvatski porezni obveznici bas me zanima...?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije