Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tržište

Vujčić zbog konverzije kredita spušta kamatne stope

boris vujčić
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
21.10.2015.
u 09:39

Deficit u 2014. iznosio je 5,6 posto BDP-a, što je niže od prve procjene DZS-a, a javni dug 279,57 milijardi kuna, 5 milijuna kuna više

        Hrvatska narodna banka snizila je kamatne stope na lombardne kredite sa 5 na 2,5 posto godišnje, i eskontnu stopu sa 7 na 3 posto godišnje. Mijenja se i kamatna stopa na kratkoročni kredit za likvidnost – smanjuje se sa 5,5 na 3,5 posto za korištenje kredita do tri mjeseca, odnosno sa 6 na 4 posto za korištenje kredita dulje od tri mjeseca.

Stopa za izračun naknada za nedovoljno izdvojeni i neodržavani iznos obvezne pričuve smanjuje se sa 12 na 8 posto. Ovime Hrvatska narodna banka, u sklopu politike osiguravanja zadovoljavajuće likvidnosti u bankovnom sustavu i održavanja stabilnosti tečaja, želi ograničiti pritiske na porast kamatnih stopa na novčanom tržištu i slabljenje tečaja kune koji se očekuju zbog povećane potražnje za kunskom likvidnošću izazvane provedbom konverzije kredita u švicarskom franku prema nedavno donesenom Zakonu o izmjeni i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Eskontna stopa nema značajniji izravni utjecaj na domaća novčana kretanja, ali u HNB-u kažu da njeno smanjenje oslikava ukupno smanjivanje tržišnih kamatnih stopa. U razdoblju od početka siječnja do sredine listopada 2015. prosječna kamatna stopa na kunskom prekonoćnom međubankovnom tržištu iznosila je 0,47%. Istodobno, banke su sredstva ukupno plasirale po prosječnoj prekonoćnoj stopi od 0,5%, a primale depozite po stopi od 0,34%.

DZS je objavio da je proračunski manjak u 2014. godini bio 18,39 milijardi kuna, što je gotovo 450 milijuna manje nego što je pokazala prva procjena, dok je dug opće države bio 279,57 milijardi kuna ili 5 milijuna kuna više. Tako je manjak opće države lani bio 5,6 posto BDP-a ili 0,14 posto BDP-a manje nego što su pokazivali podaci iz travnja.

– Iako blago povoljnije, procjene za 2015. ne impliciraju ozbiljnu fiskalnu konsolidaciju – prokomentirao je Zvonimir Savić iz HGK.     

>> Intervencija HNB-a da se spuste kamate i sačuva tečaj

Komentara 5

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
09:44 21.10.2015.

280 milijardi kuna javnog duga, apsolutni rekord, deficit 5,6%, najgori u EU, Hrvatska raste, bravo za srpsku vladu Z. Milanovića.

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
10:24 21.10.2015.

Vujčić zbog konverzije kredita spušta kamatne stope a Milanović radi opozorenja iz Brisela svojoj domoljubnoj balkanskoj raji spušta manje magle, bajki i mitova u vezi EU arbitražnog suda oko granice koji spokojno nastavlja svoj posao i polako ide prema međunarodno važečoj presudi nezavisno od toga ko šta sanjao, izlazio, odustao ili koliko puta netko na Thompsonov koncert odlazio.

MU
Mukowsky
10:10 21.10.2015.

Quantitative ease.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije