Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'TO NAM JE U INTERESU'

Vujčić otkrio što bi sve trebalo biti povoljnije uvođenjem eura umjesto kune

vujčić
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/7
22.01.2017.
u 15:51

- Uglavnom, imat ćemo jeftinije kreditiranje i veći kredibilitet - rekao je.

Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, poručio je kako će Hrvatska relativno brzo zamijeniti kunu eurom.

- Ulazak u eurozonu je proces. Trebamo zadovoljiti kriterije iz Mastrihta. Na dobrom smo putu - kazao je Vujčić u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2.

Objasnio je kako prvo moramo čekati da izađemo iz procedure prekomjernog deficita i da onda možemo u proceduru za eurozonu.

- Ne bih htio predviđati kada ćemo ući. Imam potporu premijera i on isto dijeli to mišljenje. No to nije nikakva nova politička odluka, jer već ulaskom u EU smo se opredijelili za ulazak u eurozonu - kaže Vujčić i dodaje da ne vidi kako Hrvatska "može izgubiti" ulaskom u eurozonu. 

- U idućih pet godina mora se pokazati hoće li eurozona opstati ili ne. Sve ono što RH mora učiniti u tih pet godina dobit je za RH ušli mi u eurozonu, ili ne - izjavio je. 

Smatra da je uvođenje eura ekonomski interes za ljude u Hrvatskoj te da su koristi veće od onoga što ćemo izgubiti. Rekao je i kako će imati "smanjene kamatne stope".

- Uglavnom, imat ćemo jeftinije kreditiranje i veći kredibilitet - rekao je. 

Govorio je i o kamatnim stopama. 

- Nismo mi oni koji određuju kamatne stope. Ne možemo mi nekome to narediti to. No ako postoje dvije banke na tržištu, tu je već konkurencija i to je dobro - izjavio je.

Rekao je i kako je tražio usporedne podatke o drugim narodnim bankama u Europi te da je prema tim podacima Hrvatska ispod prosjeka što se tiče troškova i zaposlenih

- Smatram da bi svaka institucija u Hrvatskoj trebala tako nešto napraviti i vidjeti gdje je. Pritom su za usporedbu bolje manje zemlje, zbog ekonomije obujma - kazao je Vujčić.

>> Guverner Vujčić: Srednjoročno postoji opasnost od rasta kamata na kredite u eurima

Komentara 32

AP
apolon
16:19 22.01.2017.

Neka prvo guvernet Vujcic dobro gleda sto ce se uskoro dogoditi sa Eurom!

Avatar sv.ilija
sv.ilija
17:03 22.01.2017.

To da bi tebi plaća skočila sa 30 000 kuna na 30 000 eura

BB
bblc
16:38 22.01.2017.

Slušaj ti,uvedi u svoju kuću što hoćeš a Hrvatima ostavi hrvatsku kunu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije