Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi spor

Vujčić odgovorio MMF-u: Nismo mi kao Kazahstan, pristrani ste i neuvjerljivi

boris vujčić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
04.07.2015.
u 09:52

Stabilan tečaj kune nema alternative, rješenje je u reformama

Međunarodni monetarni fond u svom izvještaju za Hrvatsku drugu godinu zaredom navodi da je 'hrvatski realni efektivni tečaj' umjereno precijenjen, ovaj put tri do deset posto.

To je pokazatelj kojim se naš nominalni tečaj prilagođava plaćama, produktivnosti i gospodarskim ostvarenjima drugih država. MMF nas je usporedio s 15 zemalja na istoku i jugoistoku Europe, ali Hrvatska narodna banka odbacuje cijelu računicu.

Nejasan sustav upravljanja

Procjena im je, kažu, sporna i neuvjerljiva, a MMF nepristran i nekonzistentan! Jedan od razloga zbog kojega guverner Vujčić prigovara MMF-u je i taj što su Hrvatsku uspoređivali s 'krivim' zemljama među kojima se, osim bivših jugoslavenskih republika, nalaze Ukrajina, Rusija, Kazahstan...

– Svoju kvantifikaciju i interpretaciju MMF temelji ponajprije na rezultatima dobivenim korištenjem arbitrarno odabrane metode usporedbe jediničnih troškova rada po zemljama, koja je nepouzdana i koju MMF u pravilu ne koristi pri ocjenjivanju realnih efektivnih tečajeva za druge zemlje, navode u središnjoj banci i dodaju da bi rezultat bio drukčiji kad bi se samo Rusija i Kazahstan, zemlje koje nemaju mnogo sličnosti s Hrvatskom, isključile iz analize.

MMF je, međutim, ostao pri svome, ali tvrdnju o "umjereno" precijenjenom realnom efektivnom tečaju popratio je glavnim zaključkom da zbog zaduženosti u eurima "stabilnost tečaja kune prema euru nema održive alternative". Precijenjenost valute ni oni ne bi rješavali slabljenjem kune u odnosu na euro, nego strukturnim reformama i politikom plaća, a kao najveće kočničare rasta naveli su neefikasna državna poduzeća i nejasan sustav upravljanja kod kojega dolazi do preklapanja između različitih razina sektora države.

Veće devizne pričuve

MMF konstatira da je oporavak počeo ali su nam plaće "i nadalje relativno visoke" u odnosu na primanja u usporedivim zemljama. Analitičar Ekonomskog instituta Željko Lovrinčević ističe da svjedočimo razgovoru gluhih i slijepih, svi sve znaju, ali niti će Vlada provesti reforme niti će HNB mijenjati monetarnu politiku i rezultat svega je rast javnog duga i gubitak konkurentnosti.

MMF potiče središnju banku da skuplja veće devizne pričuve, a Vladu da se u pregovorima o kreditima u švicarskim francima usredotoči na dužnike lošijeg imovnog stanja. Trebalo bi, kažu, izbjeći sveobuhvatno financijsko spašavanje dužnika u CHF jer bi ono stvorilo pritisak na ionako umjerene devizne pričuve, ali i opasan dojam da se politiziranjem utječe na izbjegavanje ugovornih obveza.

>>'Hrvatska je u potpuno drugoj situaciji. Mi smo dužni Grčkoj, a ne ona nama'

>>Oporavak će se nastaviti, a grčki scenarij nam ne prijeti

Komentara 40

Avatar guten_tag
guten_tag
10:06 04.07.2015.

a Čačić bi uzeo iz državnih pričuva 3 milijarde eura pa namirio tuđe kredite u CHF umjesto da se taj novac usmjeri u projekte koji će donijeti dobit. ima novca dovoljno samo nema projekata a najgore je da su nam na sceni i poziciji oni čiji je slogan "nemam pojma" kao aktualni slučajni premijer..

ST
stefj
10:16 04.07.2015.

Eh, evo i MMF vidi da nema ništa od reformi, to znači da je jedini način za obuzdavanje državne potrošnje devalvacija kune. Time se jednim potezom smanje primanja korisnika proračuna, a nisu potrebni pregovori sa sindikatima i nema štrajkova i ostalih gluposti... Naravno da je to za dobar dio privrede i za realni sektor pogubno, radi velike razine unutarnjeg duga u kunama. Jedino mogu profitirati rijetki izvoznici, tipa drvna industrija ili lom poslovi, koji bi onda jeftinije mogli izvoziti jeftinije sirovine ili radnu snagu... A kako bi dodatno snižavanje plaća utjecalo na egzodus struke, ne treba puno nagađati. Jedini tko bi na kraju ostao su uhljebi, no tko bi ih onda hranio? Već sada se hrane kreditima, kako će tek onda biti?... Pratiti Grčki scenarij sada kada uvedu opet Drahmu, pa pratiti što se dešava. Za godinu-dvije isto u Hrvatskoj...

AN
anticenzura
10:32 04.07.2015.

Kineski Premijer je izjavio prosle godine da su uvijek bili u minusu kada su slusali ove iz MMF-a, a otkad su poceli raditi sve suprotno sta oni savjetuju, da im je ekonomski rast skocio u nebo. Ove su lesinare pola zemalja istjerali, samo siju crnu mizeriju po svijetu, i zaduzuju drzave do guse. Lopovi, kako bi oni istjerali ljude na ulicu, i oteli narodima drzavna poduzeca. Posebno huskaju zemlje da rasprodaju infrastrukture i drzavna poduzeca, odakle se isplacuju penzije i place pljucima, da oni mogu uskociti sa svojim zlocinackim kreditima, lopovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije