Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srbija mu pretijesna

Vučić želi postati Tito 2.0 u ‘Jugoalbaniji’

07.04.2017.
u 12:25

Tito je to napravio. Bio je komunistički diktator, ali pametan čovjek. Bravar, možete li zamisliti, kazao je Vučić za Politico.eu

U prvom velikom intervjuu od pobjede na predsjedničkim izborima, premijer Srbije i uskoro predsjednik Aleksandar Vučić založio se za stvaranje jedinstvenog tržišta na zapadnom Balkanu, usporedio tu ideju s Titovim idejama i pokušao uvjeriti europsku javnost da prijetnja stabilnosti Bosne i Hercegovine nisu separatističke tendencije Republike Srpske i Milorada Dodika, nego hrvatsko-bošnjački odnosi.

‘Problem Bošnjaci i Hrvati’

– Neće biti nikakvih referenduma o odcjepljenju. To sam čuo od Dodika prije dva dana u Mostaru, gdje smo večerali s premijerima iz regije. Bit će nekih novih opasnosti poput hrvatsko-bošnjačkog odnosa. To bi moglo zapaliti neka druga pitanja – rekao je Vučić u razgovoru za Politico.eu.

Jozo Radoš, europarlamentarac iz redova HNS-a, smatra da Vučić takvom tvrdnjom želi skrenuti pozornost s problema Republike Srpske.

– To nije točno, to je njegov način skidanja odgovornosti. Ta dva problema ne mogu se miješati. Za očuvanje i pronalaženje održivog rješenja za BiH ipak je važniji problem RS-a – kaže Radoš.

Vučić se u razgovoru s njemačkim novinarom pohvalio kako je nedavno imao već deseti bilateralni susret s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel te kako se redovito čuju i telefonom.

– Ona i njezini savjetnici znaju sve, pa i o najmanjem detalju na zapadnom Balkanu. Bez njezine podrške i prisutnosti ovdje bili bismo izgubljeni u svemiru – kaže Vučić.

O ideji zajedničkog tržišta na Balkanu, što je prvotno kao ideju iznio europski povjerenik Johannes Hahn lani u prosincu, Vučić kaže da bi to bila “stara Jugoslavija, plus Albanija”.

No, precizniji opis bio bi: stara Jugoslavija, minus Slovenija i Hrvatska, plus Albanija. Države članice EU, naime, u tome ne bi sudjelovale.

– Tito je to napravio. Bio je komunistički diktator, ali pametan čovjek. Bravar, možete li zamisliti? Ali vrlo pametan. Znao je kako povezati ljude. To je ono što trebamo: povezati ljude – zaključio je Vučić.

Osuđeno na propast

Miro Kovač (HDZ), predsjednik saborskog Odbora za europske poslove, kaže da iz intervjua Politicu “ispada da on želi biti poput maršala Tita”.

– Međutim, kombinacija komunističke diktature i nadnacionalne države oličene u osobi sličnoj Titu u današnje je vrijeme neostvariva i unaprijed osuđena na propast. A to pokazuju i trenutni masovni prosvjedi diljem Srbije, koji su neka vrsta upozorenja Vučiću – kaže Kovač.      

>> Vučić želi jaču suradnju na Balkanu: 'To je stara Jugoslavija plus Albanija. Tito je uspio'

>> Predsjednički izbori u Srbiji odlučeni u prvom krugu! Vučić: Pobjeda je čista kao suza

Komentara 11

Avatar fijolica
fijolica
13:15 07.04.2017.

Tko voli, nek izvoli - ali bez Hrvatske! A oni koji žive u Hrvatskoj i kojima se ova ideja sviđa - sretno im bilo, ali izvan Hrvatske!

AU
aunick
13:24 07.04.2017.

Gospodin Vojvoda cetnik, galamdzija od Gline je pun maste i zanosa. Izdo je on kumove Seselja i Tomu pa ce i ove trome umove iz EU. Nece proci dugo. Pojest ce ga srbijanci.

Avatar kravata
kravata
13:34 07.04.2017.

Ovaj vucic bi ujedinio pa ponovo ratovao sto dalje to bolje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije