Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poplavljeno pokuplje

MORH večeras u Lekenik poslao dodatnih 100 vojnika

poplave
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
1/40
15.02.2014.
u 23:19

Veliki problem stvaraju zaobalne i podzemne vode, te izljevi iz kanalizacije, a u širem središtu Petrinje, sada s desne strane nasipa Petrinjčice, povećava se broj ugroženih domaćinstava.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje danas je od MORH-a zatražila dodatnu pomoć. U večernjim satima upućeno je još sto pripadnika Oružanih snaga RH na poplavom ugroženo područje u općini Lekenik.

- Zbog prijetnje zaobalnih voda u selu Dužice upućeno je žurno stotinu dodatnih pripadnika OS RH koji do ponoći imaju zadaću izgraditi nasip duž prometnice kako bi se spriječilo prodiranje vode - potvrdio je MORH.

Angažirana je i jedna poljska kuhinja koja je u mjestu Letovanić pripremala objed za sve sudionike akcije obrane od poplava. Kao mjera predostrožnosti izvršeno je premještanje dvije amfibije iz vojarne ''Kamensko“ u Karlovcu u vojarnu ''Petrinja“ kako bi bile bliže području ugroženom poplavama te bi mogle lakše intervenirati u slučaju potrebe.

Još jedna kritična noć

Vodostaj Kupe je i nadalje u opadanju, ali sve službe obrane na ugroženom dijelu sisačkog Pokuplja i noćas dežuraju, kako bi u slučaju potrebe mogle što brže intervenirati. Naime, sada najveću opasnost predstavljaju zaobalne vode, koje su u laganom porastu. One najviše prijete naseljima Žabno, Staro Pračno i Stara Drenčina, nedaleko Siska, gdje u smjenama dežuraju pripadnici Hrvatske vojske. Budući da su obrambeni nasipi već raskvašeni, postoji opasnost od od njihova probijanja.

Zbog toga je županijski Stožer za zaštitu i spašavanje angažirao ronioce Ronilačkog kluba Sisak, koji će već sutra ujutro uz nasipe početi polagati zaštitne folije. Ugroženo je područje večeras posjetila sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel, koja je nakon obilaska od ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadrana Perinića i ministra obrane Ante Kotromanovića zatražila da vojska ostane na terenu još 48 sati. Kako bi poplavljena područja bila što dostupnija, također su zatražena i dva amfibijska vozila. Ona će se koristiti za opskrbu mještana, a u slučaju potrebe i za evakuaciju stanovnika. Prilikom odlaska s ugroženog područja, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general Drago Lovrić najavio kako je u pričuvi još tisuću pripadnika Hrvatske vojske i mehanizacija, koji se u slučaju potrebe mogu odmah angažirati.

Evakuacije tijekom dana

Zahvaljujući brzoj i dragocjenoj pomoći oko 400 pripadnika Hrvatske vojske, ali i višednevnom požrtvovanom angažiranju vatrogasaca, pripadnika HGSS-a, Hrvatskih voda i mještana, najugroženija naselja sisačkog Pokuplja uglavnom su obranjena od dosad najvišeg vodnog vala.

Međutim, borba s vodenom stihijom je nastavljena. Iz desetaka poplavljenih kuća građani su evakuirani kod rođaka ili sumještana, a onima koji nisu napustili svoje domove, branitelji zaštićuju kuće zečjim nasipima i stalnim ispumpavanjem vode. Pripadnici gardijskih brigada Gromovi i Tigrovi uspjeli su na vrijeme učvrstiti nekoliko kilometara nasipa kod Žabna, Starog Pračna i Stare Drenčine nedaleko Siska, koji su pod stalnim nadzorom, pa nije došlo do njihova probijanja.

Vojnike i druge branitelje obišli su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga HV-a general Drago Lovrić i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček. - Moram ih pohvaliti i zahvaliti pripadnicima vojske na njihovom angažmanu. Uvjerio sam se da bi bez njihove pomoći Žažina bila poplavljena. Cijelu su noć održavali nasipe i spriječili proboj vode. U pričuvi imamo još tisuću vojnika i tehniku, koje po potrebi možemo angažirati - rekao je nakon obilaska Letovanića i Starog Pračna general Lovrić. Iako je cesta od Žažine do Letovanića i Starog Broda još pod vodom, opskrba mještana vodom, kruhom i drugim potrepštinama dobro je organizirana. Dodatni optimizam za mještane predstavlja lijepo vrijeme, te pad vodostaja Kupe u njenom cijelom toku i stagnacija vodostaja Save.

Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

U Petrinji i okolnim selima ne smanjuje se vodostaj Kupe i Petrinjčice

U poplavljenim pokupskim selima petrinjskog područja i u dijelovima samog grada nije se spavalo u noći od petka na subotu. Uz razlivenu rijeku Kupu i nabujalu pritoku Petrinjčicu od vodenog zla zdvojili su vlasnici potopljenih podruma, dvorišta i kuća, profesionalni i dobrovoljni vatrogasci neumorno pazili na agregate s pumpama i intervenirali po potrebi, a radnici gradskih poduzeća Privreda i Komunalac stalno punili vreće s pijeskom i ojačavali zečje nasipe.

Veliki problem stvaraju zaobalne i podzemne vode, te izljevi iz kanalizacije, a u širem središtu Petrinje, sada s desne strane nasipa Petrinjčice, povećava se broj ugroženih domaćinstava. Njihovoj zaštiti ovo poslijepodne posvetit će se posebna pozornost, dogovoreno je na prvoj žurno sazvanoj sjednici koordinacije Stožera zaštite i spašavanja od poplava Grada Petrinje. Najpotrebnije su pumpe, a ljudima u nedostupnim dijelovima seoskih naselja opskrba hranom i vodom. Ostvarenje ovih zadaće preuzela su društva iz Vatrogasne zajednice grada i vlastitim čamcima članovi ribolovne udruge Štuka.

– U proteklih 70 sati obrane od poplave napravljen je ogroman posao spašavanja ljudi i imovine. Protiv ove prirodne katastrofe, za svladavanje više sile, svim sudionicima u sustavu obrane, čista petica! Do prestanka opasnosti, a najprije stagnacije vodostaja, trebamo izdržati još par sati. Kontaktiramo sa Zagrebom, gradom prijateljom, od kojeg molimo pomoć u ventilatorima za sušenje podruma i prizemnih prostorija. Ovakve operativne sastanke Stožera idućih dana nastavit ćemo održavati redovito u podne, novi je sutra, opet u nedjelju - danas je kazao gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

>>Odsječeni od svijeta, bez struje, telefona...

>>Usporedba: Pogledajte kako je bilo u poplavi i kako je danas

Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Komentara 18

Avatar mile ivancic
mile ivancic
08:59 15.02.2014.

Pogledaj te financijsko izviješće za proteklih par godina pa će te viditi u kakve sve stvari se troše novci Hrvatskih voda!?

Avatar Glina74
Glina74
09:34 15.02.2014.

novo vriijeme dali ti nisi znao da su naši direktori i inžinjeri najpametniji šta njima treba netko iz EU pa oni su sretni da su pametni Hrvati u Europi da se od nas nauče raditi hhahahahahaha

DU
Deleted user
11:18 15.02.2014.

nema brige za sisacku zupaniju....pa zar nemaju sposobnu zupanicu sa cijelom svitom savjetnika he he he

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije