Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova odluka

Vrhovni sud ponovno ukinuo presudu u aferi "Nanbudo"

afera nanbudo
Foto: Pixsell
17.01.2017.
u 12:40

Tom presudom Srećko Ferenčak i Petar Turković u rujnu 2014. nepravomoćno su bili osuđeni na djelomično uvjetne kazne od godine i dva mjeseca te vraćanje nezakonite zarade ostvarene na preprodaji gradskog zemljišta.

Vrhovni sud ponovno je ukinuo presudu u aferi "Nanbudo" kojom su bivši glavni tajnik HNS-a Srećko Ferenčak i Petar Turković u rujnu 2014. nepravomoćno osuđeni na djelomično uvjetne kazne od godine i dva mjeseca te vraćanje nezakonite zarade ostvarene na preprodaji gradskog zemljišta.

Protiv nepravomoćne presude iz rujna 2014. žalbe su podnijeli državni odvjetnik i optuženici, a Vrhovni sud je još  lani, 10. svibnja, utvrdio da su njihove žalbe osnovane, dok je odluku „zbog interesa javnosti" objavio tek u utorak na svojim internetskim stranicama.

Tužiteljstvo se žalilo zbog povrede kaznenog postupka, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o kazni, dok su optuženici u žalbama, osim na te nepravilnosti, ukazivali i na povrede kaznenog zakona.

Vrhovni sud u svojoj odluci utvrdio je da je žalbenim navodima stranaka dovedena u sumnju pravilnost utvrđenog činjeničnog stanja te je naložio prvostupanjskom sudu da izvede sve dokaze koje će pozorno i temeljito ocijeniti pojedinačno i u međusobnoj povezanosti, vodeći računa da se ponovnim istraživanjem vještaka razjasne nedoumice.

Iznesene manjkavosti dovode u sumnju utvrđeno činjenično stanje, poglavito imajući na umu polaznu postavku suda prvog stupnja o stečenom vlasništvu zemljišta isključivo u svrhu izgradnje objekta za dnevnu skrb invalidnih osoba, dakle da je dodijeljeno s humanitarnom svrhom i postupanje optuženih u cilju pribavljanja znatne koristi, a što je protivno tome, zaključio je Vrhovni sud.

Osim toga, navodi Vrhovni sud, sadržaj izvedenih dokaza ozbiljno dovodi u sumnju pravilnost utvrđenja visine troškova koje su optuženici imali u vezi s predmetnim zemljištem, što je od važnosti za pravilnu ocjenu obrane optuženih opovrgavanjem optužbe o višestrukoj pribavljenoj koristi, a s tim u svezi i zaključak o krivnji te posljedično mjeru oduzimanja imovinske koristi.

Ferenčak i Turković, 19. rujna 2014. na ponovljenom suđenju u slučaju „Nabudo“, proglašeni su krivima zbog zloporabe položaja jer su od grada Zagreba 1996. po povoljnim uvjetima otkupili zemljište namijenjeno izgradnji centra za invalide, a potom ga po višestrukoj cijeni prodali Konzumu. 

Suđenje im je tada bilo ponovljeno jer je Vrhovni sud u srpnju 2012. uvažio njihove žalbe, također zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, zaključivši da je izostala ocjena prvostupanjskog u odnosu na dio obrane optuženika o stvarno uloženim sredstvima pri podmirenju obveza povezanih s dodjelom zemljišta, a o čemu u konačnici ovisi zaključak o visini pribavljene imovinske koristi. Prvom ukinutom presudom Ferenčak i Turković bili su osuđeni na godinu i pol zatvora.

Ferenčak i Turković, prema optužnici, 1996. prvo su posudili Nanbudo institutu po 520.000 kuna, da bi institut od Zagreba po simboličnoj cijeni dobio građevinsko zemljište od oko 5000 četvornih metara, no isključivo za gradnju Centra za dnevnu skrb invalidnih osoba. U listopadu 2001. na skupštini Nanbudo instituta odlučeno je da se zemljište za gradnju centra prenese na Ferenčakovu tvrtku Ferbos inženjering i Turkovića, a oni su ga u svibnju 2002. prodali Konzumu za 10,6 milijuna kuna.

Komentara 16

Avatar comparator
comparator
12:57 17.01.2017.

Iz avijona se vidi zlouporaba položaja i ovlasti i pribavljanje imovinske koristi te manipulacija javnim novcem u privatnom aranžmanu . Naše pravosuđe namjerno zavlači ovakve predmete i vjerojatno trguje stranački s presudama drugih suparničkih okrivljenika ,recimo iz HDZ-a ili SDP-a. Naravno ovo je moja sumnja jer praksa pokazuje takve mogućnosti.

PO
pogaci35
13:09 17.01.2017.

e odvjetnike i tako su stalno u prednosti. Ako sud nije u stanju provesti kako treba ovako jednostavan postupak, što će učiniti u doista kompliciranim slučajevima? Poruka je - pribavite si protupravnu imovinsku korist, angažirajte sposobne odvjetnike, potplatite one koje treba potplatiti i zadržite ostatak novca za sebe. Ali neka sudovi nikako ne propuste kazniti nekoga tko nije platio tramvajsku kartu ili gospođu koja je hlače pokojnog supruga prodala za čak 20 kuna!ske koristi i ako suci nisu u stanju utvrditi visinu te koristi, a mogu koristiti usluge sudskih vještaka, što reći o takvom pravosuđu. Naravno, igrači kao Ferenčak i njemu slični imaju dovoljno novca za odličnTo da suci nisu u stanju provesti postupak kako treba sramotno je za pravosuđe. Očigledna je zloporaba položaja u cilju pribavljanja protupravne imovin

Avatar TAJSAM
TAJSAM
13:20 17.01.2017.

A da je hdz-ov dvojac bio na tim klupama al bi vrištali novinari te bi vijest bila preko cijele stranice a u saboru bi se orilo o zločinačkoj udruzi. ovako kako su drugovi iz hns-a, informaciju prenijeti ali što manje bučkanj i talasanja. pozdrav dobrim ljudima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije