Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ubojstvo Đurekovića

Vrhovni sud odbacio žalbe: Mustača izručujemo Njemačkoj!

Zdravko Mustač
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
15.04.2014.
u 23:15

Odbijena je žalba državnog odvjetnika i potvrđena presuda varaždinskog Županijskog suda po kojom Mustač ima slijediti sudbinu Josipa Perkovića i biti izručen Njemačkoj.

Vrhovni sud je konačno odlučio da i Zdravko Mustač bude temeljem europskog uhidbenog naloga izručen Republici Njemačkoj. Odbijena je, naime, žalba državnog odvjetnika i time je potvrđena presuda varaždinskog Županijskog suda po kojom Mustač ima slijediti sudbinu Josipa Perkovića i biti izručen Njemačkoj.

Njemačko pravosuđe obojicu traži kao čelnike bivše jugoslavenske tajne službe osumnjičene za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Oko ovog slučaja bilo je puno javne polemike jer se problematiziralo pitanje može li se provesti europski uhidbeni nalog ukoliko je za kazneni progon u Hrvatskoj nastupila zastara. U tom pogledu bilo je različitih odluka, no na kraju je u slučaju Perkovića Vrhovni sud presudio da ga treba izručiti.

- Mi još uvijek nismo dobili tu odluku, doznali smo nju s web stranica suda, što smatram nedopustivim. Ova je odluka i dalje nezakonita i radi se o kršenju Ustava RH i međunarodnog prava i europskog prava.
Tražit ćemo zaštitu Europskog suda za ljudska prava u Strasborugu, taj sud ima ovlasti da spriječi odluku Vrhovnog suda, izjavila je za Dnevnik 3 HTV-a Mustačeva odvjetnica Lidija Horvat.

Mustač je bio u nadležnosti Županijskog suda u Velikoj Gorici koji je smatrao da nema izručenja, no po žalbi Đurekovićeve obitelji koja se umiješala u postupak primjene europskog uhidbenog naloga, Vrhovni sud je utjecao i na ovaj postupak. Najprije je ukinuo negativnu odluku suda u Velikoj Gorici, te naložio da se o (ne)izručenju Mustača odlučuje ponovo u izmijenjenom vijeću. Budući da velikogorički sud nema dovoljno sudaca, predmet je prebačen u Varaždin koji je prošlog tjedna donio odluku na tragu one o Perkoviću. Vrhovni sud sada je taj stav potvrdio. Mustač se izručuje pod uvjetom da kaznu koju će mu eventualno izreći sud u Njemačkoj odslužuje u Hrvatskoj.

>>Sud odlučio: Izručite Zdravka Mustača Njemačkoj!

Komentara 71

BR
Brandfackel2
20:22 15.04.2014.

Zamislite kako se osjeća Gizela Đureković kojoj su komunistički zlotvori upucali supruga i sjekirom mu rasjekli glavu... I nisu nitkovi stali na tome nego su joj kasnije ubili i sina! Zamisliti kako se osjeća ta nesretna žena kada u novinama i na televizije gleda lica onih koji su optuženi za ta zlodjela kako se cerekaju i glume nekakve pravednike! Svi vi koji imate muža/ženu, djecu, unuke... Razmislite kako biste se osjećali da vaši najmiliji dobiju 5 metaka i sjekiru u glavu samo zato štosu imali drugačiji politički stav od trenutnih vlastodržaca? Zato bez oklijevanja na izborima glasati samo za stranke koje žele istinsku lustraciju... Dosta je sramotne zaštite zločinaca od strane HDZ-a i SDP-a već dva desetljeća... Karamarko ako nisi njihov, ako te udba nije instalirala jasno kaži u kojem ćeš vremenskom roku provesti istinsku lustraciju...

MR
Mrzim_registraciju
20:14 15.04.2014.

Dobro su se sjetili više...takvi ubojice nam sigurno ne trebaju i jadno je i sramotno da mu Hrvatska nije odavno sudila za ubijanje nevinih Hrvata po svijetu, no srećom tu su Nijemci.

CA
Catalonia
20:23 15.04.2014.

Konacno i hvala Bogu vise da i Mustac odleti via Njemacka...e pa sad kad su i on i pajdas mu Perkovic gore neka se lijepo pokefaju i neka im se razveze jezik pa neka samo pjevaju sto vise....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije