Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
josip kregar:

Vrhovni sud još uvijek nije podnio svoje izvješće Saboru

Josip Kregar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
Autor
Ivanka Toma
22.07.2014.
u 15:00

Šef Odbora za pravosuđe Josip Kregar proziva najviši sud u državi zbog kršenja zakona

– Vrhovni sud trebao bi biti primjer u poštivanju zakona, a umjesto toga on ne ispunjava svoju zakonsku obavezu i Saboru ne dostavlja izvješće o stanju sudbene vlasti u protekloj godini – kaže Josip Kregar, predsjednik Odbora za pravosuđe kritizirajući predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina jer "nije prstom mrdnuo da napiše izvješće".

– Nadam se da će ipak ispuniti dužnost i dovršiti izvješće do jesenskog zasjedanja Sabora – kaže Kregar.

Obaveza da Sabor izvještava o stanju sudbene vlasti proizlazi iz Zakona o sudovima.

Podjela vlasti

U članku 52. zakona kaže se da predsjednik Vrhovnog suda može upozoriti na stanje i djelovanje sudbene vlasti, na organizacijske probleme u sudovima i nedostatke u zakonodavstvu te dati prijedloge za unapređenje rada sudova. Sabor će nakon izvješća, ocijeni li potrebnim, zauzeti stajalište u vezi sa stanjem sudbene vlasti. Sabor, međutim, ne smije raspravljati ni zauzimati stajališta o pojedinim sudskim predmetima niti na drugi način dovoditi u pitanje samostalnost i neovisnost sudaca i sudbene vlasti. Na pitanje bi li se obaveza predsjednika Vrhovnog suda da izvještava parlament mogla smatrati kao utjecaj na nju Kregar kaže da zakon treba poštivati, a "ako netko smatra da je neustavan, ima načina postaviti zahtjev za njegovo preispitivanje".

>>Izvješće Vrhovnog suda Saboru ugrozilo bi trodiobu vlasti

Podjela vlasti ne znači odvojenost jer u tom slučaju Sabor ne bi imao pravo izbora dužnosnika niti bi potvrđivao proračun – kaže Kregar. Dodaje kako Ustav nameće suradnju svih grana vlasti, a izvješće shvaća kao najbolji način da Vrhovni sud argumentirano obavijesti o problemima s kojima se susreće.

– Ako ne žele da se o njima sudi na temelju dojma, neka onda podastru činjenice – poručuje Kregar.

Važni su podaci, a ne rok

Predsjednik Sabora Josip Leko kaže pak da je manje važno u kojem će roku Vrhovni sud dostaviti izvješće od njegovog sadržaja.

– Važno je da predsjednik Vrhovnog suda dobije podatke iz svih sudskih središta i da se iz podataka iščitaju pravi trendovi. Posebno o suđenju u razumnom roku, da se vidi je li smanjen broj starih predmeta te kakva je kaznena politika i utječe li na smanjenje kaznenih djela – kaže Leko.

Hrvatinovu reakciju nismo dobili jer je jučer bio zauzet drugim obavezama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije