Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poplave

Proglašeno izvanredno stanje, kritične točke su Sveti Đurađ i Karašica

poplava,Odra
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/8
18.09.2014.
u 19:10

Vodostaj Drave u zadnja 24 sata narastao je oko 35 cm, a takav vodostaj nije zabilježen u zadnjih 40 godina

19.00 sati – Proglašeno je izvanredno stanje za područje nasipa Donji Miholjac – Sveti Đurađ.

18.40 sati – Situacija je pod kontrolom, izvijestio je danas osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić. Vodeni val dug 20 kilometara, a kakav nije zabilježen na Dravi posljednje 42 godine, počeo je ulaziti u Osječko-baranjsku županiju kroz koju će teći između četiri i pet dana.

– Kritične točke su Sveti Đurađ i vikend-naselje Karašica gdje se podižu zečji nasipi. Izvanredne mjere će se proglasiti za grad Osijek zbog vikend-naselja Karašica, a sutra će vjerojatno i za Donji Miholjac zbog visokih vodostaja – poručio je župan Šišljagić.

Stanovnici vikend-naselja Karašica su evakuirani.

15.40 sati – Na poplavom ugroženim područjima danas je angažirano je 327 pripadnika OS RH sa 28 teretnih motornih vozila, dva sanitetska vozila i dva terenska motorna vozila, javljaju iz MORH-a.

U Sisačko-moslavačkoj županiji angažirano je 227 vojnika, a od toga 103 pripadnika Oružanih snaga nalazi se u pripravnosti u vojarnama u Petrinji, kako bi se po potrebi mogli priključiti ekipama na terenu. Vodostaji Kupe i Save na sisačkom području, na kojem se pripadnici OS RH od subote bore s poplavama, stagniraju ili su u padu. Na području Jasenovca 33 pripadnika OS RH s tri motorna vozila rade na nadzoru nasipa u mjestima Kraljeva Velika, Uštica i Trebež. U Žažini 45 vojnika s dva motorna vozila radi na nadzoru i utvrđivanju nasipa, a u Letovaniću pet vojnika angažirano je na nadzoru nasipa, dok na području Starog Pračna i Stare Drenčine 34 vojnika s tri motorna vozila rade na nadzoru nasipa.

Pripadnici Hrvatske kopnene vojske su proteklih dana angažmana u borbi s poplavama, počevši od subote, u Letovaniću postavili više od 100.000 vreća s pijeskom, a sanitetsko vozilo OS RH prevezlo je dvoje mještana, kako bi im se ukazala liječnička pomoć. Vodostaj Kupe je u opadanju, pa u Letovaniću mjere obrane od poplava postupno zamjenjuje nadzor nad nasipima i sanacija terena. Sedam pripadnika Zapovjedništva za potporu s tri vozila i dalje je angažirano na dostavi i podjeli hrane, vode i opreme.

Pripadnici Hrvatske kopnene vojske uspješno su obranili kuće od nabujale Save u Sunji, gradnjom zečjih nasipa, te su napori usmjereni na dežurstva uz nasipe i suradnju s Hrvatskim vodama u sanaciji štete.

Na području Osječko-baranjske županije, u mjestima Karašica i Josipovac 100 pripadnika OSRH s jednim sanitetskim motornim vozilom angažirano je na utvrđivanju i izgradnji nasipa, a napunjeno i ugrađeno oko 1000 vreća s pijeskom te se planira nastavak rada na utvrđivanju nasipa i punjenju vreća s pijeskom.

14.33 sati – Što se tiče visokih vodostaja i poplava mislim da je, ako ne bude nekih nepredviđenih stvari, najgore iza nas. Vodostaji rijeka počeli su padati. Sve je pod kontrolom. Tijekom sutrašnjeg dana vrh vodenoga vala dolazi do Osijeka, rekao je zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Siniša Kukić. Dodao je i da je svjestan kritika koje dolaze, ali i da je zadovoljan koliko su pripadnici Hrvatskih voda i zajednica ukupno uradili u borbi protiv poplava te da su svi dali svoj maksimum.

– Imali smo u dva dana povijesni maksimum vodostaja na čak tri rijeke. To se nikada u povijesti Hrvatske nije dogodilo, istaknuo je Kukić. Vodeni val koji je prošao Sisak sada polako ide prema Županji i poplavljenim dijelovima županjske Posavine. Kukić ipak ne očekuje veće probleme, ali ni znatniji rast vodostaja. – Tamo nam je problem što još nije završena sanacija nasipa na mjestu gdje je pukao. Međutim, očekujemo da vodostaj Save neće prijeći 800 centimetara te da voda neće ugroziti dosad napravljeno, rekao je Kukić.

9.17 sati – Vrh vodenog vala prolazi virovitičkim područjem, a sinoć je dosegnuo maksimalne vrijednosti, rekao je za HRT Zoran Đuroković, voditelj Glavnog centra obrana od poplava Hrvatskih voda

Zečji nasipi grade se u naselju Novi Gradac gdje je proglašeno izvanredno stanje, no situacija na terenu pod kontrolom je. Nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva. Vodostaj Drave u zadnja 24 sata narastao je oko 35 cm, a takav vodostaj nije zabilježen u zadnjih 40 godina. Drava raste 1 cm svaki sat, no nema opasnosti od izlijevanja u naselje Novi Gradac

"Vodeni val polako kreće prema donjomiholjačkom području gdje je veći desetak centimetara od maksimalnog vodostaja izmjerenog 1972. kada je iznosio +482 cm. No nema znatnijeg i bržeg porasta i sve prolazi bez problema", rekao je Đuroković. Kaže da vrh vodenog vala prolazi i Jasenovcem te da su svi obrambeni nasipi dosad stabilni. 

Vodeni val koji dolazi rijekom Savom u Vukovarsko-srijemsku županiju trebao bi ući u petak, ali ne očekuje se da bi mogao prouzročiti znatnije štete.

>> Ugroženo šest kuća: Kulminacija vodostaja Drave kod Osijeka očekuje se za vikend

>> Bili smo s hrabrim ljudima koji su (o)branili svoja imanja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije