Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.10.2015. u 08:02

Nakon oslobađanja generala Vrdoljak je scenarij dopunio i još čeka da ga prihvati politika

        Već nekoliko mjeseci po medijima nailazimo na vijest da će se “uskoro početi snimati film o generalu Anti Gotovini”. Umjesto toga, ovih dana je objavljena nova vijest – da će general Gotovina prije toga biti proglašen počasnim građaninom grada Zagreba. U moguće snimanje filma Antuna Vrdoljaka uplela se tipično hrvatska priča, tj. manjak novca i višak politike. Kad je posrijedi general Gotovina, to onda zapravo i nije neka velika novost. Najprije ga je u Haag spremila politika, a potom dugo i sprečavala moguće snimanje filma o njemu.

Ta ideja o filmu nastala je još prije nego što je u prvostupanjskoj presudi osuđen na drakonsku kaznu. Sud je uvažio nebulozne tvrdnje glavne haaške tužibabe Carle del Ponte i generalu je prijetilo dugogodišnje sužanjstvo.Vlasti tada svemoćnoga Ive Sanadera, a potom i njegove “nasljednice” Jadranke Kosor, nije odgovaralo da Antun Vrdoljak filmski portretira generala. Činilo im se da bi taj film Tužiteljstvo, kojemu su se oni klanjali, moglo tumačiti kao romansiranje generala.

Tada je Vrdoljak imao scenarij za Gotovinu koji, činilo se, ponavlja sudbinu Zvonka Bušića. No, kada je časni sudac Theodor Meron oslobodio generala Gotovinu svih apsurdnih optužbi Carle del Ponte, Vrdoljak je scenarij dopunio i izmijenio i učinio ga mogućim nastavkom svoje “Duge mračne noći”. Upravo taj novi scenarij, u kojemu je Gotovina glavni lik, čeka da ga prihvati politika. Hoće li vlast Zorana Milanovića dati svoju privolu za Vrdoljakov film?

S obzirom na to da kod nas svaka nova politika u svojoj ideološkoj naprtnjači donosi i svoju estetiku, moguće je da će ga njegovi estetski mandarini nagovarati da ne pristane na “primitivne hadezeovske kulturološke modele”. Možda korifeji esdepeovske “nove kulturne politike” neće pristati na “Vrdoljakove podvale”! Iluzorno je u ideološki podijeljenom hrvatskom društvu i u još podjeljenijoj kulturi očekivati da Vrdoljakov politički i estetski svjetonazor prihvate i tzv. lijevi intelektualci.

Bilo bi pravo čudo da se ne pobuni Oliver Frljić, koji je od teatarske poetike učinio političku provokaciju. Sigurno bi se oglasio i Vjeran Zuppa, koji je pućkanjem lule valjda umislio da je Sartre, te kritičarski “liliputanac” Jurica Pavičić i novinski “šargijaš” Miljenko Jergović. Njima bi se najvjerojatnije priključili i veterani “elite duha”, Mani Gotovac i Igor Mandić. Taj bi odabrani zbor nedvojbeno predvodio bonsai-roker Mile Kekin.

Jedine javne institucije koje imaju novac su HTV i HAVC. Antunu Vrdoljaku i njemu politički i svjetonazorski sličnima za nadati se da Goran Radman i Hrvoje Hribar i sami ne dijele tradicionalne hrvatske podjele. Ako ih baštine, onda za različite baš i neće biti puno novca. Bude li kao HAVC-ov stav, prihvaćena tvrdnja njegove nove ikone, Dalibora Matanića, tada unutar HAVC-a neće biti nikakvih različitih mišljenja. Matanić je, naime, nedavno rekao da onaj tko ne podnosi političke poruke njegova Zvizdana o filmu ne može imati ni estetske prosudbe!?!

To bi u konačnici značilo da bi HAVC valjda trebao financirati samo one filmove koji su sukladni u njemu vladajućem političkom ćudoređu! Isto je i s HTV-om, koji ne plaćaju samo oni koji imaju isti način mišljenja. Među gledateljima HTV-a sigurno ima i mnoštvo onih koji vole Vrdoljakove filmove. Uostalom, njegova Duga mračna noć dugo je bila među najgledanijima na toj televiziji. Ako ništa drugo, HTV-u bi Vrdoljakov film, odnosno nastavak hrvatske sage započete s Dugom mračnom noći, sigurno donio i gledanost i dobit.

Vrdoljak je nedvojbeno solidna firma s provjerenim bonitetom i s temeljnim kapitalom.Možda jedina privatna hrvatska tvrtka, uz HTV i HAVC, čiji bi vlasnik mogao postati kulturni mecena jest Agrokor. Ivica Todorić bi se konačno mogao emancipirati od samoga sebe i postati uvaženi kulturni mecena te shvatiti da iza njega ne trebaju ostati samo kratkotrajna i prolazna samoposluživanja, trafike, ribogojilišta, mesnice i lovišta. On bi mogao napokon postati kulturni donator, kojega bi se moglo pamtiti poput Izidora Kršnjavoga, biskupa Strossmayera, baruna Vranyczany-Dobrinovića... Todorić bi se kao mecena možda mogao okušati već i filmom o generalu Anti Gotovini.     

Komentara 7

ĆA
ćaćaća
11:09 21.10.2015.

da se radi o posljednjem srbinu u hrvatskoj (to je novi film koji će hrvati finacirati a hr srbi režirati)onda ne bi manjkalo love iz proračuna...

ĆA
ćaćaća
11:10 21.10.2015.

ajmo..na žalost bojim se da si u pravu...

AM
ameris
18:57 21.10.2015.

Kako se slažu etil i režija ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije