Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ušteda energije

Vrdoljak: Šansu ne smijemo propustiti. Znanje ćemo moći izvesti u regiju

Ivan Vrdoljak
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/4
31.10.2014.
u 14:23

- Hrvatska je i danas, bez obzira što nam je nedostajalo znanja i možda smo tromiji u tome, lider u energetskoj učinkovitosti regije - kazao je Ivan Vrdoljak.

- Hrvatska je i danas, bez obzira što nam je nedostajalo znanja i možda smo tromiji u tome, lider u energetskoj učinkovitosti regije - kazao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak sudjelujući na predstavljanju Sustava za mjerenje i verifikaciju ušteda energije (SMIV).

Ministar je zajedno s predsjednikom Upravnog odbora Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija Josipom Borakom te fond menadžerom Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Europu Johannesom  Elleom, potpisao Sporazum o primopredaji platforme za praćenje i verifikaciju energetske učinkovitosti u Republici Hrvatskoj.

"Tu šansu ne smijemo propustiti"

- Mi svoje znanje, iskustvo i pamet možemo sutra izvesti u regiju zajedno sa onima koji više o tome znaju u Europskoj uniji i mi tu svoju šansu ne smijemo propustiti - rekao je Vrdoljak. - Dvije trećine uštede, prema obvezama koje smo preuzeli do 2016. godine, smo već sada učinili. To ide svojim putem, ali ne dovoljno brzo i dovoljno efikasno jer, treba otvoreno reći, da nam je nedostajalo jako puno znanja, a nismo imali niti puno iskustva u projektima energetske učinkovitosti - rekao je Vrdoljak i dodao da trebamo dosta učiti od onih koji su napravili dobar posao, "a mislim da su to upravo njemački partneri".

Njemačko društvo za međunarodnu suradnju GIZ izradilo je SMIV kroz projekt "Regionalna suradnja na uspostavi platformi za praćenje energetske učinkovitosti". SMIV će koristiti tijela državne i regionalne samouprave za unos svih planova i mjera energetske učinkovitosti.

"Nedostajali su temelji"

- Hrvatskoj, kao zemlji članici Europske unije službena je obveza ispuniti 20 posto ušteda, što će Hrvatska do 2020. godine i postići. Proteklih se godina puno pričalo o projektima energetske učinkovitosti, ali nedostajali su temelji - kazao je Vrdoljak i dodao da smo ove godine te temelje i postavili donošenjem Zakon o energetskoj učinkovitosti, izradom Nacionalnog akcijskog plana koji  sadrži konkretne mjere za postizanje ušteda u naredne tri godine, a i revidiraju se stari pravilnici i uredbe te je uređen i sustav planiranja od lokalne do nacionalne razine.

- Prema njemu će se precizno znati kojih je to dvjestotinjak institucija koje su obveznici provedbe politike energetske učinkovitosti - kazao je ministar Vrdoljak i naglasio da su usvajanjem "Zakona o energetskoj učinkovitosti stvoreni uvjeti za razvoj tržišta energetske učinkovitosti, ali i da se za investicije u državnu imovinu koristi privatni kapital, da se lakše sklapaju ugovori za ulaganja u energetsku učinkovitost zgrada, te da se svime time pokreće investicijski ciklus, zapošljavanje te time i ukupan gospodarski rast".

- Sustav za mjerenje i verifikaciju ušteda energije (SMIV)omogućit će nam jasan prikaz svih mjera koje se provode u energetskoj učinkovitosti: pratit ćemo koliko napredujemo s ciljem, koliko ozbiljno planiramo i što je potrebno mijenjati - kazao je ministar.

>>Energetska učinkovitost: Poticaje mogu zatražiti svi – od građana do gradova i industrije

>>Samo ove godine pokrenuli smo projekte vrijedne 800 milijuna kuna

Komentara 9

GO
goga12
16:15 31.10.2014.

....u regiju. A naročito u Srbiju.Da baš.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
14:39 31.10.2014.

A vidi smijeska na njegovom licu, koda vodi Svicarsku, ono sve je fantasticno..

LU
lukateli1
14:44 31.10.2014.

Ma gdje cemo mi to, matere ti, izvozit znanje? Ti kontas da su Bosanci i Srbi gluplji od nas! Sta si ti, munjen? da neces izvozit u Madjarsku? Lunitik!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije