Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poruke iz Bruxellesa

Vrdoljak protiv Milanovića? Ne podržava ideju o referendumu o bušenju Jadrana

Ivan Vrdoljak i Vesna Pusić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
05.03.2015.
u 16:02

Sigurno bi bila pogrešna poruka investitorima da u ovoj fazi Vlada odustane od toga, rekao je Ivan Vrdoljak

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak danas je sudjelovao na sastanku Vijeća za energetiku u Bruxellesu, a po završetku sastanka novinarima je dao naslutiti da se protivi ideji koju je jučer iznio premijer Zoran Milanović, o održavanju referenduma o eksploataciji nafte i plina iz Jadranskog mora. Ovo je transkript Vrdoljakovih odgovora na pitanja koja su mu postavljali novinari Večernjeg lista, HRT-a i Jutarnjeg lista. 

Premijer Zoran Milanović najavio je referendum o istraživanju ugljikovodika u Jadranu. Kakvo je vaše stajalište o tome i kako će to utjecati na planove?

– To je projekt koji sprečava uvoz energenata, koji sprečava da nam prljavi tankeri puni uvozne nafte ulaze u Jadran, a ima ih 4000 koji ulaze u Jadran. Želim da hrvatski građani imaju što jeftinije energente. Da ne pojeftinjujemo plin samo sada 1. travnja, nego i sljedećih godina. Ako idemo u istraživanje, tada će hrvatski građani i industrija imati još jeftinije energente, ne za nekoliko posto, nego za 20 do 30 posto. I ja ću dati sve od sebe da to učinimo na najbolji mogući način i paralelno s time zadržavati najveće ekološke standarde. Mislim da je danas mnogo veća opasnost nekontrolirani dovoz uvozne nafte, a uvozni lobi, naravno, želi spriječiti našu proizvodnju. Treba na pametan način iskoristiti naše potencijale.

Hoće li najava referenduma obeshrabriti investitore? Slažete li se s idejom da treba biti referenduma?

– Ja od prvog dana vodim taj projekt. Promijenili smo jedan, donijeli drugi zakon, raspisali natječaj i sigurno bi bila pogrešna poruka investitorima da u ovoj fazi Vlada odustane od toga. I Vlada neće odustati od toga.

A bi li referendum bio pogrešna poruka?

– Ja ću napraviti sve da završimo taj proces.

Bi li referendum bio pogrešna poruka?

– Dakle, građane treba pitati na ispravan način u fazama kad to nije štetno i kada se ne dovodi investitor u zabludu. Ovdje se građani nemaju za što brinuti. Mi garantiramo mnogo bolje nego što je bilo, recimo, 2012. kada se isto tako hrvatski Jadran bušio. Ina je bušila i 2012., 2011., 2010. ali se nije pričalo o tome jer nismo išli u volumenu koji bi hrvatskim građanima donio jeftini plin i nije bilo interesa uvoznog lobija da to spriječi. 

Iz toga zaključujemo da niste za referendum?

– Shvatite da ne volim kad uvozni lobi pokušava to zaustaviti. Znate što radi uvozni lobi u poljoprivredi? Sprečava poljoprivrednu proizvodnju, a mi ne želimo uvoziti hranu nego proizvoditi hranu u Hrvatskoj. Što radi uvozni lobi u energetici? Sprečava proizvodnju energenata jer zarađuje na uvozu, a nama tada pada industrijska proizvodnja. I ako nemamo svoju proizvodnju, to ću ponoviti… Ne budemo li imali domaću proizvodnju nafte i plina, neće biti rafinerija u Rijeci i Sisku, neće biti Petrokemije, svih tih industrija...

Želite li reći da je premijer, koji je govorio o referendumu, dio uvoznog lobija?

– Ja sam sve rekao, sve o tome. Premijer je dao punu podršku tome od prvoga dana, tako i sada.

Kad ste spomenuli industrijsku proizvodnju, najnoviji podaci pokazuju da je ona pala. Kako to komentirate?

– Možete vidjeti da je jedan od najvećih padova u izvozu farmaceutskih proizvoda, što je dobrim dijelom vezano za Rusiju. Zato smo bili u Rusiji da to popravimo. Drugi dio je uvoz naftnih derivata, povećani uvoz u siječnju, a nema industrijske proizvodnje u Sisku koja je stajala, i u Petrokemiji koja je bila u remontu. Pa, evo, nije teško povezati – ako Sisak i dalje bude stajao, i ako se sutra bude Rijeka ugasila, neće biti industrije u Hrvatskoj. Ni Petrokemije. Tako da današnji podaci upravo pokazuju ono o čemu sam maloprije pričao. Ako nemamo proizvodnju u Sisku, Rijeci i Petrokemiji, industrija neće živjeti u Hrvatskoj. 

Nisu ni u veljači radili ni Petrokemija ni rafinerija Sisak. Znači, i u veljači možemo očekivati daljnji pad industrijske proizvodnje?

– Treba komparirati s veljačom prošle godine. 

Kako onda mislite riješiti to pitanje, da ponovo prorade?

– Dići proizvodnju nafte, pokrenuti rafinerijske kapacitete, a Petrokemija je izašla iz remonta. Oni rade. 

Neki su natječaji za davanje koncesija u Jadranu već u tijeku, što će značiti poruka iz Vlade o referendumu?

– Mi ćemo potpisati te ugovore čim završimo procjenu utjecaja na okoliš. U intenzivnoj smo komunikaciji s njima i neće biti odustajanja ako ne bude bilo dugoročnog odugovlačenja tog procesa, a to se neće dogoditi. S njima će se ugovori potpisati i Hrvatska ulazi u novu energetsku eru kada će nam biti jeftiniji energenti na računima, a nećemo plaćati skupu uvoznu naftu.

>> 'Nećemo dopustiti da strani lobiji poskupljuju cijenu derivata'

Komentara 76

DU
Deleted user
16:18 05.03.2015.

Ta ideja o bušenju podmorja je u biti CG patent odnosno tamošnja pol. elita naprosto vapi za tim konceptom - oni "u ladu", dok dolari pristižu na račune i neki stranci se tamo na pučini muče, u znoju lica svog. CG ima morsku crtu koja je nevelika u usporedbi s RH i bili su spremni na sve i sva, ne bi li realizirali političku "nirvanu" u svojoj zbilji. Pa su naši to iskopirali, baš njih briga što pokraj Visa ne bi bilo zgodno vidjeti platformu - kad devize ateriraju na račune pol. elite. Eto, o tome se radi - kakav referendum, znaju oni da bi to instant palo jer narod svjestan u duši da neće vidjeti ni dolara od tih drill avantura.

DE
debeli11c
16:10 05.03.2015.

koliko ono HNS ima zastupnika u saboru a koliko direktora i zamjenika direktora u javnim firmama?

Avatar TvojUjko
TvojUjko
16:16 05.03.2015.

Ionako od tog busenja Jadrana vecina gradana nema nikakve koristi... busila je INA i u Siriji svoja polja... bjez od plana 21

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije