Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Vrdoljak:

Pozivam premijera da konačno kaže stav nove Vlade o izbjegličkoj krizi

HNS-ovci
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
12.02.2016.
u 12:51

– Mi smo se pokazali kao europska Hrvatska po pitanju dosadašnjeg rješavanja izbjegličke krize, ali ne znamo budućnost stava nove Vlade – primijetio je Vrdoljak

HNS-ov Ivan Vrdoljak pozvao je premijera Tihomira Oreškovića da izvijesti javnost o stavovima nove Vlade o izbjegličkoj krizi te da se izjasni o prijedlogu sedam hitnih mjera Saveza europskih liberala i demokrata ALDE o prevladavanju izbjegličke krize. Naime, Klub zastupnika ALDE u Europskom parlamentu, čiji je član i HNS-ov europarlamentarac Jozo Radoš, poslao je svoj prijedlog svim zemljama članicama EU te zatražio očitovanje o tim mjerama uoči zasjedanja Europskog vijeća 18. veljače.

– Mi smo se pokazali kao europska Hrvatska po pitanju dosadašnjeg rješavanja izbjegličke krize, ali ne znamo budućnost stava nove Vlade – primijetio je Vrdoljak na konferenciji za novinare u Saboru te podsjetio da je Hrvatska zemlja koja unatoč stotinama tisuća izbjeglica koje su prošle kroz nju nije imala te izbjeglice raspršene po parkovima, gradovima, kolodvorima. Osim toga, Hrvatska nije podizala ni žičanu ogradu na svojim granicama, no pitanje je, dodaje, kako će se ova kriza ubuduće tretirati.

Europarlamentarac Jozo Radoš ustvrdio je da je izbjeglička kriza pokazala sve slabosti Europske unije te različite politike azila među zemljama članicama. Teško je, dodaje, uopće pretpostaviti koje dimenzije izbjegličke krize nas očekuju, pa je zato Klub zastupnika ALDE u Europskom parlamentu predložio cjeloviti sustav mjera za prevladavanje izbjegličke krize. Jedna od njih je i uvođenje nove europske plave karte za ekonomske migrante zahvaljujući kojoj bi migranti znali gdje u EU postoje otvorena radna mjesta prema njihovim kvalifikacijama. Kada se uspostavi mir u Siriji, trebalo bi donijeti, nastavlja Radoš, europski mirovni "Marshallov plan" kako bi se obnovila infrastruktura te pomoglo izbjeglicama pri povratku njihovim domovima.

Anka Mrak-Taritaš dodaje kako mjere ALDE predviđaju i uspostavljanje europskih snaga za brzo djelovanje u izbjegličkoj krizi ERREF koji bi nadzirao vanjske granice EU, posebice granice između Turske i Grčke te sprječavanje kretanja iz Grčke prema Makedoniji i Balkanu.

– Samo u 21 dan ove godine u Italiju i Grčku je ušlo 37 tisuća ljudi, od čega 36 tisuća u Grčku. Zato mjere predviđaju i uspostavu europske granične i obalne straže – kaže Mrak Taritaš te dodaje kako je prioritet te mjere preobrazba Frontexa u graničnu i obalnu stražu, za što je predviđeno 600 milijuna eura. Kako bi se izbjeglice odvratile od rizičnih putovanja brodom ka boljem životu, ALDE predlaže da im se dodijeli izravna financijska pomoć, pa bi se od tri milijarde eura dogovorenih s Turskom milijarda iskoristila kao pomoć UNHCR-u za poboljšanje životnih uvjeta u izbjegličkim kampovima, dok bi se preostale dvije milijarde iskoristile kao izravna financijska pomoć izbjeglicama za osnovne potrebe. To bi, naglašava Mrak-Taritaš, uvelike popravilo njihove uvjete s obzirom na to da se trenutačno po izbjegličkim logorima u Turskoj po jednom izbjeglici troši samo sedam dolara mjesečno.

Mjere ALDE osim toga predviđaju i prenamjenu centara za prihvat i registraciju u prihvatne centre vođene od strane ERREF-a (Europskih snaga za brzo djelovanje u izbjegličkoj krizi) te kasnije i Europske granične i obalne straže. Ti bi centri funkcionirali kao tranzitna zona dok se procjenjuje status izbjeglica, vršile bi se sigurnosne i zdravstvene provjere te razlikovanje tražitelja azila od ekonomskih migranata. ALDE se zalaže za uvođenje novog europskog postupka za azil kojim bi se iz Dublinske uredbe uklonio kriterij o prvoj zemlji ulaska u EU i zamijenio obveznim i poštenijim mehanizmom preraspodjele izbjeglica među članicama EU, koji bi se temeljio na objektivnim kriterijima poput broja stanovnika i BDP-a.

>> NATO odlučio sudjelovati u operaciji nadzora u Egejskom moru 

>> Balkanska ruta prepolovila broj tražitelja azila u Hrvatskoj

Komentara 19

AM
ameris
13:34 12.02.2016.

Vrdoljaka zanimaju izbjeglice ? Nemoj lega,znamo se,nas slavonske đilkoše brinu žene,Dunav..fiš i čobanac.Ta mani više politiku..

DA
Darko22
12:55 12.02.2016.

Treba odbiti primanje tih silovatelja i terorista u našu državu. Ako ih švabe hoće nek ih si prime, ali tražiti od drugih europskih država da primaju te divljake, a jedino ih je njemačka pozvala, jest suludo, blago rečeno.

TO
tolitol
14:07 12.02.2016.

Preko 20 milijuna nezaposlenih u EU-u, a Vrdoljak i Radoš o zapošljavanju migranata. I to dva političara minorne strančice i glasačke potpore iz zemlje u kojoj je preko polovica mladih osoba nezaposleno. U četiri godine smo postali zemlja koju je po lakoći poslovanja prešišalo preko polovica zemalja u svijetu, a dva velika "stručnjaka" sad su se ponudili riješiti i sve europske probleme. Je li to smiješno ili tragično, ne znam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije