Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon apela Večernjeg

Ministarstvo gospodarstva otkrilo na kojim je postajama gorivo loše kvalitete

gorivo (1)
Foto: Marko Mrkonjic/ PIXSELL
1/3
18.12.2014.
u 16:25

To su tri crpke Croduxa i jedna postaja tvrtke Naftne crpke ulice d.o.o. iz Županje.

Nakon javne prozivke našeg lista da vozači imaju pravo znati na kojim se benzinskim crpkama toči loše gorivo, Ministarstvo gospodarstva danas je nakon prve inspekcije kakvoće goriva otkrilo na kojim su crpkama pronađeni benzin i dizel loše kvalitete.

To su tri crpke Croduxa i jedna postaja tvrtke Naftne crpke ulice d.o.o. iz Županje. Na županjskoj crpki pronađena su dva uzorka neadekvatne kvalitete i to eurosuper BS 95 i eurodizel BS. Imaju niske oktanske i cetanske brojeve. Proizvođač goriva koji su prodavali je Ina, ali nedostaci koji su pronađeni upućuju na to da se u benzin miješalo dizelsko gorivo pa je za lošu kvalitetu odgovoran trgovac, a ne proizvođač.

Opasnost za vožnju

Na crpkama Croduxa u Dugopolju, Varaždinu i Sisku u uzorcima eurodizela premium BS, odnosno eurodizela BS ustanovljena je niža filtrabilnost od propisane. Filtrabilnost je na -13 Celzijevih stupnjeva, umjesto na standardnih -15 stupnjeva. To znači da se motor može ugasiti, a implicira da nema dovoljnu količinu aditiva ili da ima više vode nego što je to dopušteno. Riječ je o talijanskom gorivu, a s obzirom na to da je na čak tri postaje Croduxa pronađeno dizelsko gorivo manjkave kvalitete, pretpostavlja se da je riječ o pogreški proizvođača.

– Ovakve akcije nije bilo deset godina. Pozivam trgovce da prodaju samo najkvalitetnije gorivo jer ćemo ih kad-tad uhvatiti. Iduće ćemo godine često ići u kontrole – poručio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Tvrtke koje su prodavale manjkavo gorivo čekaju optužni prijedlozi kojim se traže kazne od 300.000 do 700.000 kuna za tvrtku te kazne za odgovornu osobu koje iznose od 40.000 do 70.000 kuna. Ministarstvo gospodarstva nema ovlasti da zatvori postaje pa čak ne može ni zapečatiti rezervoar iz kojeg se prodavalo nedovoljno kvalitetno gorivo. Zbog tog ograničenja gorivo neadekvatne kvalitete prodavalo se i nakon subote, kada je već bilo poznato da je manjkave kvalitete.

Štitili se od tužbi

Akcija Oktan provedena je na 24 benzinske crpke i nad cisternama na graničnim prijelazima Bajakovo i Stara Gradiška – Bosanska Gradiška, a u deset posto od ukupno 50 uzetih uzoraka benzina i dizela utvrđeno je gorivo loše kvalitete. U Ministarstvu nakon prvih nalaza nisu otkrivali podatke o tvrtkama koje su prodavale manjkavo gorivo jer su bili uvjereni da će time prekršiti propise o zaštiti tržišnog natjecanja.

– Nakon velikog interesa javnosti oko akcije Oktan poduzeli smo sve mjere kako bi pravno zaštitili državu od šteta prouzročenih potencijalnim tužbama. Proveli smo i test razmjernosti javnog interesa sukladno Zakonu o zaštiti potrošača koji je pokazao da je javni interes potrošača prevladao u odnosu na zaštitu tržišnog natjecanja. Osim toga, službeno laboratorijsko izvješće dobili smo tek u srijedu – kazao je Vrdoljak.

>> Zašto nam ne žele reći na kojim benzinskima toče nekvalitetno gorivo?

Komentara 146

KO
komentatorv3
15:29 18.12.2014.

interesantno, a INA nije? :D lol

AG
agencija1
15:27 18.12.2014.

Crodux naseg slavnog generala...

DU
Deleted user
15:35 18.12.2014.

Radnje i lokali su se zatvarali i zbog manjih prekršaja. Vrdoljak je glumac. Boji se Čermaku zatvoriti pumpe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije