Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čudna sudbina grada Vrbnika, poznata po brojnim svećenicima, među kojima je i kardinal Bozanić

Vrbničani (ni)su četnici

obz-01-txt.jpg
import
18.08.2006.
u 14:10

Grad Vrbnik nazivaju krčkom kolijevkom svećenika. Samo u novijoj povijesti više od dvadeset ih se odlučilo za duhovna zvanja, a među njima su kardinal Josip Bozanić i karizmatik vlč. Zlatko Sudac. Vrbniku se uistinu može dati hrvatski predznak. Odakle onda šezdesetak godina stara priča o 19 četnika koje su partizani zarobili nakon borbi u Malom Lošinju gdje su, prema podacima povjesničara koji su od Drugoga svjetskog rata naovamo pisali povijest, zarobljeni te bez suda strijeljani i bačeni u jamu u brdima iznad Crikvenice.

Točno tako: povijest pišu pobjednici, a bez argumenata protivničke strane. Potomci 19 Vrbenčana koji su čudnom igrom sudbine proglašeni četnicima pedeset su godina živjeli s tim strašnim pečatom. Svima je poznato kako se komunistička vlast u Jugoslaviji odnosila prema takvim ljudima: bili smo bez ikakavih prava, ali i to je prošlo. Međutim, nakon patnji u bivšoj državi, ni u slobodnoj Hrvatskoj nismo dočekali istinu i rehabilitaciju naših predaka. Umjesto toga, Ivan Kovačić u knjizi "Otok Krk u Drugom svjetskom ratu 1941-1943" opet piše o 19 četnika iz Vrbnika i kaže da su poginuli u borbama u Malom Lošinju. Urednik knjige je naš Krčanin, akademik Petar Strčić, koji je uz dr. Mihaela Sobolevskog i recenzent.

I ovaj put sve što je napisano dokumentirano je jednostrano, isključivo dokumentima komunista te iskazima komunista i bivših partizana. Ni u jednom od tri poglavlja posvećena četništvu na otoku Krku nema izjava protivničke strane, premda živih potomaka ima i u Vrbniku i u Rijeci kazala nam je Radosna Mihajić, koja je mnogo truda uložila kako bi prikupila podatke o pravoj istini i konačno rehabilitirala nepravedno prokazane Vrbenčane.

Reagirala je na spomenutu knjigu, ali ono što je napisano ostaje i dalje kao jedina istina o tim ljudima.
Istina je potpuno drukčija i da su se autori potrudili, mogli su je doznati kao i ja. Bili su to civili, obrtnici i poljoprivrednici od kojih su neki bili u udruzi "Sokol", a drugi su jednostavno priznavali Kraljevinu Jugoslaviju kao svoju državu. Mnogima se zbog toga prijetilo i smrću. Kad je kapitulirala Italija, u Vrbniku se pročulo da u Mali Lošinj dolaze kralj i Englezi, ali i da nadiru partizani, pa je njih 19 uskočilo u kamion i krenulo ususret kralju. U Malom Lošinju bilo je četničko uporište i kad su ga partizani razbili, sa zarobljenim četnicima zarobljeno je i 19 Vrbenčana. Svi zajedno su bez suda strijeljani ponad Crikvenice i bačeni u jamu, o čemu sam našla podatke u ispovijesti i svjedočanstvu partizana Pavla Romića kaže R. Mihajić.

Premda zna sva imena, zasad ih ne želi objaviti, ali želi da se njima pozabave pošteni povjesničari, da se u jami u kojoj se nalaze DNK metodom utvrde njihovi posmrtni ostaci i da se napokon ta lažna priča okonča.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije