Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvat junak

Vratio se u kabinu u plamenu i izvukao kolegu u nesvijesti

Mario Čurkov
Foto: VL
20.01.2015.
u 09:44

Nije se ništa vidjelo, napipao sam ga na podu, bez svijesti, kaže Kaštelanin

Alarm na brodu oglasio se pet minuta prije osam sati. Još dok je bučao, crni dim uvukao se u kabine. Grebao je za grlo, vrućina je pekla kožu. Oči su suzile, ali ionako se nije ništa vidjelo.

– Tko nedostaje? – vikalo se, dok se posada, njih 50, redala po palubi. Svi su, izgledalo je, bili na broju. Osim Filipinca, kormilara. On je spavao u kabini. Na brodu postoji hijerarhija – za izvanredne situacije, kao što je požar, zadužen je treći časnik. No umjesto njega, u tu kabinu, spasiti kolegu, pohitao je Hrvat Mario Čurkov.

Ma kakav junak

– Ja sam bolje istreniran – kratko je rekao kolegama.

Iako se incident na brodu Ocean Drover koji plovi pod singapurskom zastavom dogodio još u listopadu, pomorske institucije tek su jučer objavile ime 26-godišnjaka iz Kaštel Novog te ga proglasile junakom.

– Junak? Učinio sam ono što bi svatko učinio, zar ne – govori nam jučer Čurkov. Studira na Pomorskom fakultetu u Splitu i zadnjih četiri godine plovi – na brodu Ocean Drover radio je kao drugi časnik. Požar je buknuo u australskoj luci Freemantle kraj Pertha, samo nekoliko minuta prije negoli je trebao početi ukrcaj stoke koju su trebali prevesti u Indoneziju i Vijetnam.

Kao obitelj

– Sva sreća, svi smo bili budni – prisjeća se Mario. S iznimkom kolege Filipinca. On je, naime, tu noć bio dežuran i baš je zaspao.

– Nema tu razmišljanja. Posada je kao obitelj. Nije se vidjelo ništa, ni oprema za gašenje požara nije pomagala. Pipao sam oko sebe. Nakon toliko vremena upoznaš brod pa se krećeš i zatvorenih očiju – kaže.

Tako je, kao slijep, došao do kabine.

– Tražio sam ga pipajući uokolo. Ustao je iz kreveta kad je osjetio dim, ali je izgubio svijest i srušio se. Napipao sam ga na podu, beživotno je ležao. Uzeo sam ga u ruke i iznio – govorio Mario. U posljednji tren – kolega je reanimiran i sedam dana proveo je u bolnici na intenzivnoj njezi. Dok je kolegu iznosio, vatrogasci su tek dolazili – da su ih čekali, jedna je obitelj mogla ostati bez oca i supruga. Slijedile su zahvale, a i danas su u kontaktu.

– Nisam napravio ništa posebno – kaže – samo ono što bi i on napravio za mene.

>> Musliman iz Malija spasio 15 talaca u rashladnoj komori

Komentara 8

LK
L@k@konjic@
09:53 20.01.2015.

svaka čast

KR
krcatsapuna
10:41 20.01.2015.

Odrastao s požarima u dvorištu

Avatar _Hedon_
_Hedon_
10:20 20.01.2015.

Bravo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije