Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Humanitarka Anđela Bubalo

Vratila sam osmijeh na lice stotinama afričke djece

Anđela Bubalo
Foto: Privatni album
1/3
09.10.2015.
u 00:15

Studentica šeste godine stomatologije ljeto je provela volontirajući u Africi, a sama je kupila pribor s kojim je radila

Radili smo po sedam sati, savijenih leđa, bez svjetla, sisaljki i svega onoga što stomatolog inače mora imati. Djeca su nam ležala u krilu. Pa ipak, za mene je to bilo najljepše iskustvo u životu – priča studentica šeste godine stomatologije Anđela Bubalo iz Slavonskog Broda. Ljetne praznike provela je volontirajući u dalekoj Tanzaniji. Ondje je u sklopu humanitarnog projekta "Pamoja", što na svahilijskom jeziku znači "zajedno", pregledala, popravila i izvadila pokvarene zube stotinama učenika te im davala instrukcije o važnosti oralnog zdravlja.

Za studij stomatologije Anđela se opredijelila jer su joj u djetinjstvu prijatelji i rodbina često znali reći dai ma lijep osmijeh, pa je pomislila kako bi bilo lijepo pomoći ljudima koji baš i nemaju lijepe zube i vratiti im osmijeh na lice. Saznavši za volonterski program Europske udruge studenata stomatologije, koji promovira dentalno zdravlje u nerazvijenim područjima, nije mnogo dvojila. Prijavila se i, zadovoljivši sve uvjete, postala jedna od 15 odabranih među tristotinjak prijavljenih studenata iz cijele Europe. Smještaj i hrana bili su osigurani, ali troškove puta, cjepiva, pribora i opreme morala je podmiriti sama, što nije bio baš mali iznos. Ipak, snašla se.

– Sa sestrom Marinom ispekla sam kolače i prodavala ih na svom fakultetu. Za samo jedan dan prikupila sam 300 eura i poslala ih udruzi – ističe Anđela.

U Africi je utvrdila da tamnoputi ljudi doista imaju lijepe zube i manji broj karijesa, ali više anomalija u rastu zubi. Radila je u improviziranim školskim učionicama, osiguravši svojim malim pacijentima sve što je potrebno za održavanje oralne higijene. Morala se prilagoditi i drukčijoj prehrani, u kojoj se sve temeljilo na voću, riži i tjestenini, a eksperimente s tanzanijskim začinima platila je problemima s probavom. Pa ipak, druženje s veselim mališanima i kolegama obogatilo ju je, oplemenilo, ali i izgradilo kao osobu.

– Većina studenata stomatologije u modernom svijetu usmjerena je prema biznisu. Ne kažem da to nije potrebno, ali tek kada dođete nekome tko je u velikoj potrebi, istinski prepoznate humanost svog liječničkog poziva. Kroz ovo iskustvo još više sam se zaljubila u svoju struku – dodaje Anđela, koja već sljedeće godine planira volontirati u zabačenim dijelovima Indije.

>> Tasmanska humanitarka: Presuda generalima farsa je bez dokaza

Ključne riječi

Komentara 1

TE
teetak
02:29 09.10.2015.

kako bi bilo volontirati u zabacenim djelovima hrvatske.srami se i ti i novinar koji je ovo objavio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije