Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojska traži 20 doktora, plaća oko 10 tisuća kuna

Vojska traži 20 doktora, plaća oko 10 tisuća kuna

vojska
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
23.03.2015.
u 11:30

Za služenje u misijama UN-a i NATO-a dnevnice od 100 dolara, odnosno 100 eura

U trenutku kada se događa odljev liječnika iz Hrvatske, Oružane snage RH objavile su natječaj u kojem nude zapošljavanje većeg broja liječnika. Njihov broj se, naime, tijekom godina smanjio na 85, a prosječna starost im je 54 godine.

Dugogodišnji odljev

Oružane snage još posjeduju 20-­ak ambulanti i dvije vojno­zdravstvene ustanove – Zavod za zrakoplovnu medicinu, smješten u KB-u Dubrava u Zagrebu, te Zavod za pomorsku medicinu u Splitu. Kada Oružane snage i ne bi imale ciljeve koje trebaju ispuniti kao članica NATO-­a, liječnika bi bilo premalo. No, glavni cilj je uspostava zdravstvenih postrojbi tipa Role 1 i Role 2 za potporu našim vojnicima u međunarodnim vojnim operacijama u budućnosti. Savjetnik načelnika Glavnog stožera OSRH za zdravstvo, brigadni general dr. Boris Zdilar, kaže da je vojska pokrenula natječaje za prijam liječnika jer se mora nadoknaditi dugogodišnji odljev.

– Za ovu godinu potražujemo 20 liječnika – kaže Zdilar.

U vojsci su svjesni da mladim liječnicima moraju ponuditi brojne pogodnosti. Promijenjen je pravilnik o dodacima na plaću i uveden dodatak za deficitarnu struku, čime je postignuto da plaće liječnika u vojsci budu veće nego u civilnim zdravstvenim ustanovama.

– Plaća liječnika početnika u vojsci iznosi, sa svim dodacima, oko 10 tisuća kuna – kaže Zdilar.

Vojska je prilagodila i sustav kako bi mladi liječnici u manje od tri mjeseca prošli i dragovoljni vojni rok te skraćenu temeljnu vojnu izobrazbu za časnike zdravstvenog smjera. Zdilar ističe pogodnost da mladi liječnici mogu ući u sustav i bez završenog stručnog ispita i dozvole za samostalan rad. Polugodišnji pripravnički staž mladi liječnici mogu obaviti u vojsci, a za to vrijeme primat će punu plaću. U vojsci su svjesni kako mladim liječnicima ne mogu ponuditi sve stručne uvjete, kakve bi imali u nekoj od klinika, no nude specijalizacije – iz hitne medicine, medicine rada, interne, neurologije i psihijatrije te epidemiologije. Nude i nešto što civilne klinike ne mogu – sudjelovanje u području zrakoplovne i hiperbarične medicine, ali i mogućnost rješavanja stambenog pitanja po povoljnim uvjetima otkupa i kamata. U vojsci računaju na još jednu pogodnost. Već je 20­-ak hrvatskih vojnih liječnika prošlo kroz polugodišnje i godišnje služenje u misijama UN-a i NATO-a.

Naši su najviše išli u Afganistan. Mogućnosti usavršavanja u međunarodnim operacijama sve su veće, a nije na odmet reći da su dnevnice 100 USD za UN misije te 100 eura za one pod NATO-­ovim zapovjedništvom. Uz ovu im zaradu ostaje i redovita plaća. Naši liječnici tako zarade i do 4 tisuće eura mjesečno, uz plaćene troškove prehrane i smještaja u bazama.

Zdilar objašnjava da vojska ima dogovoreno stručno usavršavanje i održavanje liječničkih licenci s civilnim bolnicama. On je sam dobar primjer kako to funkcionira, s obzirom na to da radi kao kirurg još od početka 1990.-ih i u vojnom je sustavu. Operira u bolnici Sv. Duh u Zagrebu. Zna sve o važnosti vojnog saniteta, bio je liječnik u 4. GBR-u te načelnik saniteta ZP-a Split, pod zapovjedništvom generala Ante Gotovine.

Žene u većini

Ne sumnja da će se na natječaj, koji traje do četvrtka, javiti dovoljan broj mladih liječnika. Kaže da su dvije trećine­ žene. O kojim se ovdje motivima radi, potvrđuju i dvije mlade liječnice. Tea Caktaš kaže da odluka da stupi u vojsku nije bila jednostavna, no smatrala je da je vojska častan i plemenit poziv.

Donijela je, kaže pravu odluku jer je dobila priliku da svojim znanjem pridonese domovini.

Liječnici Antoniji Marunčić izbor je bio lak jer je odrasla u obitelji branitelja. Nije željela propustiti priliku da radi kao vojna liječnica.

– Ja sam žena i majka i bitno mi je da obiteljski život ne pati. U vojsci su mi izišli u susret, rasporedili su me u Zagreb, gdje mi je prebivalište. To mi je dokazalo da sustav ima sluha za obitelj i da ju štiti – navodi liječnica Marunčić.

>> U godinu i pol otišlo je oko stotinu liječnika

Ključne riječi

Komentara 15

Avatar Uzoran Haški Robijaš
Uzoran Haški Robijaš
12:09 23.03.2015.

Vojska traži 20 doktora, plaća oko 10 tisuća kuna ili onoliko koliko u susjednoj europskoj Sloveniji zarade činovnici ili radnici sa srednješkolskom stručnom spremom.

Avatar Dameanu
Dameanu
12:32 23.03.2015.

To je podcijenjivanje lijecnika s tako malom placom.

Avatar Linux
Linux
12:20 23.03.2015.

koja sramotna dnevnica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije