Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
70 smjena u 2 mjeseca

Vodstvo HRT-a odbacilo Lekovićeve tvrdnje o zabrinjavajućem stanju na HRT-u

HRT zgrada
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/7
03.05.2016.
u 18:52

"Ovime ističemo i kako tvrdnja Hrvatskoga novinarskog društva da je stanje na Hrvatskoj radioteleviziji zabrinjavajuće jest djelomično točna, no to je posljedica zatečenoga stanja", ističe se u priopćenju vodstva HRT-a.

Vodstvo HRT-a odbacilo je tvrdnje predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saše Lekovića da je stanje na HRT-u zabrinjavajuće te da je u nepuna dva mjeseca bilo čak 70 smjena.

Uprava HRT-a ističe da su sve promjene koje su pokrenute u posljednja dva mjeseca poduzete zbog podizanja profesionalnih standarda te financijske stabilizacije javnoga medijskog servisa.

Također navode da HND-ovo priopćenje sadrži i brojne neistine te da "nema govora ni o kakvim egzekucijama" jer su dosad razriješeni jedino bivši glavni ravnatelj HRT-a i ravnatelj Programa HRT-a zbog neispunjavanja zakonskih obveza, dok je većina ostalih rukovoditelja i urednika razriješena na vlastiti zahtjev. 

Kako se tvrdi u priopćenju HRT-a, brojne su i neistinite tvrdnje o programskome sadržaju Hrvatske radiotelevizije. Ističe se kako je netočno da HRT nedavno nije popratio događaj "Za satiru spremni" jer skup jest popraćen u Vijestima i u trećemu Dnevniku, te kako nije točno da nije popraćena akcija kulturnjaka "Crno sunce" jer je događaj popraćen u Vijestima, središnjemu Dnevniku i trećemu Dnevniku, a navodi se kako ne stoji ni podatak da ništa nije objavljeno o kritikama povjerenika za ljudska prava Vijeća Europe jer je vijest o tome objavljena u podnevnome Dnevniku.

HRT opterećen s pola milijarde kuna duga

U priopćenju HRT-a ističe se kako, što se tiče navoda u povodu predstavljanja Vesne Pusić, kandidatkinje za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda, te tvrdnji HND-a da za taj događaj ni na jednom od četiriju televizijskih HRT-ovih programa nije bilo mjesta, "da je riječ o neistini koju je bilo lako provjeriti u arhivi koja je putem interneta dostupna svima, no to je, slučajno ili namjerno, propušteno  učiniti". Navodi se i da je Vesni Pusić bilo ponuđeno gostovanje u središnjemu Dnevniku i trećemu Dnevniku Hrvatske radiotelevizije, no pozive na gostovanje nije prihvatila.

– Ovime ističemo i kako tvrdnja Hrvatskoga novinarskog društva da je stanje na Hrvatskoj radioteleviziji zabrinjavajuće jest djelomično točna, no to je posljedica zatečenoga stanja. Naime, suprotno medijskim objavama koje je slala bivša uprava o tome da se pozitivno posluje, Hrvatska radiotelevizija trenutačno je opterećena s gotovo pola milijarde kuna različitih dugovanja, zbog čega je suočena s problemom likvidnosti i potrebnom štednje na svim razinama – ističe se u priopćenju vodstva HRT-a.

U priopćenju se navodi da vodstvo HRT-a smatra da je riječ o riskantnome upravljanju financijama javnoga medijskog servisa te se izražavanje žaljenje "što se Hrvatsko novinarsko društvo nije upitalo kako se dosad stvarno upravljalo Hrvatskom radiotelevizijom, kako se trošio novac i zašto Hrvatska radiotelevizija mora uzeti kredit radi održanja likvidnosti ako je prije samo dva mjeseca objavila da posluje s dobiti".

>>Više od 200 ljudi u prosvjedu: 'Nećemo dopustiti da vlast onemogućuje slobodu medija i neovisnost novinarstva'

Ključne riječi

Komentara 34

DE
dernek
19:02 03.05.2016.

Dok je bio Radman u HRT tad je za Lekovica bilo sve ok jer su imali isti cilj i isto su mrzili sve sto je hrvatsko,

DE
dernek
19:03 03.05.2016.

Ma ko su i on i Pusic pod istu kapu spadaju.

Avatar comparator
comparator
19:14 03.05.2016.

Zabrinut sam jer je program isti i jer ni jedan novinar s izrazitim zauzimanjem za hrvatski image HRT-a nije zaposlen nego su napravljena samo preslagivanja novinara koji ponovo čekaju svoju priliku nakon sljedećih izbora. Kada će ova televizija zaista postati Hrvatska televizija osim fiktivnog predznaka koji stoji u njenom imenu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije