Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reforma obrazovanja

Boris Jokić: Nedvojbeno se povlačimo iz ovog procesa, molimo da nas se razriješi

Boris Jokić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
27.05.2016.
u 14:38

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar pozvao je danas Jokića i njegov tim da se vrate i završe započeti posao na reformi

Nakon jutrošnje konferencije za novinare na kojoj je ministar Predrag Šustar najavio da cjelovita kurikularna reforma ide dalje, javnosti se odlučio obratiti i voditelj ekspertne skupine Boris Jokić.

Jokić je ostao pri svojoj odluci unatoč pozivu ministra Šustara da se vrati i da sa svojim timom nastavi raditi na reformi obrazovanja.

"Povlačimo se iz ovog procesa. Još jednom molimo ministra da nas razriješi s ove pozicije. Može se očekivati da Ministarstvo zna razliku između ugovora i imenovanja", kazao je Jokić na početku.

Dodao je i da za svoj rad nisu bili plaćeni, i da im nisu pokrivani troškovi. 

Komentirao je i izjave ministra Šustara da su kasnili s rokovima. Zbog toga, kaže Jokić, osjećaju pritisak od strane moći zbog kojeg će možda zatražiti i pravnu zaštitu.

– Danas su izrečene neke stvari, a nas sedmero smo građani, obični građani ove zemlje. Kada netko iz moći, tko je imenovan da radi za ovu zemlju, proziva obične građane, možda će to tražiti od nas da si osiguramo pravnu zaštitu od te situacije – kazao je Jokić.

Unatoč povlačenju iz procesa, Jokić je kazao da ostaje na raspolaganju svima da nastave s kurikularnom reformom. – Hrvatska može bolje, svima ćemo pomoći da nastave ovaj proces, iskustvom koji smo stekli svih ovih 16 mjeseci rada – naglasio je Jokić.

Uputio je apel i političarima koje moli da reformu obrazovanja prestanu politizirati. – Molimo sve stranke da prestanu politizirati ovaj postupak. Treba se prestati politizirati ovaj proces, ovo nije niti će ikada biti reforma bilo koje političke opcije. Ako se ovaj proces politizira, on gubi svoj smisao. Građani uvijek moraju biti ispred politike – kazao je.

Podsjetimo, članovi ekspertne radne skupine u srijedu, 25. svibnja, zamolili su razrješenje sa svojih funkcija zbog političkih pritisaka.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar jutros je pozvao Jokića i njegov tim da se vrate i završe započeti posao na reformi. Šustar je naglasio da se reforma nastavlja bez obzira na odluku Borisa Jokića i ostalih članova ekspertne skupine.

>>Ministar Predrag Šustar ekspertnoj skupini: 'Obavite svoj posao do kraja, za to ste plaćeni'

Komentara 22

DU
Deleted user
14:33 27.05.2016.

Jokićevim odlaskom nestalo vode , hrane te struje na zemlji .

Avatar abakus
abakus
15:03 27.05.2016.

Kao prvo, ako se jednostrano povlačite iz posla za koji se kunete da vam je od izuzetne važnosti i alarmirate cijelu naciju oko toga, onda dajte ostavku, Jokiću. A ne kukavički tražiti razrješenje da biste kasnije mogli tvrditi kako su vas izbacili s tog posla. Kao drugo, nacionalni obrazovni uputnik (kurikul) ni u jednoj ozbiljnoj zemlji nije nešto što se radi na tra-la-la i zbrda-zdola u godinu i pol dana. Riječ je o strategiji obrazovanja koja mora biti sveobuhvatna, koja počinje detaljnom analizom postojećeg stanja, jasnog uočavanja problema, upitima poslanim mnogim stručnjacima iz različitih područja, političkim strankama, vjerskim zajednicama te roditeljima o tome što žele i koji su njihovi prijedlozi kako bi ta strategija trebala izgledati. Nakon toga se pristupa izradi dokumenta koji potom prolazi kroz niz recenzija plus kroz medijski vrlo popraćenu stručnu i javnu raspravu koja propušta dotični dokumnet korz sito i rešeto i istovremeno se dobro informira o tome kakve se promjene namjeravaju napraviti. Tek nakon toga kreće se s provedbom te obrazovne strategije. Tu nema mjesta povrijeđenim veličinama pojedinaca, jer je riječ o nečemu što je od nacionalnog značaja. Analizu niste proveli, nemate rješene fondove iz kojih bi se ta reforma trebala provesti, prema svim kritikama pristiglim u okviru stručne rasprave vidi se da je dokument loše napisan i da ima puno toga na čemu bi ga trebalo doraditi, a i ponovno napisati, a protivite se njegovoj recenziji i razgovoru o njemu. Zašto, Jokiću? Pa čovjek kad knjigu napiše taj svoj tekst 100 puta još pregleda, da drugima na čitanje kako bi čuo njihove primjedbe, mijenja ga i tek na kraju daje u tisak - a vi biste htjeli da jedan ovako važan dokument prođe na lijepe oči, bez kritike, bez promjena, bez recenzije? Jeste li vi pri sebi, čovječe?

DE
derin
14:53 27.05.2016.

35000 primjedbi iz sustava, to nisi nikad spomenuo. Daj ostavku, sto glumiš žrtvu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije