Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA ZA SVAKU KUĆU

Vodeni val opet ide na Gunju i Rajevo Selo!

poplava
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
1/12
15.09.2014.
u 20:36

Anka Mrak-Taritaš: Priroda nam vraća sve što smo joj činili. Možemo se pripremiti za slične situacije, pa i zakonima...

Dok su u Karlovcu sirene danas u 10 sati oglašavale prestanak opće opasnosti i izvanrednog stanja, koji je bio na snazi od subote ujutro zbog opasnosti od plavljenja grada, Sisak se pripremao za dolazak vodenog vala.

Korita se ne čiste

Zečji nasipi spremni su na najugroženijim područjima oko Siska - naseljima Staro Pračno, Stara Drenčina, Žažina i Letovanić. Nasip u Starom Pračnu ne odgovara kriterijima obrane od poplava, Hrvatske vode će ga dogodine rekonstruirati, a mještane sada zabrinjava hoće li izdržati golemu količinu vode koja će ostati, vjerojatno, još koji dan i nakon što vodeni val Kupe prođe.

>> Tijek događaja pratite ovdje

– Korita se ne čiste i vjerojatno i to uzrokuje ovakve probleme. Vjerujem da smo nasip dovoljno povisili vrećama, ali ne znamo hoće li doći do puknuća. Svi govorimo da neće, ali bojimo se toga – kaže mještanin Mišo Palaić.

U 65 godina, koliko je Palaić u ovom naselju, ne pamti da je bilo ovakvih poplava. Čak i dok nije bilo nasipa.

Branitelji naselja u Pokuplju spremno dočekuju najviši vodni val Kupe, koji se očekuje večeras ili tijekom noći, rečeno je na izvanrednoj sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje Sisačko-moslavačke županije.

Foto: VLm

– Priroda nam je pokazala svoju snagu i sada nam vraća sve ono što smo joj činili. Mislim da se sada možemo pripremiti, kako u zakonodavnom tako i u svim drugim okvirima, za slične situacije – rekla je u Lekeniku ministrica Anka Mrak-Taritaš.

Među poplavama ugroženim područjima je i Međimurje, a danas od 9 do 13 sati u Goričanu je bila prava zbrka. Nakon što je sirena oglasila opću opasnost, stotinjak mještana odazvalo se pozivu da dođu braniti selo. No, na raspolaganju su na nasipu imali samo pet-šest lopata, par kubika pijeska i nijednu vreću!

– Stojimo tu satima, čekamo i šetamo se gore-dolje – ljutio se Nikola Mesarić.

Oko 12.30 sati napokon su stigle i vreće.

Selidba u drugu školu

U Murskom Središću izmjeren je rekordni vodostaj rijeke Mure. Dosad je najviši bio 506 centimetara izmjeren prije devet godina, a od danas novi je rekord 535 centimetara! Srećom, oko 10 sati vodostaj je počeo opadati pa kuće nisu bile ugrožene, no vodeni val krenuo je prema donjem Međimurju, općinama Domašinec i Goričan. U Turčišću je zbog poplavljenog prilaznog puta do područne škole 18 djece premješteno u školu u susjedni Domašinec. Zečji nasipi počeli su se danas graditi kod Murščaka u Domašincu, gdje tako visok vodostaj nije zabilježen pedesetak godina, i u Goričanu, gdje je uz rijeku Muru zaprijetio i potok Trnava.

Dok Karlovac sanira štetu, pa su zaposlenici Vodovoda i kanalizacije pokušali sanirati “krater” površine 10 puta 15 metara koji se u zemlji otvorio u gradskom naselju Gaza gdje se urušio kolektor, mještani županjske Posavine s velikom zabrinutošću pratili su enormni rast vodostaja Save i poplave koje ta rijeka uzrokuje, svjesni da će sva ta voda ubrzo doći i do Županje, Gunje, Rajeva Sela i Račinovaca koji su stradali u svibanjskim poplavama. Strah je još veći zna li se da mjesto puknuća nasipa kod Rajeva Sela još uvijek nije sanirano, a da dalji normalan rad otežavaju svakodnevne kiše.

Komentara 14

HR
Hrvatska3014
22:02 15.09.2014.

Velika laž u vezi poplava je kako kažu; Povjesno visok vodostaj! Ne zbog vremena, već zbog Mirele Holy i njenog zakona dok je bila ministrica, koji zabranjuje vađenje šljunka. I čekamo...čekamo....čekamo reakciju vlade

DU
Deleted user
22:05 15.09.2014.

Stvarno nema kraja u takmičenju tko će iz Vlade RH dati gluplju izjavu. Podignite 2-3 brigade iz rata i vidjeti ćete kako se može, ali mi nemamo pričuvnu vojsku više, ma nemamo ništa sad nam je i doslovno voda do grla

HR
Hrvatska3014
22:10 15.09.2014.

Mirela Holy i dalje tvrdi da je vađenje šljunka štetno, a država pod vodom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije